Στον εισαγγελέα το γυμνό καλώδιο που αποκάλυψε ο anagnostis

ΜΥΚΗΝΕΣ. Καταθέσεις 60 ατόμων σε 90 σελίδες περιλαμβάνει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που κάνει λόγο για παράνομη ρευματοκλοπή από γεώτρηση του Δήμου Άργους – Μυκηνών στο φυλάκιο του τάφου του Ατρέα, στις καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και στο περίπτερο των ΕΛΤΑ

Στον εισαγγελέα Ναυπλίου κατατέθηκε πόρισμα εβδομήντα σελίδων των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στις Μυκήνες, το οποίο επιβεβαιώνει τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του anagnostis.org και του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και φωτογραφίζει ως αίτιο της πυρκαγιάς το γυμνό καλώδιο από τη ρευματοκλοπή από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του Δήμου Άργους – Μυκηνών, με επιφανειακό καλώδιο από το οποίο έπαιρναν παράνομα ρεύμα το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου αλλά και το εκεί περίπτερο των ΕΛΤΑ.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής δείχνει ως αίτιο της πυρκαγιάς που απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών γυμνό καλώδιο απο ρευματοκλοπή. Το πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς που το καλοκαίρι απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών καίει πολλούς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Αυγή, «το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες και κάνει λόγο για περίπτωση παράνομης ρευματοκλοπής από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του Δήμου Άργους - Μυκηνών και από το οποίο με επιφανειακό καλώδιο έπαιρναν παράνομα ρεύμα το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου αλλά και το εκεί περίπτερο των ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, ευθύνες για το συγκεκριμένο καλώδιο, που σε κάποια επίμαχα σημεία ήταν γυμνό, φέρουν τόσο η δημοτική αρχή όσο και το υπουργείο Πολιτισμού που ηλεκτροδοτούσε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, όπως ο τάφος του Ατρέα, με κλεμμένο από γεώτρηση ρεύμα.

Αμέσως μετά την πυρκαγιά και τις αποκαλύψεις του Αναγνώστη, εκτός από την αυτοψία, οι αξιωματικοί του ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πήραν καταθέσεις από το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα εξέτασαν τις αντιπυρικές ζώνες, τα μέτρα πυρασφάλειας και αν πράγματι ο χώρος είχε καθαριστεί από τα ξερά χόρτα. Στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι καταθέσεις περισσοτέρων από 60 ατόμων που έριξαν φως στα αίτια μιας πυρκαγιάς».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Αθηναϊκής εφημερίδας, στο πόρισμα της Πυροσβεστικής περιλαμβάνονται μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ανατολικά, όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα, τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου μέσα στον περιφραγμένο χώρο. Σε όλο αυτό το τόξο, η πρόσβαση των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατη, αφού δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» απέναντι σε μια πιθανή πυρκαγιά που θα «κατέβαινε» από γειτονικό λόφο.

Το πόρισμα των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που έχει στα χέρια του πλέον ο εισαγγελέας αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο των δικαστικών ερευνών για την αναζήτηση ευθυνών όσον αφορά την πυρκαγιά που έθεσε σε κίνδυνο έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, όπως και να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ανενεργού πυροπροστασίας των Μυκηνών, που έχει ουσιαστικά παγώσει από το 2006, καθώς το έργο «Συντήρηση - στερέωση - ανάδειξη των μνημείων της ακρόπολης των Μυκηνών και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου», που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ με σχετική απόφαση στην 13 /18.04.2006 Πράξη, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.