ΣΠΑΡΤΗ. Έχει περάσει περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που μια παρέα ποδηλατών, ιδρυτικά μέλη της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαίμαχων Αθλητών και Ερασιτεχνών έκαναν τη διαδρομή των 257χλμ από Αθήνα στη Σπάρτη, θέτοντας έτσι τη βάση του μεγαλύτερου ποδηλατικού θεσμού των ημερών μας στην ερασιτεχνική ποδηλασία, την Ποδηλατική Σπαρτακιάδα.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 για 29η συνεχή φορά, 355 ποδηλάτες -νέο ρεκόρ συμμετοχών- που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποίησαν για μια ακόμα χρονιά τον ποδηλατικό «άθλο» τους, συμμετέχοντας , στην Ποδηλατική Σπαρτακιάδα.
Η εκκίνηση δόθηκε στις 7:30 το πρωί μπροστά από το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα.

Ο αγώνας ήταν μια συνδιοργάνωση του Δήμου Σπάρτης, του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου και της Ποδηλατική Ένωσης Παλαιμάχων Αθλητών (Π.Ε.Π.Α) και τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπανδίας Ποδηλασίας.

Η αγάπη για το ποδήλατο «ένωσε» 355 ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων με μοναδικό και κοινό στόχο τον τερματισμό στο άγαλμα του Λεωνίδα, μπροστά από το Εθνικό Στάδιο Σπάρτης μέσα στο χρονικό όριο των δώδεκα ωρών.

Οι πρώτοι κατέφθασαν γύρω στις 16:00 της ίδιας μέρας και τερμάτισαν συνολικά 335 ποδηλάτες.

Για το Δήμο Σπάρτης δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος, νικητές είναι όλοι όσοι τερμάτισαν στη Σπάρτη εντός του χρονικού ορίου.

Η Τελετή Λήξης, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης, λόγω των καιρικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης με πλήθος κόσμου να αποθεώνει τους αθλητές, που έλαβαν μέρος.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν, η απονομή βραβείων και αναμνηστικών και η επιβράβευση της προσπάθειας των συμμετεχόντων αθλητών.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στην Τ. Κ. Ξηροκαμπίου. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο των Ευεργετών της Δημοτικής Ενότητας Φάριδος στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Ξηροκαμπίου , ως ένδειξη αναγνώρισης και της δέουσας τιμής στους ανθρώπους που με την προσφορά τους και την αγάπη τους στήριξαν τον τόπο. Ακολούθησε επετειακή ομιλία του Αντιδημάρχου Γεώργιου Κονίδη και αγώνες δρόμου και ποδηλάτου με τη συμμετοχή των παιδιών από τα σχολεία της περιοχής.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε και ο παραδοσιακός αγώνας 21χλμ.ατομικής χρονομέτρησης, Σπάρτη – Ξηροκάμπι. Οι συμμετέχοντες ποδηλάτες ακολούθησαν τη γραφική διαδρομή από τα Γυμνάσια Σπάρτης, Μυστράς, Σπάρτη ,ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, Αμύκλες με τερματισμό το Ξηροκάμπι, όπου η τοπική κοινωνία παρακολούθησε σύσσωμη τον τερματισμό και χειροκρότησε κάθε έναν αθλητή για όλη τη μεγάλη προσπάθεια, που κατέλαβε το διήμερο αυτό.

Ο πανηγυρικός χαρακτήρας της ημέρας ολοκληρώθηκε με τις απονομές, που έγιναν, στην κεντρική πλατεία της Τ. Κ. Ξηροκαμπίου αμέσως μετά τον τερματισμό του αγώνα αντοχής και αυτού των μαθητών.
Πολλά συγχαρητήρια έδωσαν o Δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης και άλλοι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, των Νομικών Προσώπων (Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, Αθλητικού Οργανισμού), της αστυνομικής διεύθυνσης, της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

«Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την 30η Σπαρτακιάδα, με ακόμα περισσότερες συμμετοχές και μια ακόμα καλύτερη και μεγαλύτερη ποδηλατική γιορτή…», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Σπάρτης.