Είναι πλέον δύσκολο να βρεις κάποιον που να μη καταλαβαίνει τι είδους ποδήλατο είναι το mountain bike. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα του ποδηλάτου και τα ποδήλατα βουνού μετατράπηκαν από ποδήλατα μαζικής παραγωγής σε εξειδικευμένα εργαλεία ψυχαγωγίας και άθλησης.

Όλες οι εταιρείες παράγουν ποδήλατα για συγκεκριμένες εκτός δρόμου δραστηριότητες. Η κατηγοριοποίηση των ποδηλάτων βουνού γίνεται με βάση την ανάρτησή τους.

Παρόλο που η κάθε εταιρεία διαφοροποιεί την ονομασία των ποδηλάτων της, οι βασικές υποκατηγορίες mountain είναι οι ακόλουθες:

• Fully Rigid: Σκελετός με άκαμπτα πιρούνια εμπρός και πίσω, χωρίς ανάρτηση
• Hardtail: Ανάρτηση μόνο στα μπροστινά πιρούνια
• Dual ή Full Suspension: Στα μπροστινά πιρούνια υπάρχει ανάρτηση, ενώ στα πίσω υπάρχει κεντρικό αμορτισέρ, που επιτρέπει στον τροχό να κινείται με συνδέσμους.

Τα ποδήλατα βουνού είναι έτσι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες και τις απρόβλεπτες καταστάσεις των χωμάτινων διαδρομών, όπως κατάβαση πλαγιάς με πολύ μεγάλη κλίση, περάσματα από βράχια, νεροφαγώματα, λάσπες και γενικότερα κακοτράχαλα εδάφη.

Οι σκελετοί είναι φτιαγμένοι από ειδικά κράματα μετάλλων που αντέχουν σε πιέσεις,τραντάγματα σε βράχια, χτυπήματα σε ξύλα και πέτρες, λάσπες και απότομες κλίσεις. Οι τροχοί είναι συνήθως 26 ιντσών (η νέα μόδα τώρα είναι 29 ιντσών) και τα ελαστικά πολύ πιο χοντρά και τρακτερωτά από τα κοινά ποδήλατα δρόμου. Το βασικό τους όμως χαρακτηριστικό είναι οι αναρτήσεις με εμπρόσθια και οπίσθια ολοκληρωμένα συστήματα, που πια υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα ποδήλατα βουνού. Εξαιτίας των κλίσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα, έχουν πολλές ταχύτητες και ισχυρά δισκόφρενα, ώστε να μπορούν να σταματούν με ασφάλεια στις απότομες καταβάσεις και η αποδοτικότητά τους να είναι ανεπηρέαστη από τις λάσπες και τα νερά.

Η επαφή με τη φύση, οι όμορφες διαδρομές στα μονοπάτια των ελληνικών βουνών και φυσικά η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της αντοχής, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που ωθούν κάθε χρόνο χιλιάδες ποδηλάτες να... πάρουν τα βουνά.

Η Ελλάδα, λόγω εδαφικής μορφολογίας, ενδείκνυται για εκτός δρόμου εξορμήσεις, αφού υπάρχει πληθώρα μονοπατιών (trails) που μπορείτε να ακολουθήσετε. Ακόμα και η Αττική με την πυκνή της αστική ανάπτυξη περιβάλλεται από βουνά, τα οποία προσφέρουν εξαιρετικές διαδρομές για όλα τα επίπεδα.

Τώρα που ο καιρός «ανοίγει» και η μέρα έχει μεγαλώσει, δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για μοναχικές ή ομαδικές εξορμήσεις στα βουνά.

Στο κατάστημά μας μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα mountain bikes αλλά και να γνωρίσετε τα ποδήλατα που αντιπροσωπεύουμε (ORIENT, FOCUS, UNIVEGA) για αναβάτες με οποιαδήποτε απαίτηση σε ποιότητα, εξοπλισμό και τιμή.

πηγή: bikewaygr.blogspot.gr