Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τη βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών, με τη χορτοφαγία να κερδίζει έδαφος, ειδικά στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι το 9% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι χορτοφάγοι ή vegan, ενώ το Λονδίνο και το Βερολίνο είναι οι πόλεις με τους περισσότερους vegan στον κόσμο.

Μάλιστα τη διατροφή με πλήρη κατάργηση της κατανάλωσης κρέατος ή παραγώγων αυτού (vegan διατροφή) αρχίζει να υποστηρίζει μια μερίδα διατροφολόγων αλλά και γιατρών. Φυσικά για την υιοθέτηση ενός τέτοιου διατροφικού μοντέλου, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός αλλά και παρακολούθηση, ώστε να μη λείψουν από τον οργανισμό, οι απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του.

Τα πιθανά οφέλη μιας τέτοιας διατροφής δε θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τους αθλητές, αρκετοί από τους οποίους αρχίζουν να ενστερνίζονται την ιδέα. Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, κάποιοι από τους πιο γνωστούς παίκτες που είναι vegan είναι οι Λιονέλ Μέσι, Φάμπιαν Ντελφ, Σέρχιο Αγουέρο και Έκτορ Μπελερίν. Οι παίκτες αυτοί ισχυρίζονται ότι νιώθουν καλύτερα από ποτέ και αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι η πρωτεΐνη κρέατος δεν είναι απαραίτητη για τις καλές επιδόσεις, ακόμα και σε τόσο απαιτητικά επίπεδα άθλησης.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το «Λέο». Τι να πει κανείς για τον παίκτη που στα 31 του χρόνια είναι υποψήφιος για Χρυσή Μπάλα και έχει σκοράρει 7 γκολ στα 10 παιχνίδια της Μπαρτσελόνα μέχρι τώρα; Σίγουρα φαίνεται ότι η διατροφή που ακολουθεί όχι μόνο δεν τον εμποδίζει να κάνει υψηλές επιδόσεις, αλλά μάλλον τον ενισχύει! Μόλις μία ήττα έχουν γνωρίσει στο ισπανικό πρωτάθλημα οι Μπλαουγκράνα, ενώ έχουν σημειώσει 6 νίκες και 3 ισοπαλίες. Οι αναλυτές, μάλιστα, στο στοίχημα για τη La Liga της Sportingbet πιστεύουν ότι η Μπαρτσελόνα θα κερδίσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας @fcbarcelona . Στον τελευταίο αγώνα μάλιστα η Μπαρτσελόνα υπερίσχυσε της Ρεάλ με σκορ 5-1!

Ο Αργεντίνος Αγουέρο συνήθιζε να τρώει κρέας αρκετά συχνά, μέχρι που μετά από έναν τραυματισμό του το 2015, ο γιατρός του τον παρέπεμψε σε μια δίαιτα χωρίς καθόλου κρέας. Η διατροφή αυτή τον βοήθησε στην αποκατάσταση αλλά και στη μετέπειτα μείωση της οξύτητας των τραυματισμών. Ένας τραυματισμός ήταν και για τον Φάμπιαν Ντελφ η αφορμή να ξεκινήσει τη vegan διατροφή, η οποία τον βοήθησε τόσο στην αποκατάσταση σε χρόνο μηδέν όσο και στην περαιτέρω ενδυνάμωση του οργανισμού. Για διατροφή που του άλλαξε τη ζωή μιλάει ο Έκτορ Μπελερίν, ο οποίος εφαρμόζει διατροφή χορτοφαγίας τον τελευταίο χρόνο και βλέπει ήδη εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ποδοσφαιριστές vegan λοιπόν και σε εξαιρετική φόρμα οι παραπάνω, ενάντια στις μέχρι τώρα συνηθισμένες διατροφικές αντιλήψεις!