Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Το σύνθημα Γιαννακόπουλου…

ΣΠΑΡΤΗ. Σπάρτη, η πόλη που πάντα ποθούσε έναν ρόλο στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Στο στερέωμα της Λακωνίας, της Πελοποννήσου, της Ελλάδας…
Κλασικοί φίλαθλοι των μεγάλων ομάδων οι Σπαρτιάτες ποδοσφαιρόφιλοι. Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί, κυρίως, που από τηλεοράσεως και ενίοτε από θύρας παρακολουθούν τις ομάδες τους. Φανερός τους πόθος να έχουν και τη δική τους ομάδα.

Η ομάδα της Σπάρτης, μετά την εποχή του Άρη Κανελλάκη, δεν ευτύχησε και δεν προχώρησε παρόλο που δεκάδες άνθρωποι έδωσαν ψυχή και κάποιοι και χρήμα.
Είχε φτάσει η ώρα η ομάδα της Σπάρτης να «σβήσει» από τον χάρτη ακόμα και του ντόπιου ποδοσφαίρου. Φθίνουσα πορεία που οδηγούσε στον αφανισμό της.
Όμως αντίστροφα, δυνάμωναν οι φωνές που καλούσαν κάποιον «δυνατό» να αναλάβει τη διάσωση της ομάδας. Τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Αυτόν καλούσαν οι φίλαθλοι και παράγοντες της Σπάρτης να πάρει την ομάδα και όχι μόνο να τη διασώσει αλλά να την απογειώσει… Αυτοί οι φίλαθλοι και παράγοντες ήξεραν το ίδιο καλά με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ότι στο Ποδόσφαιρο – και γενικά στον επαγγελματικό αθλητισμό – το χρήμα, η δύναμη του κύρους και η καλή οργάνωση αρκούν για να κάνει την έκπληξη ακόμα και μια αφανισμένη ομάδα, όπως ήταν η Σπάρτη.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει πίστη στους Σπαρτιάτες για την ομάδα τους και αφού την έχει στηρίξει ήδη περιστασιακά, αποφασίζει να εμπλακεί και να γίνει ο μελαγομέτοχος στην ΑΕ Σπάρτη ΠΑΕ που θα αγωνίζεται πλέον στα Β’ Εθνική Κατηγορία, που σήμερα λέγεται football league.

Παραλαμβάνει μια ομάδα χωρίς υποδομές. Επενδύει στην ομάδα και δηλώνει δημόσια, ενώπιον Αρχών και Φιλάθλων, ότι είναι διατεθειμένος να επενδύσει στη Σπάρτη και στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Όλοι τον χειροκροτούν!

Ποιός είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος; Ο γιός του Παύλου και ανιψιός του Θανάση και του Κώστα. Ο διάδοχος τους στη ΒΙΑΝΕΞ και ο άνθρωπος που συνεχίζει την ιστορία του ονόματος στον μπασκετικό Παναθηναϊκό.

Αξιοποιεί, λοιπόν, το όνομα Σπάρτη, ανταποκρίνεται στο αίτημα χιλιάδων συμπατριωτών του, καθ’ ότι κατάγεται από τη Σπάρτη, και αποφασίζει να εισέλθει και στο «σαλόνι» του Ποδοσφαίρου. Ένας χώρος όπου οι «παίκτες» είναι στο επίπεδό Γιαννακόπουλου. Άλλωστε οι προϋπολογισμοί του μπάσκετ είναι γνωστό ότι συχνά επισκιάζουν αυτούς του ποδοσφαίρου…

Στη Σπάρτη όλοι ευτυχούν! Όταν μάλιστα ο Δήμος Σπάρτης διαθέτει σε έναν χρόνο αρκετούς πόρους για να προετοιμάσει το Δημοτικό Στάδιο για έδρα της ομάδας, όλοι πείθονται ότι το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα άμεσα. Μάλιστα ακόμα και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν ότι η πόλη θα ωφεληθεί πολλαπλά από την Σπάρτη ΠΑΕ του Γιαννακόπουλου.

Ωστόσο, η Ελληνική Πολιτεία, δεν μπορεί να βάλει σε μια τάξη το Ποδόσφαιρο. Δεκέμβριος μήνας και το Πρωτάθλημα καρκινοβατεί… Μικρές ομάδες, όπως η Σπάρτη, δεν αντέχουν οικονομικά να διατηρήσουν τη θέση τους. Η Σπάρτη όμως στηρίζεται οικονομικά στο κεφάλαιο «Γιαννακόπουλος» και ελπίζει στην αγάπη και στήριξη των φιλάθλων της σε όλη τη Λακωνία. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος. Η Σπάρτη να γίνει η ομάδα όλων των Λακώνων, όπου γης, να συγκεντρώσει τη δύναμη και την ψυχή όλων των ανθρώπων που πιστεύουν βαθιά μέσα τους ότι το Λακωνικό ποδόσφαιρο αξίζει καλύτερες ημέρες. Στην ουσία ο στόχος είναι να γίνει η Σπάρτη η πρώτη ομάδα κάθε Λάκωνα φιλάθλου και η αγάπη - στόχος κάθε Λάκωνα ποδοσφαιριστή.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν το έκρυψε ποτέ: Επενδύω ως επιχειρηματίας αλλά η Σπάρτη έχει κάτι παραπάνω… Και αυτό που δεν έκρυψε ποτέ (γιατί να το κρύψει άλλωστε) είναι η Παναθηναϊκή ταυτότητα του και διάσταση.
Γιαννακόπουλος ίσον πρωταγωνιστής στα δρώμενα του αθλητισμού.

Η ΕΠΟ βέβαια είναι πιο αδυσώπητος χώρος από αυτόν του μπάσκετ. Ο Γιαννακόπουλος εισέρχεται με τόλμη και σαφήνεια.

Σφυρίζουν οι διαιτητές της football league και ο Γιαννακόπουλος κρίνει ότι πρέπει να ασκήσει κριτική τόσο στο Ποδοσφαιρικό σύστημα όσο και στους αντιπάλους, είτε αυτοί είναι στο Πρωτάθλημα είτε στο Κύπελλο. Βιώνει τι εστί Ελληνικό Ποδόσφαιρο και Ελληνική Διαιτησία και καλεί τους φιλάθλους της Σπάρτης να στηρίξουν την ομάδα έναντι του Ολυμπιακού σε αγώνα Κυπέλλου.

Στην ανακοίνωση «τολμά» να χαρακτηρίσει τον Ολυμπιακό ομάδα ευνοημένη από το διεφθαρμένο ποδοσφαιρικό σύστημα στην Ελλάδα. Αυτή η διατύπωση είναι το «σύνθημα Γιαννακόπουλου» ότι η ΑΕ Σπάρτη ΠΑΕ θα έχει την δική της πορεία κόντρα – αν χρειαστεί – σε όποιον την υπονομεύσει ή την απειλήσει. «Σκληρή» ανακοίνωση για τα δεδομένα της Σπάρτης. Μιας Σπάρτης που μέχρι το 2015 ήταν κομπάρσος στα πράγματα. Ανακοίνωση που ίσως θα μπορούσε να είναι πιο «στρογγυλή»; Όμως στο ποδόσφαιρο στρογγυλή είναι μόνον η μπάλα…

Το ερώτημα είναι αν το «σύνθημα Γιαννακόπουλου» βρήκε την ανταπόκριση που έπρεπε;
Φίλαθλοι της Σπάρτης ένιωσαν άβολα. Κάποιοι αντέδρασαν. Κάποιοι εξοργίστηκαν. Κάποιοι επέστρεψαν τα εισιτήρια διαρκείας… Γιατί; Προφανώς φίλαθλοι της Σπάρτης που είναι και Ολυμπιακοί που δεν δέχονται (δεν ανέχονται) αυτή την υποδοχή της μεγάλης τους αγάπης, στη Σπάρτη.
Πράγματι ο φίλαθλος του Ολυμπιακού που με αγωνία περιμένει την ομάδα του στην πόλη του, σοκάρεται όταν η ανακοίνωση χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό ομάδα της διαφθοράς.

Όπως, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αυτά έχει. Τον Ολυμπιακό δεν τον φέρνει στη Σπάρτη ούτε το όνομα της πόλης, ούτε η ιστορία της ομάδας της. Τα κεφάλαια του Γιαννακόπουλου είναι αυτά που έβαλαν και κρατούν την ομάδα στο επίπεδο αυτό ώστε να έχει φιλοξενούμενες τις μεγάλες ομάδες.
Οι φίλαθλοι που παρακολουθούν στενά την Super League γνωρίζουν καλά τι γίνεται και δεν συγχωρούνται να έχουν τέτοιες ευαισθησίες που τελικά ζημιώνουν τη Σπάρτη.

Μην ξεχνάμε… Όταν ζητούσαμε από τον Γιαννακόπουλο τη στήριξη του ξέραμε ότι είναι σκληρός παίκτης στον επαγγελματικό αθλητισμό. (Ίσως και γι΄ αυτό και τον θέλαμε). Πολύ περισσότερο μάλιστα ξέραμε και ξέρουμε ότι ήταν, είναι και θα είναι «Παναθηναϊκός».
Πριν λοιπόν βιαστούμε να διαπιστώσουμε ότι χρησιμοποιεί τη Σπάρτη για να «παίξει» τα παν-αθηναϊκά του παιχνίδια ας του δώσουμε την ευκαιρία να κινηθεί σε ένα αδιαμφισβήτητα διαπλεκόμενο - και γιατί όχι διεφθαρμένο - σύστημα, με τους όρους και του τρόπους που ίσως ξέρει καλύτερα από εμάς.

Αν ένας Βαρδινογιάννης ή ένας Μαρινάκης έπαιρνε την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του ποιός θα είχε την απαίτηση να μην την συμπεριλάβει στην στρατηγική του… Ο Γιαννακόπουλος γιατί να μην το πράξει όταν μάλιστα τα δείγματα που έχουμε είναι καλά;

Η ομάδα της Σπάρτης έχει πατρίδα. Τη Σπάρτη και τη Λακωνία. Αν έχουμε την απαίτηση από τον Γιαννακόπουλο να είναι και να φέρεται ως ο απόλυτος Σπαρτιάτης και Λάκωνας, πρέπει πρώτα να φερόμαστε ως φίλαθλοι της Σπάρτης και μετά του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού κ.λ.π. Εμείς το καλέσαμε. Εμείς του δώσαμε τα κλειδιά της ομάδας. Χωρίς εμάς δεν μπορεί… Χωρίς αυτόν δεν μπορούμε!

Ο Κισσαμικός… ( και όχι ο Ολυμπιακός) ίσως είναι η αφορμή για αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας. Φίλαθλοι, οπαδοί, παράγοντες, στελέχη, διοίκηση, αρχές της Σπάρτης πρέπει άμεσα να συσφίξουν τις σχέσεις τους. Να ξαναθυμηθούμε όλοι ποιοί είμαστε, ποιός ο ρόλος μας και ποιός ο στόχος μας.

Το μέλλον είναι μπροστά, και το μέλλον της Σπάρτης (ομάδας και πόλης) δεν ξέρουμε αν θα έχει για πάντα την υπογραφή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έχει την υπογραφή του Μαρινάκη ή κάποιου άλλου προέδρου της Super League

Ποτέ μη λησμονούμε από πού ξεκινήσαμε και που μπορεί να φτάσουμε.
Άλλωστε το νέο σήμα της Σπάρτης δείχνει αποφασιστικότητα, τόλμη, ελληνικότητα και Σπαρτιατικό φρόνημα...
Η Σπάρτη έχει (πρέπει να έχει) ποδοσφαιρικό φρόνημα. Δεν μπορεί λοιπόν να «κάτσει φρόνιμα…» η Σπάρτη αυτή που στόχο έχει να πρωταγωνιστήσει.

Αυτή τη στιγμή αρκετοί συνεπείς φίλαθλοι της Σπάρτης είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Με την επιλογή τους θα αποδείξουν αν αξίζουν μια μεγάλη ομάδα ή όχι. Και σε κάποιο βαθμό με την επιλογή τους θα καταδείξουν τι έφταιξε όλα τα προηγούμενα χρόνια και η ομάδα δεν προχώρησε. Θέλουν μια δεύτερη ομάδα για τα Κυριακάτικα απογεύματα που δεν τους χωρά ο τόπος ή θέλουν μια ομάδα με όραμα και στόχο;

Ο άνθρωπός μας είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Στο χέρι μας είναι να τον «κερδίσουμε» και να αποδώσει στη Σπάρτη ακόμα περισσότερα.