ΠΕΜΕΤΕ: Ανησυχία για τις επιτραπέζιες ελιές στη νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ–Ινδίας
Ανησυχία για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των επιτραπέζιων ελιών από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ινδίας εκφράζει η ΠΕΜΕΤΕ, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι στρεβλώσεις που προκάλεσε η συμφωνία ΕΕ–Mercosur
ΕΛΛΑΔΑ. Ανησυχία για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των επιτραπέζιων ελιών από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ινδίας εκφράζει η ΠΕΜΕΤΕ, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι στρεβλώσεις που προκάλεσε η συμφωνία ΕΕ–Mercosur.
Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) επισημαίνει ότι, παρότι η εμπορική συμφωνία ΕΕ–Ινδίας εκτιμάται πως μπορεί να είναι συνολικά επωφελής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι ευρωπαϊκές επιτραπέζιες ελιές περιλαμβάνονται στα προϊόντα που θα τύχουν σταδιακής μείωσης και κατάργησης των δασμών.
Όπως επισημαίνεται από την ΠΕΜΕΤΕ, οι επιτραπέζιες ελιές επιβαρύνονται σήμερα με δασμούς που φτάνουν έως και το 36%, γεγονός που καθιστά το κόστος των ευρωπαϊκών και ελληνικών εξαγωγών απαγορευτικό για την ινδική αγορά.
Κρίσιμη η άρση των δασμών
Η ΠΕΜΕΤΕ υπογραμμίζει ότι η άρση των δασμών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση της δυναμικής αγοράς της Ινδίας, της πολυπληθέστερης και ταχύτερα αναπτυσσόμενης χώρας στον κόσμο.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στην ινδική αγορά είναι κρίσιμη για την αντιστάθμιση των απωλειών που ήδη καταγράφονται στις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των επιβαλλόμενων δασμών.
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνεται μείωση 7,2% στην αξία των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2026, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Να μην επαναληφθούν τα λάθη της ΕΕ–Mercosur
Η ΠΕΜΕΤΕ τονίζει ότι η επαναληψη της εσφαλμένης προσέγγισης της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur δεν θα πρέπει να επαναληφθεί στη νέα συμφωνία με την Ινδία, καθώς θα επιβαρύνει έναν στρατηγικό εξαγωγικό κλάδο, με σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και περιφερειακό αποτύπωμα.
Όπως επισημαίνεται, ο κλάδος έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και έχει καταγράψει ισχυρή εξαγωγική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, πορεία που πλέον απειλείται.
Αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός
Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος, με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα ασφάλειας τροφίμων.
Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση
Η ΠΕΜΕΤΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την ένταξη των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στη συμφωνία ΕΕ–Ινδίας, με πρόβλεψη σταδιακής μείωσης και πλήρους κατάργησης των δασμών.
Όπως τονίζεται, ζητούμενο είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη εμπορική πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού και ουσιαστική στήριξη της ευρωπαϊκής και ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς, χωρίς ο κλάδος να μετατρέπεται σε παράπλευρη απώλεια.