Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα κληθούμε ως πολίτες να αναδείξουμε το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Το Εθνικό Κοινοβούλιο διαμορφώνεται από τη ψήφο των πολιτών αφού προηγουμένως τα κόμματα συγκροτούν τα εθνικά ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους που προτείνουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Συνήθως στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν οι εν ενεργεία βουλευτές, πρώην πολιτευτές και νέα πρόσωπα από τις τάξεις είτε των κομμάτων είτε της κοινωνίας.

Τα μέλη της Βουλής εκλέγονται απευθείας από το εκλογικό σώμα με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 51 παρ. 3 Σ.). Το Σύνταγμα δεν προσδιορίζει επακριβώς τον αριθμό των Βουλευτών (άρθρο 51 παρ. 1 Σ.), αλλά προβλέπει ότι οι Βουλευτές δεν μπορεί να λιγότεροι από διακόσιοι (200) ούτε περισσότεροι από τριακόσιοι (300). Από το 1952 έχει καθιερωθεί οι Βουλευτές να είναι τριακόσιοι (300). Οι Βουλευτές αποκτούν το αξίωμά τους από την ημέρα της εκλογής τους. Από τους 300 Βουλευτές, ένα μέρος τους, όχι μεγαλύτερο του ενός εικοστού, μπορεί να εκλέγεται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε συνάρτηση με τη συνολική εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος (πρόκειται για τους λεγόμενους Βουλευτές Επικρατείας - άρθρο 54 παρ. 3 Σ.)

Στατιστικά Στοιχεία ΙΗ' Περιόδου

Κατά την ΙΗ' Περίοδο, από τους τριακόσιους Βουλευτές, εκατόν δέκα τέσσερις (114) εξελέγησαν Βουλευτές για πρώτη φορά (πρωτοεκλεγέντες) και σαράντα δύο (42) Βουλευτές είναι νεοεκλεγέντες (δεν ήταν Βουλευτές κατά την προηγούμενη Περίοδο, αλλά διετέλεσαν βουλευτές σε παλαιότερη κοινοβουλευτική περίοδο). Η Βουλή αποτελείται από 66 γυναίκες Βουλευτές. Με τη Νέα Δημοκρατία ανεδείχθησαν 25, με το ΣΥΡΙΖΑ 24, με το Κίνημα Αλλαγής 4, με το Κ.Κ.Ε. 5, με την Ελληνική Λύση 3, με το ΜέΡΑ25 5.

Εσύ, στις εκλογές για την Ελληνική Βουλή θα εμπιστευτείς νέα πρόσωπα;

Εμπιστεύεσαι τα νέα πρόσωπα στις Εθνικές εκλογές

  • 83%
  • 17%
35 συμμετοχές. Η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί