Η αφή του Δελφικού Φωτός στον 17ο Ευχίδειο Άθλο
Γράφει ο Νίκος Μπακής
Ο 17ος Ευχίδειος άθλος πέρασε στην ιστορία. Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλους τους τομείς στις 7-8 Μαΐου 2016.
Το παρόν στην εκκίνηση έδωσαν 128 αθλητές και αθλήτριες, από τους 163 εγγεγραμμένους.
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαΐου, έλαβε χώρα η τελετή αφής της Δελφικής φλόγας, σύμβολο των υπεραποστάσεων, μέσα σε μία λαμπρή τελετή στην οποία πρωτοστάτησε η ιέρια κ. Ελλάνθεια - Έφη Παππά. Το Δελφικό φως παραδόθηκε στον περσινό νικητή του αγώνα, Σπύρο Αγάθο, και στη συνέχεια ακολούθησε λαμπαδηδρομία στην πόλη των Δελφών με κατάληξη το σημείο εκκίνησης.
Οι αθλητές παρέλαβαν τα νούμερα και τις διαπιστεύσεις από αίθουσα του Δημαρχείου Δελφών, που ευγενικά παραχώρησε στους διοργανωτές ο Δήμος. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη, παρουσία της δημοτικής αρχής, τον κ. Λουκά Αναγνωστόπουλο Αντιδήμαρχο Δελφών και τον κ. Λεωνίδα Σακελλαρίου, Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Δελφών, οι οποίοι καλωσόρισαν τους αθλητές.
Μετά από ελαφρύ γεύμα που προσφέρθηκε στους αθλητές στο ξενοδοχείο Ηνίοχος, όλα ήταν έτοιμα για την εκκίνηση.
Η εκκίνηση δόθηκε σε πανηγυρικό και εορταστικό κλίμα στις 22:00 ακριβώς. Ο καιρός ήταν ιδανικός και συνετέλεσε στο να σημειωθούν πολύ καλοί χρόνοι από τους αθλητές και να κυλήσει κούρσα σε γρήγορους ρυθμούς. Ένα ποτάμι από φωτάκια αθλητών ξεχύθηκε στο δρόμο προς την Αράχωβα αμέσως μετά την εκκίνηση.
Επικεφαλής από την αρχή ήταν ο νικητής του αγώνα, ο Γιώργος Τάσιος, ένας εξαιρετικός αθλητής, περσινός νικητής των 215 χλμ. (διπλός Ευχίδας). Ο προπορευόμενος αθλητής πέρασε συμβολικά με τη δάδα αναμμένη από τα χωριά Αράχωβα, Δίστομο, Κυριάκι.
Ακολουθούσε σε πολύ κοντινή απόσταση ο Γερμανός αθλητής Michael Vanicek. To «κυνηγητό» συνεχίστηκε όλο το βράδυ, δεν κατάφερε όμως τελικά να λυγίσει τον προπορευόμενο Γιώργο Τάσιο, ο οποίος ήταν εξαιρετικά δυνατός. Με το πρώτο φως της μέρας, τερμάτισε πρώτος ο Γιώργος Τάσιος με χρόνο 9:01:10, καταρρίπτοντας το ρεκόρ διαδρομής (9:22:28 Γιώργος Ψάιλας 2003 με την ίδια φορά). Ακολούθησε ο επίσης εξαιρετικός αθλητής Michael Vanicek με χρόνο 9:13:50, καταρρίπτοντας και αυτός το ρεκόρ του αγώνα. Γεγονός που από μόνο του αποτελεί μεγάλη αθλητική επιτυχία του αγώνα! Τρίτος αθλητής τερμάτισε ο Ιωάννης Καλίκας με τον επίσης εξαιρετικό χρόνο 9:42:47.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επίπεδο των αθλητών είναι πάρα πολύ υψηλό και ότι συμβαίνει για πρώτη φορά να καλύψουν την απόσταση οι τρεις πρώτοι σε χρόνο κάτω από 10 ώρες.
Όμως και η παρουσία των γυναικών ήταν πολύ μεγάλη φέτος, αγωνίστηκαν περισσότερες γυναίκες από ποτέ. Στην εκκίνηση στάθηκαν 12 γυναίκες. Από την αρχή ξεχώρισε η Φιλανδή Tuula Ahlholm, η οποία τερμάτισε σε χρόνο 12:43:20. Ακολούθησε η Veerle Beernaert από το Βέλγιο με χρόνο 12:57:14 και η τριάδα των γυναικών έκλεισε με την Ελληνίδα αθλήτρια μαθήτρια του Δάσκαλου Τάκη Σκουλή, Βυθούλκα Αικατερίνη, με χρόνο 13:16:00.
Συνολικά τερμάτισαν 115 αθλητές από τους 128 που ξεκίνησαν, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για μια τόσο δύσκολη διαδρομή. Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ψηλό επίπεδο των αθλητών, στον καλό καιρό, αλλά και στην καλή διοργάνωση του αγώνα, που στήριξε με τον καλύτερο τρόπο τους αθλητές, επανδρώνοντας τους σταθμούς με εξαιρετικούς εθελοντές που πρόσφεραν με χαρά τις υπηρεσίες του στους αθλητές, εξοπλίζοντάς τους με πολύ προσεγμένη και πλούσια τροφοδοσία.
Μετά την άφιξη των πρώτων, οι τερματισμοί των αθλητών και αθλητριών συνεχίστηκαν μέχρι τις 13:00 όπου ο αγώνας έκλεισε. Κάθε αθλητής που έφτανε, τερμάτιζε με το σύμβολο του αγώνα, τη δάδα του Ευχίδα. Στις απονομές που ακολούθησαν τίμησε τη διοργάνωση με την παρουσία της, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κυρία Φανή Παπαθωμά, ο Αντιδήμαρχος Πλαταιών κ. Μητσάκης, ο Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θηβαίων κ. Κατσάρας και ο Πρόεδρος Δ.Δ. Πλαταιών κ. Φίλης Αλέξης.
Αμέσως μετά τις απονομές παρατέθηκε γεύμα στους αθλητές και μοιράστηκαν διάφορα δώρα.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη στήριξή της.
Επίσης το Δήμο Δελφών, το Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, το Δήμο Θηβαίων και το Δημοτικό οργανισμό Θήβας.
Ευχαριστούν θερμά όλους τους εθελοντές, την κ. Έφη Χαρίτου στην Αράχωβα, τις κ. Φανή και Μαρία Βλαγκούλη στο Ζεμενό, τον κ. Παναγιώτη Θεοχάρη (Χάνι Ζεμενού), το σύλλογο γονέων Διστόμου, τη χορωδία Διστόμου, ιδιαίτερα την κ. Γιούλα Μπασδέκη και την κ. Γωγώ Σφουντούρη και όλα τα παιδιά που βοήθησαν, για τον ενθουσιασμό και την προθυμία τους, τον ορειβατικό σύλλογο Κυριακίου και ιδιαίτερα τον κ. Θανάση Παπαδημητρίου, το φίλο και συνεργάτη Γιάννη Παπαθανασίου (ξενοδοχείο Ηνίοχος) και την ιέρειά Ελλάνθεια – Έφη Παππά, γιατί εκτός των άλλων κράτησαν και το σταθμό της Αρβανίτσας, την Χριστιάνα Βάιλα, την Σοφία Γεωργίου, τη Ρία Ανανίκα, τον Ιωσήφ Αφίφι για την προθημεία τους και τη χαρά με την οποία συμμετείχαν. Ακόμη ευχαριστούν τον κ. Φραγκίσκο Ξανθό που επί σειρά ετών «κρατάει» το σταθμό της Ξηρονομής, τον καλό φίλο Τάκη Καραλιά, αλλά και τον ΣΔΥΜ Θήβας, που για δεύτερη συνεχή χρονιά επανδρώνει τους δύο τελευταίους σταθμούς Λεύκτρα και διασταύρωση Καπαρελλίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνει και σε όλα τα παιδιά, που ήταν εκεί και ιδιαίτερα στον πρόεδρο κ. Γιάννη Σκουρτανιώτη και στον Κώστα Λυμπερίου για τη δοτικότητά τους.
Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε στα μέλη του συλλόγου και την διοίκηση που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το καλύτερο αποτέλεσμα, Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Ρίτσα Αντωνοπούλου, Χρήστος Βαρατάσης, Νίκος Μπακής, Γιώργος Αντωνόπουλος, Χρυσάνθη Βαρατάση, Ναταλία Αντωνοπούλου, Νίκος Αντωνόπουλος, Άννα Ανδρεάδη, Θοδωρής Ακακτσέ, Βλάσης Τσαντίλας, Μάριος Θελερίτης, Νατάσα Κούμπουλα, Γιάννης Χαμόδρακας και Άρης Βλαστός. Επίσης τους καλούς μας φίλους που έσπευσαν να μας συνδράμουν: Θοδωρή Αδαμόπουλο, Ράνια Στεργιοπούλου, Βίκυ Καρπούζα, Άντζελα Τερζή, Τάση Δελλοπούλου και Σωτήρη Μπαρακίτη.
Τέλος ευχαριστούν θερμά τους χρονομέτρες για την εξαιρετική τους δουλειά (speed time) και τη βοήθεια που παρείχαν: Παύλος Γορανίτης, Αιμιλία Γκολφινοπούλου, Ρίτσα Γκολφινοπούλου και Σπύρο Σπυρόπουλο.
Τέλος, ευχαριστούν εξαιρετικά όλους του χορηγούς και δωροθέτες από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο για τη βοήθεια και τη στήρηξη. Ιδιαίτερα: τη Σωληνουργεία Κορίνθου, τα νερά Υας, τη New balance, την Γαλαξίδι Marine, Nectar Κουρτίδης, Coral Gas, Παστέλι Ρούμελης Μπακογιάννη, Ανδρέου Γαλακτοκομικά προϊόντα, Τσόκας γαλακτοκομικά, Φάρμα Βοιωτίας, φωτοτυπικά Ζησιμόπουλος, Θ. Γιαννούλας πρατήριο αναψυκτικών, Τα νέα της Βοιωτίας κ. Ηλία Καντά, το running news και adventure, οινοποιείο Ζαχαριά Άσκρη, οινοποιείο Σώκκος Ερυθρές και Ράδιο TOLIS Θήβα.
Ραντεβού του χρόνου! Καλό καλοκαίρι!
Βίντεο: Νίκος Μπακής