ΜΟΛΑΟΙ. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στους Μολάους και τα Πάκια Λακωνίας η εθνική εορτή για την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Στα Πάκια μετά το πέρας της δοξολογίας τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων και κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της κοινότητας, ενώ ανάλογο τελετουργικό πραγματοποιήθηκε και στους Μολάους. Στην συνέχεια έλαβε χώρα η μαθητική παρέλαση με την συνοδεία της φιλαρμονικής παρουσία της Δημοτικής αρχής του Δήμου Μονεμβασιάς καθώς και πλήθος κόσμου.

Εκδήλωση από το ΚΑΠΗ Μολάων

Μέσα σε εθνικο-θρησκευτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Μαρτίου η εκδήλωση για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου με θέμα «25 Μαρτίου- Έχουνε σκόλη η Παναγιά και η Ελλάς μεγάλη…», στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού κέντρου Μολάων.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κ.Α.Π.Η. Μολάων υπό της αιγίδα του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση διαφανειών με ήρωες της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτριος Πλεμμένος με τον κ. Διακόπουλο έψαλαν το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού, την ίδια ώρα που προβάλλονταν διαφάνειες με εικόνες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κατόπιν η κα Βίκυ Αγκώτη μίλησε για τη σημασία της εθνικής μας εορτής και παρέθεσε ένα χρονολόγιο με γεγονότα από την Λακωνία.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με επίκαιρα τραγούδια από τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Μολάων κ. Κώστα Κεκέρη και την κ.Φρόσω Καναβάρου καθώς και από τους κ. Πλεμμένο και Διακόπουλο .Τέλος η δασκάλα κ. Μαρία Κρητικού παρουσίασε 24 εικόνες της Παναγίας από διάφορα μέρη της Ελλάδας σε ένα αφιέρωμα στη Μητέρα του Θεού με τίτλο: «Οι Παναγιές της Ελλάδας». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Πετρολέκας, και οι Αιδεσιμολογιότατοι π. Στυλιανός Κότσαλης π. Γεώργιος Κότσαλης και π. Δημήτριος Βλαχάκης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μολάων κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η Πρόεδρος του Νομικού προσώπου του Δήμου Μονεμβασίας κα Παναγιώτα Αλειφέρη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Αβδούλος ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μολάων κ Ευθύμιος Κοντοσταθάκος και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ελαίας, Πακίων και Μεταμόρφωσης.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης στον χαιρετισμό του, αφού επεσήμανε τον διττό χαρακτήρα της εορτής τόνισε τη συμβολή της Λακωνίας και ιδιαίτερα της Μάνης στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Η κα Αλειφερη ευχαρίστησε την υπεύθυνη του Κ.Α.Π.Η. Μολάων κα Καλλιόπη Καρυστιώτη και όλους/όσες εργάστηκαν για την άριστη πορεία του Κ.Α.Π.Η. όλα αυτά τα χρόνια. Ο αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Πετρολέκας συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης, η οποία, όπως είπε κάλυψε και τη θρησκευτική και την εθνική σημασία της εορτής της 25ης Μαρτίου και ευχήθηκε σε όλους υγεία και χρόνια πολλά.

Παραδοσιακοί χοροί στους Μολάους

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την εορτή της 25ης Μαρτίου, ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Μολάων “Οι Μύλοι” παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία των Μολάων, την Κυριακή 23 Μαρτίου το πρωί. Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Κολλιάκου, ενώ το παρόν έδωσαν ο αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Πετρολέκας, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μολάων κ. Μαυρομιχάλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μολάων κ Κοντοσταθάκος, η δημοτικός σύμβουλος κα. Αλειφέρη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κολλιάκος, γονείς, μέλη του Συλλόγου και φίλοι όπου παρακολούθησαν την εκδήλωση.



Φωτογραφίες-video: M. Καρούνης