Κακοκαιρία: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για 8 περιοχές - Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων
Iσχυρές βροχοπτώσεις τις επόμενες 24 ώρες
ΕΛΛΑΔΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας, προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.
Οι αρχές προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο υπερχείλισης ποταμών, πλημμυρών και κατολισθήσεων.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργος Τσατραφύλλια, τις επόμενες 24 ώρες συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν υπερχείλιση ρεμάτων και ποταμών, τοπικές πλημμύρες, κατολισθήσεις και καθιζήσεις εδαφών.
Οι περιοχές με ήδη κορεσμένο έδαφος που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η δυτική και νότια Πελοπόννησος, η δυτική Αιτωλοακαρνανία, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ζάκυνθος, η νότια Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:
«"Ισχυρή κακοκαιρία σε εξέλιξη-έκκληση για αυξημένη προσοχή…"
Καλημέρα!
Τις επόμενες 24 ώρες συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν:
- Υπερχείλιση ρεμάτων και ποταμών
- Τοπικές πλημμύρες
- Κατολισθήσεις
- Καθιζήσεις εδαφών
Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο από προηγούμενες βροχές:
- Δυτική και νότια Πελοπόννησος,
- δυτικά Αιτωλοακαρνανίας,
- Κεφαλονιά,
- Ιθάκη,
- Ζάκυνθος
- νότια Κρήτη,
- ανατολικό Αιγαίο
- και Δωδεκάνησα.
Τις επόμενες 24 ώρες αναμένονται τοπικές θυελλώδεις και βορειοδυτικοί και νοτιοδυτικοί άνεμοι 9-10 μποφόρ που ενδέχεται να προκαλέσουν:
- Πτώσεις δέντρων και κλαδιών
- Ζημιές σε στέγες, τέντες και ελαφριές κατασκευές.
- Προβλήματα στις μετακινήσεις
- Διακοπές ρεύματος
Στις παρακάτω περιοχές:
Ιόνιο και περιοχές που βρέχονται από αυτό, νότιο Αιγαίο και περιοχή Θερμαϊκού. Από αύριο το πρωί και κεντρικό Αιγαίο και περιοχή Χαλκιδικής».
Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:
«Πορτοκαλί προειδοποίηση
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με α. α. 7/2026 που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 16-02-2026 στις 12.00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.
Πιο συγκεκριμένα:
Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει την Τρίτη (17/2) ο καιρός στη χώρα μας με κατά τόπους ισχυρές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και πιθανόν χαλαζοπτώσεις.
Αναλυτικά:
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται την Τρίτη
α. στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά έως το απόγευμα
β. στη δυτική και νότια Πελοπόννησο από τις προμεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες
γ. στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και τα νότια τμήματα) τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
δ. στις Κυκλάδες (κυρίως τα νοτιότερα νησιά) πρόσκαιρα το απόγευμα
ε. στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το βράδυ.
2. Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν
α. στο Ιόνιο και τα παράκτια της δυτικής ηπειρωτικής χώρας (Ηπείρου, δυτικής Στερεάς και δυτικής Πελοποννήσου) την Τρίτη μέχρι το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ και από το απόγευμα - βράδυ έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 18-02-2026 βορειοδυτικοί 9 με 10 μποφόρ
β. στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο την Τρίτη από τις πρωινές ώρες νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ και από το βράδυ έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 18-02-2026 δυτικοί 9 μποφόρ.
Μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για την εξέλιξη του καιρού, μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (oldportal.emy.gr). Το παρόν Έκτακτο Δελτίο θα ανανεωθεί σε 12 ώρες. Ενημερωθείτε και μέσω των επίσημων προειδοποιήσεων του Meteoalarm σε Ελλάδα και Ευρώπη.
«Κόκκινος Συναγερμός» -Ποιες περιοχές αφορά
Νωρίτερα σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code» έθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τέσσερις περιοχές εν όψει κακοκαιρίας.
Σε «Red Code» τέθηκαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων και η Περιφέρεια Ηπείρου για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και παράκτιων πλημμυρών λόγω των θυελλωδών ανέμων.