ΕΛΛΑΔΑ. Η χρήση του ελικοπτέρου στην κατάσβεση πυρκαγιών, δασικών και αστικών (Αύγουστος 2016 - παλαιά πόλη Λευκάδας ), είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, καθώς και η αποτελεσματικότητα του.

Τα ελικόπτερα που επιχειρούν στη κατάσβεση πυρκαγιών, εφοδιάζονται με νερό από την θάλασσα, τις λίμνες, τα ποτάμια, αλλά και από δεξαμενές που έχουν σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με πρότυπα από χώρες που έχουν ιστορικό στην αεροπυρόσβεση όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Η χρήση του γλυκού νερού στην αεροπυρόσβεση είναι φιλική στο περιβάλλον, στα οχήματα, τα βαρέα μηχανήματα έργου αλλά και στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Τα ελικόπτερα έχουν δυνατότητα στοχευμένης άφεσης νερού, χωρίς να παρεμποδίζουν το έργο των επιγείων δυνάμεων και δεν είναι λίγες οι φορές που απεγκλώβισαν πυροσβέστες και πολίτες ( Βαρυμπόμπη 2021... ) σώζοντάς τους, από την μανία της φωτιάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ελικόπτερα Erickson S - 64 E & S - 64 F που έχουν δυνατότητα αφέσης νερού με εννέα ( 9 ) επιλογές.

Στην δασική πυρκαγιά της ευρύτερης περιοχής Βιλίων Αττικής, οι έμπειροι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, αξιοποίησαν πλήρως τις δυνατότητες των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, καθώς υπάρχουν στην περιοχή δεξαμενές υδροληψίας.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του άρθρου( 23 / 08 /2021 ) είναι από την θέση " Καραούλι '' του Δήμου Μάνδρας - Εδυλλίας Αττικής, όπου πραγματοποιήθηκαν την συγκεκριμένη ήμερα, περισσότερες των εκατό (100 ) υδροληψίες, από διαφόρους τύπους ελικοπτέρων.

Συγχαρητήρια αξίζουν στον πενταετή πυροσβέστη κ. Γεώργιο Γκράλη και στον εποχικό πυροσβέστη κ. Γεώργιο Παναγιώτου, που επάνδρωσαν το ανωτέρω σημείο υδροληψίας, από το πρώτο, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος και πραγματοποιήθηκαν με ασφάλεια οι προαναφερθείσες υδροληψίες ελικοπτέρων.

Η φωτιά στη Λαυρεωτική!

Στο πρανές ενός λόφου, στην περιοχή Άνω Πλάκα Παλαιοκαμάριζας - Λαυρίου, βρίσκεται το Γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Αποστόλου Παύλου. Κτήτωρ και πρώτος πνευματικός του ήταν ο Μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Ανδριανόπουλος.

Την Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, στην ευρύτερη περιοχή Κερατέας - Λαυρίου, εκδηλώθηκε δασική πυρκαγία και άμεσα τέθηκε σε κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός, καθώς και η αδελφότητα του ανωτέρου Ησυχαστηρίου.

Λόγω της εναλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, και του ανάγλυφου του εδάφους, η πυρκαγία επεκτάθηκε γρήγορα στους οικισμούς Μαρκάτι, Σιντερίνα, και Άγιο Κωνσταντίνο.

Οι έμπειροι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, διαβλέποντας τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης της πυρκαγιάς, αξιοποίησαν κατάλληλα τα εναέρια μέσα, τα οποία έκαναν χαμηλές βολές και περιμετρικά της πυρκαγίας ( καμένο - άκαυστο ).

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, επιχειρούσαν ελικόπτερα διαφόρων τύπων και δεν ήταν λίγες οι φορές που πετούσαν δίπλα από τις κορυφές των δέντρων.

Η Αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Αποστόλου Παύλου, εκφράζει τις ευχαριστίες της, στους Υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά τα Πληρώματα των Πυροσβεστικών ελικοπτέρων που υπερέβαλαν εαυτούς κατά την διάρκεια του ανωτέρω συμβάντος, καθώς και στις επίγειες δυνάμεις που παρέμειναν σε επιφυλακή όλη την νύχτα.

Κείμενα - Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις