ΕΛΛΑΔΑ. «Ντροπή» για την «αξιόποινη συμπεριφορά» του δήλωσε ότι νιώθει ενώπιον της ανακρίτριας ο 28χρονος τράπερ, Don Leon, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή σε συμμορία που ανατίναζε ΑΤΜ τραπεζών. Μάλιστα, ζήτησε «συγγνώμη» από το «κοινωνικό σύνολο». Δεν κατάφερε όμως να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα καθώς αμέσως μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, όπως επίσης και οι δυο συγκατηγορούμενοί του ως συνεργοί του.

Ειδικότερα, ο 28χρονος έδωσε σήμερα εξηγήσεις στην ανακρίτρια για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής, της έκρηξης από κοινού, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της διακεκριμένης οπλοκατοχής, της προμήθειας-κατοχής εκρηκτικών υλών, της πλαστογραφίας με χρήση, του εμπρησμού από κοινού, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της παράνομης βίας, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας, άσκοπων πυροβολισμών και της παράνομης κατοχής όπλου-πυρομαχικών.

Τι ισχυρίστηκε στην ανακρίτρια με υπόμνημά του

Ωστόσο, με το υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια από τις παραπάνω κατηγορίες που του αποδόθηκαν δήλωσε ότι αποδέχεται μόνο την εμπλοκή του στη διάρρηξη του ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στην Ερμιόνη την 02/12/2023. Αντίθετα ο κατηγορούμενος αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμμετοχή μου με οποιονδήποτε τρόπο στις υπόλοιπες πράξεις, όπως αυτές περιγράφονται στο σε βάρος του κατηγορητήριο.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από το κοινωνικό σύνολο για την αξιόποινη συμπεριφορά μου και είμαι διατεθειμένος να υποστώ τις συνέπειες των πράξεων μου στο μέτρο και στο βαθμό όμως της πραγματικής μου εμπλοκής όπως θα σας την περιγράψω» υποστήριξε με το υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια ο 28χρονος για να συνεχίσει κάνοντας αναφορά στο παρελθόν του και σε προηγούμενη σύλληψή του το 2021 και πάλι για εκρήξεις σε ΑΤΜ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «…Στη σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος μου που αφορά εκρήξεις το 2021 σε ΑΤΜ από την πρώτη στιγμή ομολόγησα την εμπλοκή μου στο σύνολο των πράξεων που μου αποδίδονταν και χωρίς την παρουσία δικηγόρων ακριβώς γιατί πάγια αρχή μου να αποδέχομαι την ευθύνη για τις πράξεις μου και να μην διακομοδώ το έργο των διωκτικών και ανακριτικών αρχών. Δυστυχώς όμως υπέπεσα στο ίδιο λάθος για δεύτερη φορά, «πείθοντας» εσφαλμένως τον εαυτό μου ότι αυτή η φορά θα είναι μία ακόμη και τελευταία και ότι δεν θα προκαλέσω κακό σε κάποιον άνθρωπο, όπως και στο παρελθόν. …Ντρέπομαι που εμφανίζομαι ενώπιον σας ξανά έχοντας κάνει το ίδιο λάθος ξανά και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθώ για τις πράξεις μου».

«Δεν θα διακινδύνευα την υγεία και την σωματική ακεραιότητα αθώου πολίτη»

Μάλιστα ο 28χρονος υποστήριξε ότι ποτέ δεν έθετε σε κίνδυνο την ακεραιτότητα πολιτών και για αυτό όπως υποστήριξε....προγραμμάτιζε τις εκρήξεις σε συγκεκριμένες ώρες ενώ φρόντιζε τα ΑΤΜ να είναι σε απομακρυσμένα σημεία!

Επί λέξει ο κατηγορούμενος αναφέρει σχετικά στο υπόμνημά του: «Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω χωρίς να θεωρηθεί ότι αυτό αποτελεί προσπάθεια να μειώσω την απαξία των πράξεών μου ότι εξαρχής είχα ξεκαθαρίσει πως η συμμετοχή μου θα περιοριστεί μόνο σε ότι αφορά εκρήξεις σε ΑΤΜ τραπεζών ότι ποτέ δεν θα διακινδύνευα την υγεία και την σωματική ακεραιότητα τους αθώου πολίτη, γι’ αυτό και η πράξη στην οποία συμμετείχα σε αυτήν την δικογραφία τους και στην προηγούμενη τελούνταν συγκεκριμένες ώρες και σε απομακρυσμένα σημεία ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι, ποτέ δεν θα έμπαινα στο σπίτι κάποιου που ζει με την οικογένειά του για να τελέσω την οποιαδήποτε ληστεία γνωρίζοντας ότι τα χρήματα των τραπεζών είναι ασφαλισμένα και επομένως θα επιστραφούν τους και το ότι τα αμάξια που εκλάπησαν ήταν ασφαλισμένα και οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιώνονταν».

«Αποδέχομαι μόνο τη συμμετοχή μου στην έκρηξη στην Ερμιόνη»

Συνεχίζοντας ο 28χρονος αναφέρεται στην εμπλοκή του στην έκρηξη σε ΑΤΜ στην Ερμιόνη, τη μόνη από τις πράξεις που αποδέχεται, όπως λέει. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η περίπτωση για την οποία αποδέχομαι την εμπλοκή μου αφορά στην έκρηξη που έλαβε χώρα την 02/12/2023 και ώρα 04:30 στο ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας το οποίο βρισκόταν εγκατεστημένο στην πρόσοψη του καταστήματος με την επωνυμία «ΧΡΩΜΑΤΟΔΟΜΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΟΕ» επί της συμβολής της Επαρχιακής Οδού Κρανιδίου – Ερμιόνης και της Επαρχιακής Οδού Ερμιόνης-Γαλατά στην Ερμιόνη Αργολίδας. Ο βασικός μου ρόλος και πρωταρχικός μου σκοπός ήταν να διασφαλίσω ότι δεν θα κινδυνεύσει η ανθρώπινη ζωή και η ακεραιότητα κανενός ανθρώπου».

Ο 28χρονος επικαλείται μάλιστα, καταθέσεις δυο γυναικών για να αποδείξει το βάσιμο του ισχυρισμό του. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θέλοντας να προστατεύσει γυναίκα που είχε βρεθεί στο σημείο της είπε να μπει στο σπίτι της γιατί «θα γίνει ζημιά». «Θέλοντας λοιπόν να την προστατεύσω της είπα να μπει μέσα στο σπίτι καθώς θα λάμβανε χώρα η έκρηξη διαβεβαιώνοντας ότι εκείνη την στιγμή δεν θα κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και καμία περιουσία ανθρώπου. Γι’ αυτό και όπως αποδεικνύεται δεν τραυματίστηκε κανένας άνθρωπος από αυτήν την πράξη μου και δεν προκλήθηκε καμία ζημία στο συγκεκριμένο σπίτι γιατί ακριβώς η έκρηξη ήταν άκρως ελεγχόμενη» αναφέρει ενδεικτικά ο κατηγορούμενος.

Αντίθετα, ο 28χρονος αρνήθηκε την εμπλοκή του στην απόπειρα διάρρηξης στα Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορινθίας την 22/09/2023, σε έκρηξη στο Πεταλίδι την 04/10/2023, σε διάρρηξη με έκρηξη στην Ανδραβίδα την 06/10/2023, σε διάρρηξη με έκρηξη στο Λούρο Πρέβεζας την 07/11/2023 και στην απόπειρα διάρρηξης στην παραλιακή οδό Πάλαιρου Αιτωλοακαρνανίας.

Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του στο υπόμνημά του επικαλείται την απουσία γενετικού μου υλικού και αποτυπωμάτων του από τα κατασχεθέντα πειστήρια στους χώρους των εκρήξεων και των χρησιμοποιούμενων οχημάτων, απουσία του από το σύνολο του βιντεοληπτικού υλικού, απουσία όπλων, εκρηκτικών υλών, χρημάτων από την έκθεση έρευνας στο σπίτι του αλλά και απουσία «ύποπτων» συνομιλιών του με οποιονδήποτε συγκατηγορούμενό του σε προγενέστερο ή μεταγενέστερο χρόνο των αποδιδόμενων σε εκείνον πράξεων.

«Δεν έχω καμία σχέση με τις υπόλοιπες πράξεις και δη με όσες υπάρχει χρήση όπλου! Δεν μπορεί άλλωστε να σταθεί στην δοκιμασία της λογικής το επιχείρημα εγώ να είμαι αυτός που πυροβολεί στην θέα των αστυνομικών στην περίπτωση στο Αίγιο, αυτός που κρατάει το όπλο στην περίπτωση στο Πεταλίδι μπροστά σε έναν απλό πολίτη, αυτός ο οποίος σηκώνει το πιστόλι στον ουρανό στην περίπτωση της απόπειρας διάρρηξης στα Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορινθίας, ενώ στην υπόθεση στην Ερμιόνη στην οποία συνελήφθην στα πλαίσια του αυτοφώρου είμαι αυτός που φροντίζω να μην τραυματιστεί η γυναίκα που βρίσκεται στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της και βγαίνει στα μπαλκόνι να δει τι συμβαίνει ηρεμώντας την και λέγοντάς της ότι όλα είναι καλά και να μπει μέσα επειδή θα προκληθεί ζημιά» ισχυρίστηκε ακόμη ο 28χρονος για να καταλήξει: «Δεν μπορεί λοιπόν, μέσα σε τρεις μήνες να μεταμορφώνομαι από έναν στυγνό πυροβολητή σε έναν ευαίσθητο άνθρωπο».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις