ΕΛΛΑΔΑ. Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Aλβανία κ. Γεώργιος Τζομάκας, μίλησε αναφορικά με την υπόθεση Μπελέρη και την πολύμηνη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, την οποία χαρακτήρισε παράνομη και προιόν σκευωρίας ενώ στάθηκε στην ανάγκη η Ελληνική πλευρά να εντείνει την διπλωματική πίεση για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη, δηλώνωντας τα εξής:

«Είναι δύσκολα τα πράγματα στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, ειδικά με τον τρόπο που ο Ράμα χειρίζεται τα πράγματα χωρίς να δείχνει καλή θέληση ώστε να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Στην Αλβανία όλα περνούν απο τον Πρωθυπουργό κ. Ράμα και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πριν απο κάθε δίκη του Μπελέρη, έχουμε και μια δήλωση του Έντι Ράμα και κατά συνέπεια υπάρχει ένας επηρεασμός της δικαιοσύνης».

Σε σχέση με τις διπλωματικές κινήσεις της Ελληνικής Πλευράς:

«H Ελληνική κυβέρνηση έχει ασκήσει βέτο και έχει θέσει το ζήτημα στην ατζέντα τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρόλα αυτά είναι περίεργο που βρίσκει την στήριξη ο κ. Ράμα και παραβλέπει ζητήματα που αφορούν την δικαιοσύνη, την νομιμότητα και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας».

«Η Ελληνική μειονότητα θέλει η Αλβανία να μπει στην Ε.Ε.»

Σε σχέση με την Ευρωπαική προοπτική της Αλβανίας και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο κ. Τζομάκας δήλωσε: «Eμείς θέλουμε η Αλβανία να μπεί στην Ε.Ε. αλλά όπως είναι φυσικό υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα, όπως θέματα που έχουν να κάνουν με την διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η ένταξη στην Ε.Ε. είναι κάτι που επιθυμεί ο λαός της Αλβανίας άσχετα αν κατά διαστήματα η ηγεσία της χώρας, βάζει φρένο σε αυτή την διαδικασία».

«Το σχέδιο Ράμα για την Χειμάρρα δεν πτοείται»

Το ζήτημα των ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρρα και ο θόρυβος που έχει σηκωθεί συνδυαστικά με την εκλογή Μπελέρη στον δημαρχιακό θώκο, αναφορικά με τον κ. Τζομάκα αποτελούν ένα ενσωματωμένο σχέδιο της Αλβανικής ηγεσίας: «H Xειμάρρα διοικείται από τον ηττημένο στις εκλογές Δήμαρχο και αυτό είναι μια πρωτοτυπία που εφαρμόζει η Αλβανική ηγεσία. Το σχέδιο Ράμα για την ανάπτυξη της Χειμάρρας δεν πτοείται, ειδικά όταν ο ίδιος ο Ράμα υποστηρίζεται από την Αλβανική οικονομική ολιγαρχία».

Μήνυμα της Ελληνικής Μειονότητας προς την Ελληνική κυβέρνηση

Ο κ. Τζομάκας ως ένας εδώ εκπρόσωπος της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, έστειλε μήνυμα προς την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξαντληθούν όλα τα νομικά και διπλωματικά εργαλεία, τονίζοντας μάλιστα ότι η παράνομη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας αλλά ένα ζήτημα που άπτεται της Ευρωπαικής ενταξιακής πορείας της χώρας και αφορά την ίδια την Ευρωπαική Ένωση: «Η Ελληνική πλευρά δεν πρέπει να κάνει πίσω από τις θέσεις της, όπως και εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τον αγώνα μας για την απελευθέρωση Μπελέρη, την προάσπιση της δικαιοσύνης, ώστε να κρίνει την υπόθεση ανεπηρέαστη από άνωθεν παρεμβάσεις. Υπενθυμίζουμε δεν έχει να κάνει με τις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας μόνο αλλά με την ίδια την Ε.Ε. και τις αξίες της γύρω απο τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις