ΕΛΛΑΔΑ. Με την καθολική συµµετοχή των εκπροσώπων µελών, τόσο του πρωτογενή, όσο και του δευτερογενή και τριτογενή τοµέα του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία διαδικτυακά στις 14 Ιουνίου 2024 η 9η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελµατικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συµβουλίου της Οργάνωσης. Την νέα διοίκηση της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ απαρτίζουν οι:

 • ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ντούτσιας Γεώργιος Α.Ε.Σ. ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
 • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Γεωργούδης Νέλος ΠΕΜΕΤΕ / ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΑΕ
 • ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κοντίνος Κώστας ΠΕΜΕΤΕ / ΙΝΤΕΑΛ ΑΕ
 • ΤΑΜΙΑΣ Μπαλτάς Αθανάσιος Α.Σ. ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
(αλφαβητικά)

 • Ανοιξάς Νικόλαος Α.Σ. ΑΓ.ΜΑΜΑ
 • Ζούκας Κώστας ΠΕΜΕΤΕ / ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ
 • Λυµπέρης Δηµήτρης Α.Ε.Σ. ΣΤΥΛΙΔΑΣ
 • Μιχαλούτσος Στυλιανός Α.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ
 • Σαραντίδης Κλέαρχος ΠΕΜΕΤΕ / ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
 • Σιούρας Χάρης ΠΕΜΕΤΕ / ΣΙΟΥΡΑΣ ΑΕ

Η νέα Διοίκηση µε την στενή συνεργασία µεταξύ των µελών της, αλλά και µε όλους τους εµπλεκόµενους, στοχεύει στην στήριξη του προϊόντος και την επίλυση σοβαρών θεµάτων του κλάδου στο σύνολο του.

Με µεγάλη χαρά η Γενική Συνέλευση καλωσόρισε και τα δυο νέα µέλη της, τον Α.Σ. Αιτ/νίας AITOLIA OLIVES και τον Α.Σ. Αιτ/νίας TERRA OLIVA.

Τα θέµατα που συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση αφορούσαν σε βασικά θέµατα του κλάδου , ενώ µ εγάλη σ υ µ µ ετοχή στη συζήτηση υπήρξε από όλους τους παρευρισκόµενους.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας, πήρε τον λόγο αρχικά καλωσορίζοντας τα νέα µέλη της Οργάνωσης και συνέχισε µε την ανασκόπηση/ λογοδοσία του έτους που πέρασε, καθώς και του οικονοµικού απολογισµού του προηγούµενου έτους και του προϋπολογισµού του επόµενου.

Πραγµατοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των µελών του νέου δεκαµελούς Δ.Σ. της Οργάνωσης.

Οι παρευρισκόµενοι εκπρόσωποι ενηµερώθηκαν λεπτοµερώς για το πρόγραµµα του Μέτρου 16 του ΠΑΑ “Πιστοποιηµένα Φυτώρια - Δηµιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιηµένων φυτειών ελιάς” το οποίο ολοκλήρωσε το πρώτο έτος της υλοποίησης του, που συµµετέχει -µεταξύ άλλων φορέων- και η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, µε φορέα υλοποίησης τον ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”, τα οφέλη και εργαλεία που θα δώσει τόσο στους ελαιοπαραγωγούς, όσο και στην µεταποίηση και εξαγωγή του προϊόντος.

Επισηµάνθηκε η ανακούφιση που επήλθε στον κλάδο µετά την απόφαση του ΣτΕ για το συνώνυµο της ποικιλίας “Καλαµών”/“Καλαµάτα” η οποία έφερε την οµαλοποίηση στις εξαγωγές της χώρας.

Εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί αγκάθι στον αγροτικό τοµέα η έλλειψη εργατών γης. Οι πρόσφατες ενέργειες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την µετάκληση 5.000 εργατών γης από την Αίγυπτο δυστυχώς δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του αγροτικού κλάδου, οι οποίες είναι υπερπολλαπλάσιες. Μόνο για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς εκτιµάται ότι απαιτούνται 13.000-15.000 εργάτες γης.

Εκφράστηκε η αισιοδοξία, βάσει των ενδείξεων, η ερχόµενη ελαιοκοµική περίοδος 2024/25, να είναι µια κανονική χρονιά από άποψη παραγωγής.

Με αφορµή την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έγινε συζήτηση για την έκπτωση στη φορολογία εισοδήµατος κατά 50%, στους κατά κύριο επάγγελµα παραγωγούς που:

 • είναι συνεταιρισµένοι και η Οργάνωση τους πουλάει το προϊόν για λογαριασµό τους ή
 • αξιοποιούν την δυνατότητα που τους παρέχει η Συµβολαιακή Γεωργία. Τέλος, συζητήθηκε ο προγραµµατισµός συνάντησης µε τη νέα Ηγεσία του ΥπΑΑΤ για σηµαντικά θέµατα του κλάδου αλλά και γενικά των Διεπαγγελµατικών Οργανώσεων τα οποία ακόµα εκκρεµούν.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις