ΕΛΛΑΔΑ. Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (2/10) μετά τις μαραθώνιες απολογίες του οι δύο εκ των 10 κατηγορούμενων για το κύκλωμα των πειρατικών λογισμικών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο 42χρονος φερόμενος ως αρχηγός και ο κατηγορούμενος υπαρχηγός της οργάνωσης.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι ενώ σε κάποιους εξ αυτών επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση.

Σε βάρος των κατηγορουμένων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παραβίασης του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Από την έρευνα των αρμόδιων αρχών, έχουν προκύψει στοιχεία για ακόμα επτά εμπλεκομένους, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να τους ταυτοποιήσουν, ενώ εκτιμούν ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται πολλοί περισσότεροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας ξεπερνούν τα κέρδη των μελών του κυκλώματος τα 24 εκ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ζημιά στις πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να νομιμοποιούσαν τα παράνομα κέρδη τους είτε με μετρητά, είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών είτε μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Πώς έπιασαν τους «πειρατές» της συνδρομητικής

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση γίνεται ανάλυση του τρόπου δράσης του φερόμενου ως αρχηγού, του 42χρονου Έλληνα επιχειρηματία που διατηρεί καφέ-μπαρ στο Γύθειο Λακωνίας. Για να επιτευχθεί το «ξήλωμα» του κυκλώματος που παρείχε παρανόμως υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης ζητήθηκε και έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. να «καίνε» αρκετούς από τους συλληφθέντες. Ο 42χρονος επιχειρηματίας παρότι γνώριζε ότι μπορεί να παρακολουθείται από τις Αρχές και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς χρησιμοποιούσε «επιχειρησιακή σύνδεση» στο όνομα αλλοδαπού-«αχυράνθρωπου», δεν κατάφερε να περάσει κάτω από τα ραντάρ του «κοριού».

Οι αστυνομικοί δεν «αποκρυπτογράφησαν» μόνο την επιχειρησιακή του δράση, δηλαδή όλες τις συντονιστικές ενέργειες που έκανε ως αρχηγός, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να ξέπλενε τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης.

«Ο αρχηγός χρησιμοποιώντας ως κεφάλαιο τα χρήματα που προέρχονται από την εγκληματική του δράση ιδρύει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα μέσω του λογαριασμού που έχει δημιουργήσει στην εταιρία αγορών μέσω διαδικτύου Paysafe εισπράττει τα κέρδη από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία στη συνέχεια μέσω της ίδιας εταιρίας, τα καταθέτει σε στοιχηματικές εταιρίες και στη συνέχεια προβαίνει στην ανάληψή τους μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που έχει δηλώσει σε αυτές κατά τη διαδικασία του ανοίγματος του λογαριασμού.

Τέλος στις καθημερινές του μετακινήσεις χρησιμοποιεί όχημα μάρκας Range Rover καθώς και μηχανές.

Από την εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. προκύπτει ότι έχει κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης το Νοέμβριο του 2020 με κύρια δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο ραδιοφωνικών δεκτών, ενώ το 2021 και το 2022 έχει δημιουργήσει υποκαταστήματα με κύρια δραστηριότητα την παροχή γευμάτων.

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που «καίνε» τον 42χρονο επιχειρηματία.

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τον περασμένο Ιούλιο επικοινωνία μεταξύ του αρχηγού και συνεργάτη του, στην οποία ο τελευταίος φέρεται να του λέει: «Έχω μαζέψει 2000 με 3000 ευρώ για να σου τα δώσω. Ήρθε ένας και μου έδωσε ένα πενηντάρικο που ήταν πλαστό».

Ο 42χρονος φέρεται να του απαντά ότι γνωρίζει το πρόβλημα και ότι έχει αγοράσει μηχάνημα για να ελέγχει τη γνησιότητα των χαρτονομισμάτων που εισπράττει. «Τη Δευτέρα θα έρθω Αθήνα, να έχεις μαζέψει τα λεφτά από όλους», συνεχίζει.

Ο φερόμενος ως αρχηγός σε άλλη επικοινωνία του ενημερώνεται από «δυσαρεστημένο» πελάτη ότι η τηλεόρασή του έχει πρόβλημα. Ο 42χρονος τον προτρέπει να πάρει τηλέφωνο μέλος του κυκλώματος που είχε το ρόλο του «τεχνικού». Επίσης, φέρεται να λέει σε «πελάτη» να περάσει από το καφέ-μπαρ που διατηρεί στο Γύθειο για να αφήσει τα λεφτά, γιατί εκείνος απουσιάζει στην Αθήνα.

Σε άλλη συνομιλία μέλος του κυκλώματος φέρεται να λέει στο τηλέφωνο, απευθυνόμενος πιθανότατα σε κάποιον υποψήφιο πελάτη: «Δε μπορώ να σε βάλω γιατί έχει κλείσει το σύστημα λόγω του κυνηγητού που υπάρχει, όμως υπάρχει η δυνατότητα να μπεις σε άλλο πρόγραμμα». Στην ίδια συνομιλία φέρεται να λέει: «Η συσκευή κάνει 120 ευρώ και το τρίμηνο 50 ευρώ ως συνδρομή».

Επίσης, σε μία από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες καταγράφηκε μέλος του κυκλώματος να λέει τη φράση «πες του να μαζέψει τα λεφτά και από τον μπάτσο», χωρίς να διευκρινίζεται εάν υπήρχε αστυνομικός-«εισπράκτορας» ή αστυνομικός «πελάτης» του κυκλώματος.

Το iΕidiseis.gr ρώτησε πάντως αρμόδιες πηγές, οι οποίες εξήγησαν ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει εμπλοκή αστυνομικού στην υπόθεση. Ένα σενάριο είναι είτε το «μπάτσος» να είναι το παρατσούκλι (χωρίς να πρόκειται για αστυνομικό) είτε κάποιος εμπλεκόμενος να είναι αστυνομικός αλλά να μην έχει ταυτοποιηθεί.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις