ΕΛΛΑΔΑ. Μέχρι τον πρωθυπουργό έβαλε στο κάδρο των ευθυνών Μαρία Καρυστιανού, προσωρινή πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων του Δυστυχήματος των Τεμπών, στη κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τυχόν πολιτικές για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, χαρακτηρίζοντας τη κοινοβουλευτική διαδικασία όπως διεξάγεται «τυπική διαδικασία άνευ ουσίας».

Η κ. Καρυστιανού, που έχασε την 20χρονη κόρη της στο τραγικό δυστύχημα, σε μια άκρως συγκινητική και συγκλονιστική κατάθεση μίλησε για «κρατικό έγκλημα» και «προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών» και τόνισε «Σ’ αυτό το έγκλημα που δεν αφορά μόνο 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, η απόδοση ευθύνης είναι μονόδρομος και ελπίζω αυτή να έρθει μέσω της Δικαιοσύνης» και επισήμανε ότι «συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον στο διάδρομο και όχι όταν σκοτώνεις το παιδί του».

«Αν γνωρίζαμε το χάλι που επικρατούσε, ούτε λαχανικά δεν θα φορτώναμε»

Περιγράφοντας τις δραματικές σκηνές που έζησε, ψάχνοντας για την κόρη της, είπε με τρεμάμενη φωνή «Ξέρετε τι είναι να τρέχεις στα νοσοκομεία και να παρακαλάς να έχεις το παιδί σου τραυματισμένο και όχι νεκρό;» και αφού χαρακτήρισε υβριστικό και ντροπιαστικό να κατηγορείται για το έγκλημα ο νεκρός μηχανοδηγός, μίλησε για κακουργηματικές πράξεις και εγκληματικές παραλείψεις που υπήρχαν στο σιδηρόδρομο, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν ξέραμε δεν θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο, αν γνωρίζαμε το χάλι που επικρατούσε, ούτε λαχανικά δεν θα φορτώναμε».

«Οι υπουργοί δεν φταίνε, η Hellenic Train δεν φταίει η ΕΡΓΟΣΕ δεν φταίει, η ΡΑΣ δεν φταίει, έχει κανείς την ευθύνη σε αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη;» διερωτήθηκε και έστρεψε τα βέλη της κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «αυτός ο άνθρωπος δηλώνει αθώος λόγω της ασυλίας και αντί να παραιτηθεί παραμένει κρυμμένος, πιστεύοντας ότι η Βουλή θα τον σώσει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής η κ. Καρυστιανού είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι:

1) Η έρευνα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

2) Το ξυλόλιο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία χρησιμοποιείται στη νόθευση καυσίμων.

3) Δεν μας ενδιαφέρουν οι ιδιότητες (πρωθυπουργός, υπουργοί, περιφερειάρχης..) αλλά ποιος έχει τη ευθύνη για τη αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.

4) Για το μπάζωμα που έγινε στον τόπο του δυστυχήματος, είπε ότι όταν ρώτησε τον τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, εκείνος της απάντησε ότι «είχε άνωθεν εντολές».

5) Οι παροχές της κυβέρνησης κινούνται στη φιλοσοφία του «να μη μιλάς».

6) Πήγαν τον πρωθυπουργό και την ΠτΔ στον τόπο του δυστυχήματος λες και ήταν αξιοθέατο.

7) Ευθύνονται και η ΡΑΣ και η Ηellenic Train με τις ψευδείς εκθέσεις περί ασφάλειας.

8) Μπάχαλο ο σιδηρόδρομος δεν έπρεπε να λειτουργεί. Περιμένω την τιμωρία των ενόχων από τη Δικαιοσύνη και από τη Βουλή την άρση του νόμου περί ασυλίας.

9) Απορώ πως κυκλοφορούσε ελεύθερος ο κ. Αδ. Γεωργιάδης μετά τη δήλωση του ότι «αν ο Καραμανλής έλεγε ότι ο σιδηρόδρομος δεν είναι ασφαλής ποιος θα ανέβαινε στο τρένο».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις