ΑΧΑΪΑ. Τη διεξαγωγή προγράμματος εκπαίδευσης υποψηφίων αναδόχων γονέων ξεκινά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργίας Ντάτσικα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας e:Presence.gov.gr. Είναι συνολικής διάρκειας 30 ωρών, θα υλοποιηθεί σε 5 συναντήσεις από τις 07-02-2024 έως τις 17-02-2024.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης υποψηφίων αναδόχων γονέων είναι οι ακόλουθες:

Θεματική Ενότητα Α: Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων στην Ελλάδα και την ΕΕ. Ο χάρτης δικαιωμάτων των παιδιών.

Θεματική Ενότητα Β: Προσδοκίες αναδόχων γονέων. Οι βασικές ανάγκες των παιδιών για την ανάπτυξή τους. Σωματική και ψυχική ανάπτυξη βρέφους, νηπίου, παιδιού κι εφήβου. Κατανόηση του γονεϊκού ρόλου και ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων στο οικογενειακό περιβάλλον και η ενδυνάμωση των σχέσεων με τα μέλη της οικογένειας. Η προοπτική της σχέσης του παιδιού με την ανάδοχη οικογένεια.

Θεματική Ενότητα Γ: Οι αντιξοότητες στη ζωή της οικογένειας και οι επιπτώσεις τους. Ζητήματα παραμέλησης, εγκατάλειψης και αποχωρισμού. Αποτυπώσεις επώδυνων εμπειριών και μετά- τραυματικού άγχους στη συμπεριφορά των παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες. Μηχανισμοί προστασίας, ψυχικής ανθεκτικότητας και ανάκαμψης.

Θεματική Ενότητα Δ: Φροντίδα παιδιών με αυξημένες ανάγκες, ιδίως υγείας, αναπηρίας, εμπειρίας, κακοποίησης, παραβατικότητας κ.λ.π. Διαπολιτισμικά ζητήματα.

Θεματική Ενότητα Ε: Σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας παιδιού και αναδόχων γονέων με την οικογένεια προέλευσής του. Δικαιώματα και υποχρεώσεις της ανάδοχης οικογένειας. Η υποστήριξη της ανάδοχηςοικογένειας από τον Φορέα Εποπτείας και το δίκτυο των κοινωνικών υπηρεσιών.

Συντονίστρια του επιμορφωτικού προγράμματος ορίζεται η Βασιλική Κονίδα Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις