Ήταν 1η Μαΐου του 1986 και η Τότεναμ είχε προγραμματίσει μία φιλική αναμέτρηση προς τιμήν του Οσβάλντο Αρντίλες, ο οποίος συμπλήρωνε 8 χρόνια με τη φανέλα των “σπιρουνιών”. Αντίπαλος η Ίντερ και στο White Hart Lane βρίσκονταν πάνω από 30,000 φίλοι της ομάδας. Η ιστορία είναι τρομερή. Πριν από αυτήν, μπείτε εδώ για τα σημερινά πιο δυνατά παμε στοιχημα προγνωστικα

Όταν οι δύο ομάδες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο τα βλέμματα έπεσαν πάνω στο “10”. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα φόρεσε τη φανέλα με το αγαπημένο του νούμερο και μπήκε στο χορτάρι του Λονδρέζικου γηπέδου για να τιμήσει το φίλο του και συμπαίκτη του με την Εθνική Αργεντινής, με την οποία λίγους μήνες αργότερα σήκωσαν το Μουντιάλ.

Όσοι συμμετείχαν στον αγώνα μίλησαν αργότερα για την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Ντιεγκίτο. Ο Αρντίλες αποκάλυψε μετά από χρόνια ότι ο Μαραντόνα είχε πάει στο γήπεδο εντελώς απροετοίμαστος, δίχως καν παπούτσια για τον αγώνα.

Ο Κλάιβ Άλεν, επιθετικός της Τότεναμ εκείνη την εποχή του πρόσφερε παπούτσια για να αγωνιστεί. “Του είπα ότι έχω δύο ζευγάρια παπούτσια, αυτά που φορούσα όλη τη σεζόν και ένα ζευγάρι καινούρια. Του είπα εφόσον εσύ είσαι ο επισκέπτης διάλεξε ποια θέλεις να φορέσεις”.

Ο Μαραντόνα δεν μιλούσε αγγλικά και ο Αρντίλες λειτούργησε ως μεταφραστής. Ο Ντιέγκο ήθελε να φορέσει τα παλιά παπούτσια, αλλά με αρκετή προσπάθεια τον έπεισαν να βάλει τα καινούρια, τα οποία και υπέγραψε μετά το φινάλε του αγώνα.

Η προσμονή των Άγγλων φιλάθλων ήταν τεράστια. Όλοι τους ήθελαν να παρακολουθήσουν ζωντανά το Μαραντόνα εν δράσει και η έναρξη του αγώνα καθυστέρησε μέχρι να βρουν όλοι τις θέσεις τους στις κερκίδες.

Ο Κρις Γουόλντ θυμάται ζωηρά εκείνο το παιχνίδι “Δεν έχω δει καλύτερο ποδοσφαιριστή. Είναι ο καλύτερος συμπαίκτης που είχα ποτέ. Μέσα στον αγώνα έκανε μερικές υπέροχες προσπάθειες. Ήταν αθόρυβος, αλλά ξέραμε ότι όταν πάρει την μπάλα θα κάνει το σωστό. Είχε απίστευτη τεχνική και η επαφή του με την μπάλα ήταν μαγική. Ήταν και πολύ δυνατός. Άλλαζε κατεύθυνση και ρυθμό με εντυπωσιακό τρόπο”.

Οι δημόσιες σχέσεις που έχτισε ο Μαραντόνα εκείνη τη μέρα στο Λονδίνο με τους Άγγλους φιλάθλους πήγαν στράφι λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου σκόραρε δύο από τα πιο επικά γκολ στην ιστορία του αθλήματος. Το εκπληκτικό σλάλομ που πέρασε όλη την ομάδα της Αγγλίας και φυσικά το “χέρι του Θεού” για να στείλει τη χώρα του στον τελικό και τους Άγγλους σπίτι τους. Μπορεί οι Βρετανοί να είχαν πάντα μία αντιπάθεια για τον Ντιεγκίτο από τότε, όμως ο ίδιος είχε κρατήσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του για την Τότεναμ. Το 2017 ταξιδεψε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει τον αγώνα της ομάδας με τη Λίβερπουλ, πήγε στα αποδυτήρια, έκανε πλάκα με τους ποδοσφαιριστές και πηρε ως δώρο μία φανέλα με το νούμερό του. Το 10. Ο Οσβάλντο Αρντίλες, μετά από 31 χρόνια έκανε και πάλι το μεταφραστή στα αποδυτήρια, μεταξύ Μαραντόνα και Κέιν.

Ο ηγέτης της σημερινής Τότεναμ, Χάρι Κέιν, μετά τα τραγικά νέα, θυμήθηκε την τότε συνάντησή του με τον Αργεντίνο σταρ και εξέφρασε τη θλίψη του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα social media, με μία χαρακτηριστική φωτογραφία από τα αποδυτήρια.