ΤΟΡΟΥΝ. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ακύρωσε το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου στα 8,40 μ. σε πρόσφατο μίτινγκ -που ήταν η κορυφαία επίδοση για φέτος στον κόσμο- λόγω... παπουτσιών!

Την περασμένη εβδομάδα ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους έκανε 8,40 μ. σε μίτινγκ στο Τόρουν και ανέβηκε στο Νο 1 του κόσμου για το 2023.

Σε εκείνον τον αγώνα, στον οποίο κανείς δεν έλεγξε τα παπούτσια του, ο Τεντόγλου φορούσε μια limited edition σειρά αγωνιστικών παπουτσιών. Όπως προέκυψε αργότερα, όμως, τα παπούτσια αυτά είναι το μοντέλο Ambition 2 που απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε αγώνες μήκους.

Οι τεχνικοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ζήτησαν από τον Τεντόγλου φωτογραφίες από εκείνο το παπούτσι και λίγες μέρες αργότερα ακύρωσαν την επίδοσή του, η οποία πλέον δεν υπάρχει ούτε στις λίστες των κορυφαίων επιδόσεων της χρονιάς, ούτε στις φετινές επιδόσεις του Τεντόγλου.

Ο ίδιος ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, μετά από αυτή την κίνηση της World Athletics, έκανε ένα post στο Instagram και απευθυνόμενος στην ομοσπονδία διαμαρτυρήθηκε έντονα για αυτή την άδικη απόφαση συγκρίνοντας τα δύο παπούτσια μήκους: το ένα (πρώτη φωτογραφία) που φόρεσε στον αγώνα αλλά τελικά δεν επιτρεπόταν και το δεύτερο (στη δεύτερη φωτογραφία) που επιτρέπεται κανονικά. Και όπως φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, είναι τα ίδια παπούτσια σε άλλο χρώμα.

Δείτε την ανάρτηση του Τεντόγλου:

https://www.instagram.com/p/CoraQXaMlJJ

Το άλμα του Τεντόγλου στα 8,40 μ.:

https://www.instagram.com/p/Coe_YsKsKLR

Τεντόγλου: Είμαι αηδιασμένος

Στην ανάρτησή του ο Μίλτος Τεντόγλου αναφέρει:

«Ώστε η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από παπούτσια και αθλήματα. Και αποφασίζουν ποια spikes είναι κατάλληλα ή όχι για τους αθλητές.

Νομίζουν ότι το πάχος στο πίσω μέρος του παπουτσιού είναι κάτι καλό. Στην πραγματικότητα δεν είναι καλό, αντιθέτως κάνει τα spikes βαριά και δύσκολο να τρέξεις με αυτά.

Ακύρωσαν το άλμα μου στα 8,40 μ. επειδή φόρεσα τα spikes της πρώτης φωτογραφίας. Ενώ τα άλλα δύο είναι ΟΚ για το άλμα εις μήκος.

Παρεμπιπτόντως, οι πρώτες δύο φωτογραφίες είναι τα ίδια παπούτσια σε άλλο χρώμα.

Τσεκάρατε τα spikes σε παλαιότερα ρεκόρ; Μήπως είχαν λέιζερ;

Νομίζω ότι πρέπει να έχετε ανθρώπους στην ομάδα σας που να διαθέτουν εμπειρία στο άθλημα. Εγώ είμαι αυτός που πηδάει. Θέλω να φοράω ό,τι είναι άνετο και ασφαλές.

Δεν με νοιάζει το άλμα στα 8,40 μ. Μπορώ να κάνω το ίδιο άλμα όποτε γουστάρω. Απλώς είναι άδικο. Είμαι αηδιασμένος.

Και το γελοίο του πράγματος είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα φορέσω τα ίδια παπούτσια, αλλά σε διαφορετικό χρώμα, που είναι “εγκεκριμένα”.

Παρεμπιπτόντως, είναι ΟΚ να χάνεις τρία αντιντόπινγκ τεστ αλλά όχι ΟΚ να φοράς αυτά τα παπούτσια».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις