Νεκροί οι δύο πιλότοι του Phantom που έπεσε στην Τανάγρα
Σε τραγωδία εξελίχθηκε η πτώση του αεροσκάφους Phantom στο Athens Flying Week 2026 στην Τανάγρα
ΕΛΛΑΔΑ. Χωρίς τις αισθήσεις τους ανασύρθηκαν οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom που συνετρίβη στην Τανάγρα λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου κατά τη διάρκεια του Athens Flying Week.
Αμέσως μετά τη συντριβή έγινε έκρηξη και προκλήθηκε φωτιά ενώ όπως μετέδωσε το ΕΡΤnews, το αεροσκάφος λίγο μετά την απογείωση ξαφνικά άρχισε να χάνει ύψος και να πέφτει στο έδαφος. Η επίδειξη των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας είχε ξεκινήσει μόλις λίγα λεπτά πριν τη συντριβή που έγινε μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών.
Οι δύο χειριστές του μοιραίου F‑4 Phantom εντοπίστηκαν σε μακρινή απόσταση από το σημείο πτώσης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας επιστρέφουν εσπευσμένα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία, Κωνσταντίνος Τασούλας, διακόπτει το πρόγραμμά του σε κοιωνική εκδήλωση στην Μεθώνη της Μεσσηνίας και επιστρέφει στην Αθήνα.
Η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της, με κρίσιμο υλικό από τις κάμερες των διοργανωτών και τις συνομιλίες του πληρώματος με τον πύργο ελέγχου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αεροσκάφος έκανε ελιγμούς γεγονός που πιθανότητα δείχνει ότι οι χειριστές να είχαν αντιληφθεί ότι το Phantom είχε βλάβη και προσπάθησαν να το οδηγήσουν αρκετά μακριά από το διάδρομο και το πλήθος που παρακολουθούσε τις επιδείξεις αλλά και κατοικημένες περιοχές.
Το πολεμικό αεροπλάνο κατέληξε σε αγροτική περιοχή σε σημείο που βρίσκονται δύο αποθήκες.
Φωτιά στην περιοχή μετά τη συντριβή
Αμέσως μετά τη συντριβή προκλήθηκε φωτιά καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο προκαλώντας πυρκαγιά σε διαφορετικά σημεία.
Πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυψαν την περιοχή της Τανάγρας καθώς το αεροσκάφος, που ήταν πλήρες καυσίμων και έπεσε ακριβώς έξω από το ανατολικό άκρο του διαδρόμου, τυλίχθηκε στις φλόγες.
Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έσπευσαν στην επιχείρηση κατάσβεσης μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ενώ η φωτιά και οι καπνοί δυσχέραιναν την προσέγγιση των σωστικών συνεργείων.
Η στιγμή της πτώσης του Phantom
Η στιγμή της πτώσης του στρατιωτικού αεροσκάφους Phantom καταγράφηκε στις κάμερες με τα πλάνα να δείχνουν τη στιγμή που χάνει ύψος και πέφτει στο έδαφος μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών στην Τανάγρα.
Το βίντεο ντοκουμέντο που μετέδωσε το ΕΡΤnews δείχνει τη στιγμή που το αεροπλάνο κάνει στροφή στον αέρα, χάνει απότομα ύψος και κυριολεκτικά καρφώνεται στο έδαφος.