ΕΛΛΑΔΑ. Νέα εξομολόγηση από την Σοφία Μπεκατώρου σε τηλεοπτική συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου, στη διάρκεια της οποίας περιέγραψε το προσωπικό δράμα της σεξουαλικής κακοποίησής της από τη στιγμή που το βίωσε μέχρι σήμερα.

Για ποιους λόγους μίλησε ανοιχτά
Η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, εξήγησε τους λόγους που την ανάγκασαν να μιλήσει ανοιχτά για την τραγική εμπειρία της, το 1998, και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο δράστης του βιασμού της κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πριν την εκμεταλλευτεί.

"Καταρχήν, καταλαβαίνεις ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Γιατί το τραύμα που είχα υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει αυτό το συμβάν τόσο βαθιά μέσα μου, που ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια δεν μπορούσα να το σκέφτομαι, γιατί δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω καθόλου. Συνειδητοποίησα ότι και να έβγαινα να μιλήσω δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Οπότε φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες αυτού του πράγματος. Υπήρχε μία ομερτά στην Ομοσπονδία. Δεν μπορούσαμε να εισακουστούμε. Όποτε διαμαρτυρόμασταν για το οτιδήποτε υπήρχε μία σημαντική αποσιώπηση των γεγονότων, οπότε αισθανόμουν ότι δεν μπορώ να μιλήσω. Μέχρι που υπήρξε αυτό το συναίσθημα της δυσφορίας και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Άκουσα κάποια σχόλια από κάποιον πατέρα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποπλανεί παιδιά. Ούσα μητέρα ένιωσα ότι έχω μεγάλη ευθύνη και αποφάσισα να μιλήσω. Επίσης, με αφορμή την αγωγή που έγινε του Νίκου Κακλαμανάκη, ένιωσα ότι ο ένας στήριξε τον άλλον και βρήκα το θάρρος", ανέφερε.

«Το τραύμα που είχα υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει τα πρώτα χρόνια αυτό το συμβάν από μέσα μου. Προσπάθησα να αφοσιωθώ στο άθλημά μου. Συνειδητοποίησα πως επειδή άργησα να το δημοσιοποιήσω, δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες» αφηγήθηκε.


Για να προσθέσει πως, ωστόσο, «Υπήρξε ένα συναίσθημα δυσφορίας που δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Ηταν σαν να έλεγα ψέματα στον εαυτό μου, πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να το διαχειριστώ. Οταν άκουσα όμως από έναν πατέρα πως κάποιος από την ομοσπονδία αποπλανεί παιδιά, ένοιωσα πως είχα μεγάλη ευθύνη να μιλήσω. Μετά, και με αφορμή την αγωγή που έγινε στον Κακλαμανάκη, βγήκαμε όλοι οι αθλητές να μιλήσουμε και να πάμε στη δικαιοσύνη».

Προσπάθησε να την πείσει…
Αφού τόνισε πως δεν ήταν μόνο αυτή και η 11χρονη ιστιοπλόος (για την οποία κατέθεσε στον εισαγγελέα, οδηγώντας στη σύλληψη του τότε προπονητή της ανήλικης) που είχαν ανάλογη εμπειρία, πρότεινε να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής τέτοιων αδικημάτων, καθώς τα θύματα δυσκολεύονται να μιλήσουν άμεσα, παροτρύνοντάς παράλληλα να τα καταγγέλλουν αμέσως στις αρχές.

Η Σοφία Μπεκατώρου στάθηκε και στον άνθρωπο ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά, περιγράφοντας πώς την αιφνιδίασε η συμπεριφορά του, καθώς είχε φροντίσει να αποκτήσει οικειότητα μαζί της.

«Οι άνθρωποι που συνήθως προβαίνουν σε τέτοιες άρρωστες συμπεριφορές είναι αυτοί που ήδη έχουν αποκτήσει μία οικειότητα με τα θύματα και αυτά δεν έχουν καμία άμυνα απέναντί τους. Δεν το περιμένουν, δεν μπορούν να το φανταστούν. Δεν το περίμενα κι εγώ ποτέ από αυτόν» ανέφερε για τον άνδρα που κατηγορεί πως την κακοποίησε σεξουαλικά, και τον οποίο είχε περιγράψει σαν «πατρική φιγούρα», στον εισαγγελέα τον περασμένο Νοέμβριο.

Οταν τον συνάντησε ξανά, ο εν λόγω παράγοντας προσπάθησε να την πείσει, όπως είπε, πως δεν υπήρξε βιασμός, μη δείχνοντας ίχνος μεταμέλειας. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτός ο άνθρωπος να μην κάνει σε άλλο κορίτσι τέτοιο κακό» τόνισε.

«Είχα δεχτεί πολλές φορές απειλές από παράγοντες»

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΙΟ, την οποία έχουν καταγγείλει πολλοί από τους αθλητές της Ομοσπονδίας, η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε:

«Είχα δεχτεί πολλές φορές απειλές από παράγοντες μέσα στον χώρο της Ομοσπονδίας. Διαχρονικά, ξεκινώντας από τον Νίκο Κακλαμανάκη, το έχουν αναφέρει κι άλλοι. Όλοι οι αθλητές οι είχαν σοβαρά προβλήματα με την Ομοσπονδία. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει τους παράγοντες να έρχονται σε αντιπαράθεση με εμάς. Ούτε καν μπορώ να εξηγήσω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Πολλές φορές υπήρχαν και οικογενειακά πρόσωπα των παραγόντων που εμπλέκονταν στον αθλητικό χώρο. Δεν υπήρχε το ασυμβίβαστο, με αποτέλεσμα να γίνεται και κακοδιαχείριση και να εξυπηρετούνται οικογενειακά συμφέροντα. Για αυτά υπάρχουν αποδείξεις».

Η συζήτηση με τα παιδιά της
Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η αφήγηση της Σοφίας Μπεκατώρου όταν εξιστορεί την αποκάλυψη της συγκλονιστικής εμπειρία της στα παιδιά της καθώς και την απόφασή της να την καταγγείλει δημόσια.

«Συζήτησα με τα παιδιά μου για να τους περάσω το θέμα της σεξουαλικής βίας όσο μπορούσα γιατί είναι μικρά παιδιά ακόμη. Επρεπε να τους εξηγήσω ορισμένα πράγματα όμως. Ο γιος μου αντέδρασε με στενοχώρια πιστεύοντας πως θα γίνει ρεζίλι στο σχολείο» είπε σύμφωνα με το In.gr.

«Είχε έρθει η ώρα να μιλήσω όμως για να μην συμβεί αυτό σε άλλα παιδιά. Οταν το είδε στην τηλεόραση, κατάλαβε πως έγινε για καλό. Η κόρη μου, μου είπε να μην φοβάμαι» πρόσθεσε.