Γιορτάζει σήμερα το αγαπημένο μας ποδήλατο σύμφωνα με τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που τον Απρίλιο του 2018 ανακήρυξε για πρώτη φορά την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Το ποδήλατο είναι για κάθε σύγχρονη πόλη μέσο μεταφοράς φιλικό προς το περιβάλλον που ζητά τη φροντίδα μας. Την ίδια στιγμή όμως η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου βελτιώνει την ποιότητα ζωής όλων μας. Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ποιότητας στις πόλεις.

Είναι λοιπόν ανάγκη να δημιουργηθούν οι υποδομές για το ποδήλατο, για να βελτιωθεί η κίνηση των ποδηλάτων στην πόλη της Σπάρτης αλλά και να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι ασφαλείς υποδομές για το ποδήλατο αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα για την ισότητα στην υγεία. Αξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας και σε εκείνους για τους οποίους το ποδήλατο αποτελεί τη μόνη διέξοδο μετακίνησης για οικονομικούς λόγους. Με το περπάτημα και το ποδήλατο προτείνουν κι εκείνοι ένα τρόπο μετακίνησης που ταυτόχρονα βελτιώνει την υγεία, μειώνει την πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις, κάποιους τύπους καρκίνου και διαβήτη, ενώ προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και βοηθά την τοπική οικονομία.

Στην πόλη μας η 3π (ποδήλατο- πόλη- περιβάλλον) είναι η ομάδα σύμβολο του ποδηλάτου, που με τις δράσεις και τις ποδηλατοπορίες της προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και γοητεύσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στο κίνημα του ποδηλάτου. Παραθέτουμε εδώ το πρόγραμμα τις ομάδας για τις ποδηλατοπορίες που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο διάστημα.