ΣΠΑΡΤΗ. Αν δεν υπήρχαν οι νέοι με τα τρακτέρ και τις μάνικες η φωτιά θα έκαιγε την Φάριδα, μέρα μεσημέρι. Είναι ώρα 14:00. Πυκνοί καπνοί πνίγουν το χωριό Παλαιοπαναγιά έξω από τη Σπάρτη. Οι κάτοικοι έντρομοι βγαίνουν στους δρόμους. Φυσάει. Γρήγορα όμως εντοπίζουν την εστία. Καίει φωτιά στην νοτιονατολική πλευρά του χωριού, κοντά στα σύνορα με την Τραπεζοντή. Δεν πέρασαν 10 λεπτά και δεκάδες νέοι άνθρωποι από Παλαιοπαναγιά, Τραπεζοντή και άλλα χωριά πέφτουν στη φωτιά με τρακτέρ, μικρά βυτία και μάνικες. Η Πυροσβεστική έχει ειδοποιηθεί. Η φωτιά πηδάει από ελιά σε ελιά και όταν βρίσκει ακαλλιέργητο τρέχει σαν λυσσασμένη. Οι πολίτες επιχειρούν μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ιδιοκτήτες σπιτιών κραυγάζουν για τους υπεύθυνους της φωτιάς… Κανείς δεν μπορεί να ασχοληθεί με αυτό.

Μάχη «σώμα με σώμα» μέσα σε πυκνούς καπνούς και αφόρητη ζέστη

Είναι η ώρα που η κάμερα του notospress.gr μπαίνει στη φωτιά. Ο αέρας δυνατός, η φωτιά ξεφεύγει προς τρεις πλευρές, νότια, δυτικά και βόρεια. Πεζοπόρα και αρκετά οχήματα της Πυροσβεστικής βρίσκονται στον δρόμο Τραπεζοντής – Παλαιοπαναγιάς και αδειάζουν τόνους νερού. Ανεφοδιάζονται από τις υδροφόρες του δήμου και των ιδιωτών. Αγροτόπαιδα πέφτουν μέσα στους ελαιώνες με φρέζες και καλλιεργητές και θάβουν τη φωτιά στο χώμα. Οι σκηνές θυμίζουν αποκάλυψη… Η μάχη που δίνουν είναι «σώμα με σώμα» μέσα στους ελαιώνες και στους μπαξέδες… Κοιτάς και είσαι σίγουρος ότι αυτοί οι άνδρες δεν θα νικηθούν… Ευτυχώς υπάρχουν δρόμοι. Όσοι συμμετέχουν ξέρουν τι κάνουν. Ξέρουν που βγάζουν οι δρόμοι, που υπάρχει νερό. Γυναίκες βγαίνουν με κρύα νερά στα χέρια.

Υπάρχουν απώλειες. Μεγάλα αλλά και φρεσκοφυτεμένα ελαιόδεντρα παραδίδονται στη φωτιά. Ωστόσο η πύρινη απειλή όπως αιφνιδίασε έτσι αιφνιδιάζεται… Την κυκλώνουν, την στομώνουν, την κρατούν και τελικά τη σβήνουν. Μεγάλοι κορμοί καίνε αλλά θα τους φρουρούν όλη νύκτα.

Το πώς και το γιατί του εφιάλτη

Ας πάμε τώρα να δούμε το πώς και το γιατί. Γιατί μια φωτιά δεν είναι μόνον θέαμα για κατανάλωση. Είναι αιτία πολέμου, είναι αφορμή για δίκαιο, είναι ο λόγος για να είμαστε πιο έτοιμοι αύριο.

Δεν θα σταθούμε στα παράπονα των πολιτών που ήθελαν ένα πυροσβεστικό κοντά στο χωράφι τους. Δίκαιη η ταραχή αλλά υπερβολικό το αίτημα. Ένας ηλικιωμένος τρέμει από τρόμο και θυμό μαζί «καίγονταν τα θεμέλια του σπιτιού μας…» θα πει. Η γυναίκα του με ένα λάστιχο της αυλής έσωσε το σπίτι.

Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Θανάσης Καρλαύτης παρών, αισιόδοξος γιατί «αποφύγαμε τα χειρότερα». Τα δεκάδες ιδιωτικά μηχανήματα, η Πυροσβεστική και ο Δήμος, το δίκτυο άρδευσης, μπήκαν εμπόδιο μπροστά σε μια αλλόκοτη φωτιά. Μια φωτιά που ξεκίνησε μέσα από τα σπίτια (!)

Ρωτάμε όποιον συναντάμε: «Από πού ξεκίνησε η φωτιά..; Τι έγινε;» Μας δείχνουν μια συγκεκριμένη γειτονιά αλλά αποφεύγουν να πουν λεπτομέρειες.

Πλησιάζουμε. Τρία τέσσερα παλιά πέτρινα σπίτια που κατοικούνται από Ρομά, κάποιοι λένε ότι τα έχουν καταλάβει. Ένας άγριος καλαμιώνας κοντά απ’ όπου φαίνεται να έχει ξεκινήσει η φωτιά. Φαίνεται, δεν είναι σίγουρο… Τις αποδείξεις θα τις βρει η Πυροσβεστική. Υπάρχει άραγε κάποιο χέρι που άναψε φωτιά τέτοια μέρα σε ξερά χόρτα; Ποιόν ήθελε να εκδικηθεί; Ήταν αντίποινα;

Το μέρος είναι σχεδόν άβατο το μέρος. Οι ιδιοκτήτες δεν τολμούν να πλησιάσουν. Άφησαν τις περιουσίες τους και είναι πλέον σίγουροι ότι δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει νόμος παρά μόνον για τους νομιμόφρονες.

Κάποιοι λένε ότι «απ’ εδώ ξεκίνησε η φωτιά». Άλλοι φωνάζουν ότι η φωτιά «μπήκε από μαύρο χέρι…». Γυναίκες μας λένε «χάσαμε το χωριό μας» και καταγγέλλουν ότι «κανείς δεν νοιάζεται». Άνδρες που φύτεψαν πριν 50 χρόνια τις καμένες ελιές σπρώχνουν την κάμερα να φύγει. Δεν έχουν άδικο…

Το χρέος της συντεταγμένης πολιτείας

Μια φωτιά, μέρα μεσημέρι, με τον άνεμο σύμμαχο, θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τον Ευρώτα, να κάψει σπίτια και καλλιέργειες μέσα σε λίγες ώρες. Αυτή τη φορά οι πολίτες έσωσαν τον τόπο.

Το απόγευμα νέα πληροφορία για άλλη φωτιά κοντά στη Σπάρτη. Νέος συναγερμός…

Η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η διοίκηση στη Λακωνία και τα ΜΜΕ μέρες τώρα δίνουν προειδοποίηση για κίνδυνο πυρκαγιάς. Λόγω μεγάλης θερμοκρασίας, λόγω ανέμων.

Ένα συντεταγμένο κράτος πρέπει να προειδοποιεί και να προλαμβάνει. Πρέπει να καταστέλλει και να αντιμετωπίζει. Πρέπει όμως και να ερευνά να ανακαλύπτει και να τιμωρεί…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις