Δημοσιογραφία είναι η συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών, και η διάδοση τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο την κατά το δυνατόν ορθή πληροφόρηση των πολιτών. Η δημοσιογραφία εμπεριέχει την υποκειμενική άποψη αυτού που την ασκεί, από τον τρόπο διαμόρφωσης ή παρουσίασης των συγκεντρωμένων πληροφοριών, μέχρι τον άμεσο σχολιασμό τους. Όποιος ασκεί τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα υπόκειται, συνήθως, στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ένωσης συντακτών στην οποία ανήκει.

Οι τομείς με τους οποίους ασχολείται η δημοσιογραφία καλύπτουν όλα τα ζητήματα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Το επάγγελμα του δημοσιογράφου θεωρείται από κάποιους λειτούργημα από την άποψη ότι ο δημοσιογράφος επιτελεί κοινωνικό έργο, εργάζεται προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της (π.χ. με την αποκάλυψη σκανδάλων).

Σήμερα, η παραδοσιακή έκφραση της δημοσιογραφίας, εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση έχει εμπλουτιστεί με την ηλεκτρονική. Το διαδίκτυο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος στην ενημέρωση των πολιτών. Οι χρόνοι έχουν άλλη σημασία, η γλώσσα κωδικοποιείται, η υπογραφή ξεθωριάζει και ο ανταγωνισμός γιγαντώνεται. Ωστόσο η κοινωνία, οι πολίτες είναι αυτοί που επιβραβεύουν ή όχι τη λειτουργία των ΜΜΕ.

Το αν και το κατά πόσο τα ΜΜΕ πρέπει να προηγούνται και να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με γνώμονα το ηθικό, το δίκαιο, το αναγκαίο, το μείζον, κ.λ.π. έχει να κάνει και με το ήθος και την πρόθεση των δημοσιογράφων και των ιδιοκτητών αλλά κυρίως με τους όρους και τους κανόνες, γραφτούς και άγραφους, που διέπουν τη λειτουργία των άλλων εξουσιών, της Νομοθετικής, της Εκτελεστικής και της Δικαστικής.

Η ενημέρωση που λαμβάνεις για την επικαιρότητα από το σύνολο των ΜΜΕ που επιλέγεις πως είναι;

  • 20%
  • 29%
  • 23%
  • 23%
  • 6%
35 συμμετοχές. Η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί