Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, αμερικανοί επιστήμονες εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο πιο βαρύς χειμώνας όλων των εποχών είναι… προ των πυλών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες που ήδη από το καλοκαίρι είχαν εντοπίσει ανησυχητικά δείγματα στον Ειρηνικό Ωκεανό (μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια) θεωρούν πως φέτος το χειμώνα θα κάνουν την εμφάνισή τους ακραία καιρικά φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια και το δριμύ ψύχος, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο του Πλανήτη.

Ιδιαίτερη μνεία δε αφιερώνεται στις επιστημονικές ανακοινώσεις στο φαινόμενο «Ελ Νίνιο», που από τον Μάρτιο ενοχοποιείται για σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών, ο οποίος επιστρέφει μετά από 6 χρόνια με δριμύτητα που ξεπερνά κάθε προηγούμενο από το 1950! Αναμένεται να επηρεάσει με ξηρασία και πλημμύρες αναλόγως σημείου. Από τους επιστήμονες σημειώνεται ότι το 1997-8 όταν ξανασημειώθηκε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του Ειρηνικού, τεράστιες πλημμύρες έπληξαν Νότια Αμερική και Καλιφόρνια και ακραία ξηρασία ταλαιπώρησε επί μακρόν Ινδονησία και Παπούα-Γουινέα.

Τα νέα για την Ελλάδα
Η πρόγνωση για την Ελλάδα περιλαμβάνει καταρρακτώδεις βροχές, επικίνδυνες καταιγίδες και πλημμύρες, σφοδρές χιονοπτώσεις και αποκλεισμούς, ισχυρούς ανέμους και ανεμοστρόβιλους. Είναι σαφές, δυστυχώς και σε εμάς εδώ στη Λακωνία, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα.

Ο ανεμοστρόβιλος της Σκάλας πέρασε αφήνοντας πίσω του χάος πριν ακόμη ξεκινήσει ο προβλεπόμενος ως άγριος χειμώνας. Ωστόσο, εν όψει ακραίων καιρικών φαινομένων ο κίνδυνος είναι εδώ και η προσοχή των αρχών μοιραία πρέπει να στραφεί σε ποτάμια που δεν έχουν καθαριστεί από μπάζα, δρόμους που πάντα βουλιάζουν, με κακοτεχνίες ή έργα διαρκείας και σε αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει ακόμη στην καμμένη Νεάπολη…

Ο ερχόμενος χειμώνας φαίνεται πως θα είναι ο ισχυρότερος όλων των δεκαετιών. Να τον αποφύγουμε δεν μπορούμε, μήπως τουλάχιστον μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για την έλευσή του;