ΕΛΛΑΔΑ. Την καταδίκη των δύο κατηγορούμενων ψαράδων για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία στη δίκη για τον θάνατο του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη τον Ιανουάριο του 2021 στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας ζήτησε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

«Τα χτυπήματα, ο τρόπος, η πτώση στη θάλασσα δείχνουν εγκληματική συμπεριφορά από την οποία προήλθε ο θάνατος του Βαλυράκη. Ακόμα και στο τέλος που έχουν πάει όλα στραβά, εγκατέλειψαν το Βαλυράκη. Απομακρύνθηκαν από το σημείο και τον εγκατέλειψαν αβοήθητο. Ακόμα και αργότερα όταν έγιναν κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες στις Αρχές, αλλά ούτε αυτό έκαναν» είπε ο εισαγγελέας.

Στο δια ταύτα της αγόρευσής του ο εισαγγελέας ανέφερε: «Η πτώση του Βαλυράκη στο νερό δεν ήταν από απότομη επιτάχυνση ή θέμα χειρισμού σκάφους. Ήταν θέμα προσέγγισης, στησίματος, χτυπημάτων. Ο Α.Ε τον χτύπησε με το κοντάρι και βρέθηκε στο νερό χωρίς τη θέληση του. Αυτό αποδείχθηκε από τρία πράγματα. Εχει πάει για ψαραντουφεκο, αλλά το σκάφος είναι ακόμη εν κινήσει και δε φοράει τα βάρη για το ψαροντούφεκο. Φορούσε τα σανδάλια του. Με αυτό τον τρόπο, με τις κινήσεις και τα χτυπήματα βρέθηκε ο Ιωσήφ Βαλυράκης στο νερό. Ήρθε σε επαφή με την προπέλα του σκάφους του και τα υδροπτερύγια του αλιευτικού. Αυτά προκάλεσαν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος του».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «οι ιατροδικαστές δεν έχουν αναφέρει κινήσεις οι οποίες προκάλεσαν αυτά τα πράγματα. Η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας όμως, η κ. Χαρά Σπηλιοπούλου έχει πει για πλήξεις» και συμπλήρωσε πως το θύμα αντιστάθηκε σηκώνοντας τα χέρια.

Κατά τον κ. Παναγιωτοπουλο, οι κατηγορούμενοι προέβλεψαν ως πιθανό το αποτέλεσμα που μπορεί να ερχόταν από τις ενέργειες τους. «Συνέχισαν να δημιουργούν δίνες στο σκάφος του Βαλυράκη, συνέχισαν τα χτυπήματα. Θα μπορούσαν να λογοφέρουν και να φύγουν. Ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, δεν υπήρχε αιφνίδια υπερδιέγερση. Σε νηφαλιότητα ήταν. Έχουν εμπειρία, είναι δύο. Ξέρουν τι γίνεται και που θα οδηγήσουν τα πράγματα.».

Αναλύοντας τα πραγματικά περιστατικά, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα 15 ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης. «Οι κακώσεις είναι συμβατές με θλων και τέμνον όργανο. Στην κατάληξη της ιατροδικαστικής αναφέρεται ότι ο θάνατος επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που οδήγησαν σε πνιγμό. Στις καταθέσεις τους οι ιατροδικαστές ξεκαθάρισαν ότι οι κακώσεις επήλθαν εν ζωη. Ειπώθηκε ότι κάποιες είναι συμβατές και με χτύπημα από κοντάρι, ενώ άλλες θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από την προπέλα του σκάφους. Δυο χτυπήματα είναι τα κυρίως θανατηφόρα. Κυρίως το ένα χτύπημα είναι συμβατό με χτύπημα από θλων και τέμνον όργανο μεγάλης κινητικής δύναμης» σημείωσε και συμπλήρωσε πως και από την έκθεση της τεχνικής συμβούλου της οικογένειας Χαράς Σπηλιοπούλου συνάγεται πως «αν αυτά τα τραύματα δε συνέβαιναν σε περιβάλλον νερού δεν θα επέρχονταν ο πνιγμός».

Ειδική αναφορά έκανε ο εισαγγελέας στις μαρτυρικές καταθέσεις, ξεκινώντας από τον πρώτο φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα της υπόθεσης που εμφανίστηκε αυτοβούλως στο τμήμα να καταθέσει. «Ηταν αυτός που είχε πάει να ψαρέψει και βρισκόταν στο επίμαχο σημείο. Επιχείρησε να επικοινωνήσει όσα είδε για να τα καταθέσει. Στις 24/1 κατέθεσε ότι πήγε για ψάρεμα, αντιλήφθηκε το σκάφος Βαλυράκη και στη συνέχεια ανέφερε ότι είδε ένα ξύλινο αλιευτικό σκάφος με έναν επιβαίνοντα, που δεν ήταν σε θέση να περιγράψει λόγω της απόστασης. Είπε ότι είδε διαπληκτισμό μεταξύ Βαλυράκη και του επιβαίνοντα στο αλιευτικό σκάφος».

Αναφερόμενος στον δεύτερο φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα και όσα κατάθεσε, ο εισαγγελέας υπογράμμισε: «Και ο Ασημάκος και ο Ασμάνης έδειξαν το χώρο που έγινε το περιστατικό, αναφέρουν διαπληκτισμό και πως έχουν γίνει τα περιστατικά. Ο Ασημάκος έχει σταματήσει σε όλες τις καταθέσεις του στο σημείο των περιστροφών γύρω από το σκάφος, μετά μας λέει ότι δεν είδε τι έγινε».

Κατά την αγόρευση του ο εισαγγελέας αποδόμησε τους ισχυρισμούς του προέδρου του σωματείου ψαράδων της περιοχής Δ. Πολυζωίδη, που είχε αμφισβητήσει ευθέως την κατάθεση Ασμάνη, ενώ λίγο αργότερα υπογράμμισε πως «η οικογένεια Βαλυράκη θέλει να μάθει τι έγινε. Και θα γίνει αυτό. Θα αποδειχτεί αν ήταν ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια».

Τις αλλαγές στις καταθέσεις των μαρτύρων δεν παρέλειψε να σχολιάσει ο κ. Παναγιωτόπουλος, λέγοντας πως είναι φαινόμενο που συναντάται συχνά σε όλες τις υποθέσεις. «Αν βάλεις εδώ ένα βίντεο και ζητήσεις απ όλους να γράψουν τι είδαν, θα εκπλαγείς από τις απαντήσεις που θα πάρεις. Εχει πάντα σημασία βέβαια και τι θα ερωτηθείς. Αν κάποιος ας πούμε θέλει να αποκρύψει κάτι και δεν ερωτηθεί, λέει δεν ερωτήθηκα. Εχει σημασία επίσης το χρονικό σημείο που ερωτάται κάποιος, η απόσταση που είδε τα πράγματα. Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο.».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις