ΕΛΛΑΔΑ. Ο χρόνος για τους ίδιους έχει σταματήσει στο «μαύρο» βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Όταν οι ζωές τους άλλαξαν και διαλύθηκαν. Είναι οι συγγενείς θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, που ακόμη περιμένουν να μάθουν τι έφταιξε και πώς φτάσαμε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Γονείς αλλά και σύζυγοι ανθρώπων που σκοτώθηκαν. Άνθρωποι που όπως λένε ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα αυτό που έχει συμβεί. Τους είναι αδύνατον να συμβιβαστούν με την απώλεια και να συνεχίσουν τις ζωές τους.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, η οποία άφησε πίσω της 57 νεκρούς. Οι πληγές δεν έχουν κλείσει για τους συγγενείς των θυμάτων. Ζητούν δικαίωση για τους δικούς τους ανθρώπους και καταγγέλλουν μία σειρά από λάθη και παραλείψεις που όπως υποστηρίζουν, οδηγούν σε συγκάλυψη του εγκλήματος.

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών, έχασε τη σύζυγό του, Βασιλική, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Όπως είπε ο ίδιος στο Mega, «δυστυχώς ανέβηκε στο μοιραίο τρένο, πρέπει να ήταν στο βαγόνι πίσω από το κυλικείο».

Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε κατά τη σύγκρουση, υποστήριξε τα εξής: «Ένα κομμάτι που σκότωσε ήταν η έκρηξη και ένα κομμάτι η φωτιά και ένα κομμάτι το ταυτόχρονο. Δεν πιστέψαμε ποτέ στις πραγματογνωμοσύνες. Αυτοί που βάζουν την υπογραφή τους σε επιστημονικές μαρτυρίες και καταθέσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

«Δεν πίστεψα ποτέ στο έλαιο σιλικόνης. Είναι από το πιο ασφαλές ψυκτικό υγρό που υπάρχει. Νομίζαμε – και θα αποδειχτεί στο τέλος – ότι είναι κάποιο υλικό πηκτικό και πολύ εκρηκτικό υγρό. Αν ήταν έλαιο σιλικόνης, έχουμε πει ότι θα έκαιγε σαν φωτιά τουλάχιστον πέντε ημέρες. Η φωτιά έπαψε σε δευτερόλεπτα και αν γινόταν πηκτικό θα είχε ανατινάξει τον μισό θεσσαλικό κάμπο».

Ο κ. Κωνσταντινίδης κατήγγειλε πως ο χώρος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη δεν περιφρουρήθηκε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα «μέσα στο επόμενο 10ήμερο ο καθένας να κάνει ότι θέλει». «Έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης οι δικαστικές αρχές που δεν περιφρούρησαν τον χώρο. Δεν τέθηκαν σωστά τα ερωτήματα για τη φωτιά.», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την εξεταστική για τα Τέμπη «ξεσκεπαστική», καθώς όπως είπε «φάνηκαν τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω από τις μάσκες που τόσο κυβερνάνε όχι σωστά τον τόπο μας».

«Δεν έχουμε καταφέρει να πενθήσουμε. Οι άνθρωποι αυτοί μας καθοδηγούν και πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες σε αυτή τη διαδικασία, να φανεί η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση είναι από τις λίγες φορές που είπε αλήθεια, ότι ο σιδηρόδρομος ήταν έτοιμος τον Σεπτέμβριο. Και πραγματικά, τα συστήματα ασφαλείας τέλη Αυγούστου είχαν ολοκληρωθεί. Δεν μπορώ να καταλάβω πως τα ολοκλήρωσαν μέσα σε πέντε μήνες και μέσα σε 10 χρόνια δεν μπορούσαν τα τα φτιάξουν», είπε.

Τέλος, ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι «θα καθίσουν στο σκαμνί όλοι τους».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις