"Μια ευκαιρία για να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας και τις καθημερινές μας συνήθειεςΑς αφήσουμε όλοι, έστω μια μέρα, το αυτοκίνητο στο σπίτι. Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε καθημερινή μας συνήθεια.
Να κάνουμε τις υπεραστικές μετακινήσεις μας με λεωφορείο
Να διανύσουμε με τα πόδια ή το ποδήλατο τις μικρές αποστάσεις στην πόλη".

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Σπάρτης σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

"Η πόλη μας εξάλλου προσφέρεται για αυτό, έχει τόσες ομορφιές που μπορούμε να γνωρίσουμε χωρίς αυτοκίνητο.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας θα απαγορεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στις κεντρικές Λεωφόρους, παράλληλα με τις ποδηλατικές δράσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια του Σπάρταθλον"
αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

"Με τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου δεν επιδιώκουμε μόνο την εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων, αλλά και την ομαλότερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας, την προαγωγή της δημόσιας σωματικής και ψυχικής υγείας.
Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Στα πλαίσια αυτά σχεδιάζεται:

- Η ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων.
- Η εξασφάλιση πεζοδρομίων χωρίς εμπόδια και της ελεύθερης μετακίνησης πεζών και ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν όλοι στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Είναι μια ευκαιρία να σχεδιάσουμε την πόλη μας πιο φιλική προς τον πολίτη.
Να δώσουμε την δυνατότητα στην πόλη μας, ώστε κάθε μέρα να μπορεί να είναι πόλη και περιβάλλον με ελάχιστο αυτοκίνητο".