ΕΛΛΑΔΑ. Το κάνουμε όταν κάποιος μας εκνευρίσει ή όταν θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για κάτι. Θεωρείται, επίσης, μία χειρονομία που χρησιμοποιείται όταν θέλει κάποιος να εκφράσει την εναντίωσή του στην εξουσία, ενώ τη βλέπουμε να γίνεται και δημόσια από ροκ τραγουδιστές και αντισυμβατικούς καλλιτέχνες. Το «μεσαίο δάχτυλο», η πιο άσεμνη και προσβλητική χειρονομία, έχει ελληνική καταγωγή!

Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε. Το middle finger χρονολογείται πριν από 2.500 χρόνια, έχοντας ως καταγωγή την Αρχαία Ελλάδα, όπου οι «άτακτοι» Έλληνες σκέφτηκαν αυτή τη φαλλική χειρονομία για να κοροϊδεύουν και να προσβάλλουν τους γύρω τους.

Συγκεκριμένα, λέγεται ότι πιθανότατα ο άνθρωπος που επινόησε το «δάχτυλο» ως προσβολή, ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Διογένης ο Κυνικός.

Σύμφωνα με τον ιστοριογράφο, Διογένη Λαέρτιο, τον 4ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα, όταν ο φιλόσοφος Διογένης ο Κυνικός άκουσε κάποιους να συζητούν ότι θέλουν να δουν τον ρήτορα Δημοσθένη, ύψωσε το μεσαίο του δάχτυλο και τους είπε: «Αυτό είναι για τον δημαγωγό των Αθηναίων».

Τι συμβολίζει η χειρονομία με το «μεσαίο δάχτυλο»

Παρόλο που αυτή η προσβλητική χειρονομία χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, οι σύγχρονοι Έλληνες την έχουν «εισαγάγει» από τους δυτικούς πολιτισμούς. «Αυτή είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές προσβλητικές χειρονομίες», εξηγεί ο ανθρωπολόγος Desmond Morris.

«Δείχνει το πίσω μέρος μιας κλειστής γροθιάς που έχει μόνο το μεσαίο δάχτυλο τεντωμένο προς τα πάνω» - σε ορισμένες χώρες έχουν και τον αντίχειρα τεντωμένο. «Η επέκταση του δακτύλου θεωρείται σύμβολο περιφρόνησης σε διάφορους πολιτισμούς, κυρίως δυτικές κοινωνίες».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Desmond Morris: «Το μεσαίο δάχτυλο συμβολίζει το πέος και τα κυρτά δάχτυλα και στις δύο πλευρές, τους δύο όρχεις. Κάνοντας αυτό, ουσιαστικά δίνεις σε κάποιον μια προσβλητική φαλλική χειρονομία».

Διογένης ο Κυνικός: Ο άστεγος φιλόσοφος, ο οποίος χρησιμοποίησε πρώτος το μεσαίο δάχτυλο ως προσβολή

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Διογένης ο Κυνικός (γνωστός και ως Διογένης της Σινώπης), θα μπορούσε να ήταν ο πρώτος αναρχικός, ή ο πρώτος παραλογιστής, ή ο πρώτος σατιριστής ή ο πρώτος φυσιοδίφης - ανάλογα με την οπτική γωνία του αναγνώστη. Γεννημένος στη Σινώπη, την ιωνική πόλη κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας το 412 ή 404 π.Χ., θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της κυνικής φιλοσοφίας, μαζί με τον Αντισθένη και τον Κράτη.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο Διογένης ήταν μοναδικός από πολλές απόψεις, ήταν ένας άστεγος από επιλογή, του οποίου ο πρωταρχικός στόχος ζωής ήταν η αναζήτηση της σοφίας. Η μοναδική προσέγγισή του στη ζωή δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τους κανόνες της κοινωνίας, είτε τώρα είτε πίσω στην αρχαιότητα.

Βρήκε το καταφύγιο που χρειαζόταν μέσα σε ένα τεράστιο κεραμικό δοχείο, απορρίπτοντας όλες τις ανέσεις και τις πολυτέλειες, ωστόσο οι παρατηρήσεις του για τη ζωή, την πολιτική και την κοινωνία ήταν εκπληκτικά επίκαιρες, αν και συχνά εκφράστηκαν με προσβλητική γλώσσα.

Πίστευε ότι οι κοινωνικές αξίες, τα υλικά αγαθά και οι πολυτέλειες κρατούσαν τον άνθρωπο μακριά από την αληθινή ευτυχία, η οποία βρίσκεται μόνο αν κάποιος ζει στην απλότητα της φύσης.

Ζούσε σε ένα μεγάλο κεραμικό δοχείο, ενώ κάθε μέρα περπατούσε στους δρόμους και ζητιάνευε για τα προς το ζην. Αυτός ο τρόπος ζωής αμφισβητούσε τους κοινωνικούς κανόνες και αξίες της εποχής.

Μάλιστα, κάθε βράδυ περπατούσε στους δρόμους κρατώντας ένα φανάρι, λέγοντας στους γύρω ότι έψαχνε για έναν έντιμο άνθρωπο. Αργότερα, ισχυρίστηκε ότι δε βρήκε ποτέ...

Πηγή: star.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις