Αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας – Ποιες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές


ΕΛΛΑΔΑ. Σε πλήρη εφαρμογή σε τρεις περιφερειακές ενότητες βρίσκεται το lockdown σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η έκρηξη του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής του αυστηρού lockdown σε Αττική, Αχαΐα και Εύβοια, οι κάτοικοι των περιφερειακών αυτών ενοτήτων καλούνται να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους στις νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν έως 28 Φεβρουαρίου. Η νέα πραγματικότητα αυτή, περιλαμβάνει κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο και συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των όποιων καταστημάτων, κυρίως ειδών πρώτης ανάγκης, έχουν παραμείνει ανοιχτά.

Η Αττική αφήνει πίσω της την απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία τα Σαββατοκύριακα ξεκινά από τις 18:00. Η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 21:00, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει σε Αχαΐα και Εύβοια όπου και τις καθημερινές οι πολίτες επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός σπιτιού έως τις 18:00.

Η πραγματικότητα αυτή, συμπαρασύρει και το ωράριο των καταστημάτων. Υπενθυμίζεται πως κατά την ανακοίνωση του lockdown έγινε γνωστό πως το λιανεμπόριο είναι κλειστό και επιτρέπεται μόνο η λειτουργία των παρακάτω καταστημάτων:

Kαταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ μίνι μάρκετ, φούρνοι)

Επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου)
Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας και καταστήματα περουκών και ποστίς, (κατόπιν ραντεβού)
Κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων (e-shop).

Σε λειτουργία επίσης παραμένουν καθαριστήρια, βενζινάδικα, ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων και λαϊκές αγορές. Τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως και η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

Συνεχίζουν την λειτουργία οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, οι δραστηριότητες στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και οι κατασκευαστικές εργασίες. Λειτουργούν κανονικά οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Σημειώνεται σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις τροφίμων, λαϊκών αγορών, τα Pet Shops, τα καθαριστήρια και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας:

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικά): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. (τις καθημερινές στην Αττική) και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ (σε Αττική, Αχαΐα και Εύβοια).