ΕΛΛΑΔΑ. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων», προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: «ΑΝΘΟΤΥΡΟ», με ημερομηνία παραγωγής: 21.11.2021 και ημερομηνία ανάλωσης έως ένα μήνα μετά την ημερομηνία παραγωγής, που παράγεται από την επιχείρηση ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. Το δείγμα εξετάστηκε από τα Εργαστήρια, Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Αθήνας του ΕΦΕΤ, όπου διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου βακτηρίου Listeria monocytogenes.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση απόσυρση/ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν από την εσωτερική αγορά. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Ανάκληση ΠΟΠ από εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου

Κατά τον αιφνιδιαστικό, επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΠΡΟΪΣΤΑΚΗ ΑΦΟΙ Α.Ε.» στον νομό Λασιθίου Κρήτης, με δραστηριότητα την τυποποίηση ελαιολάδου, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση προμηθεύτηκε, κατά το διάστημα 2020-2021, ποσότητα 7851 λίτρων μη πιστοποιημένου (ως Π.Ο.Π.) ελαιολάδου, την οποία συσκεύασε και διακίνησε ως «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π». Αναλυτικά, το 2020 διακίνησε 2358 λίτρα και το 2021 διακίνησε 5493 λίτρα ελαιολάδου, που έφερε καταχρηστικά την ένδειξη «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π».

Επιπλέον, κατά τον ως άνω έλεγχο διαπιστώθηκε η αδυναμία τήρησης της ιχνηλασιμότητας από την επιχείρηση και συγκεκριμένα, η αδυναμία τεκμηρίωσης της σχέσης εισροής πρώτης ύλης και εκροής τελικού προϊόντος, για το σύνολο των ελαιολάδων που είχαν χαρακτηριστεί ως «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.».

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:

  • Την ανάκληση πιστοποίησης της επιχείρησης «ΠΡΟΪΣΤΑΚΗ ΑΦΟΙ Α.Ε.», με έδρα τον νομό Λασιθίου Κρήτης και την απένταξή της από το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε ότι αφορά την συσκευασία και εμπορία του ελαιολάδου «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.»
  • Την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του Υ.Π.Α.Α.Τ. για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Επίσης ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κάλεσε την επιχείρηση να προβεί άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

  1. i) αποχαρακτηρισμός του συνόλου των παρτίδων ελαιόλαδου, που βρίσκεται αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ως «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ», συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας
  2. ii) άμεση ανάκληση όλων των προϊόντων που τυχόν έχουν διακινηθεί, ως ελαιόλαδο «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ», συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις