Γράφει ο Ηλίας Μπόνος.

Μαζί με τα φθινοπωρινά φύλλα, εκεί κάπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν να «πέφτουν» και τα ονόματα των πολιτικών ή των εκολαπτόμενων πολιτικών που θα διεκδικήσουν τις λακωνικές έδρες στο κοινοβούλιο.

Είναι αναμενόμενο την προσοχή, όσων ασχολούνται ακόμα με την πολιτική, να κερδίσουν οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ που κάποτε ονομάζαμε κόμματα εξουσίας.

Αυτή και μόνον η παραδοχή, της εξουσιαστικής δηλαδή δυναμικής των κομμάτων, τα καθιστούσε στο παρελθόν κυρίαρχα, και τα «εξουσιοδοτούσε» να επιλέγουν τυφλά, με εσωτερικές διαδικασίες τους υποψήφιους τους.
Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού μόνο κακή προίκα έχουν οι πολιτικοί που ανήκουν στα δύο κόμματα που ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας. Οι πολιτικοί, και κυρίως οι νέοι, είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν δύναμη και σφρίγος στα «γερασμένα» κόμματα τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πολιτικές, πέρα από ζητήματα εθνικά και οικονομικά, δεν ενδιαφέρουν τον δύσπιστο πολίτη, ο οποίος πλέον αναζητά ανάμεσα στα πρόσωπα εκείνα που θεωρεί ότι τον εκπροσωπούν και θα τον βοηθήσουν να εκφράσει τη γνώμη και τη θέση του σε ένα νέο, πλέον πολιτικό πεδίο όπου οι ρόλοι όλων επανακαθορίζονται.

Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει η δικτύωση και η ιεραρχική θέση του πολιτικού. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε μαζί με την τακτική των πελατειακών σχέσεων που ήταν μια από τις πληγές που «λύγισαν» τη χώρα και το κράτος.

Με δεδομένη, λοιπόν, την αξία και σημασία των προσώπων αξίζει να κάνουμε μια πρώτη ανίχνευση στα πρόσωπα και τις προσωπικότητες που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν προβληθεί ως υποψήφιοι ή πιθανοί υποψήφιοι.

Το θέμα της προβολής των προσώπων από τον τύπο είναι μια άλλη ιστορία, που θέλει την ανάλυσή της, αφού και ο τύπος υπόκεινται στην κατηγορία των λειτουργιών που ευθύνονται για την κατάντια της χώρας.
Ας δεχθούμε όμως, ότι σε τοπικό επίπεδο, δεν έχει διαβρωθεί τόσο το σύστημα προβολής και ανάδειξης των πολιτικών προσώπων, παρόλο, που στον βαθμό της Αυτοδιοίκησης έχουμε και πρόσφατα απτά παραδείγματα συναλλαγής.

Τα πρόσωπα που μέσα από δημοσιεύματα έχουν προβληθεί ως υποψήφια ή πιθανώς υποψήφια για τη Λακωνία, σε σχέση πάντα με τα κόμματα Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι:
Στη Νέα Δημοκρατία, Γρηγόρης Αποστολάκος, Θανάσης Δαβάκης, Φεβρωνία Πατριανάκου, Μενέλαος Δασκαλάκης, Παναγιώτης Φαρλέκας, Κώστας Φούρκας, Γιώτα Στέρπη, Ηλίας Κανελλάκης, Θεόδωρος Ματάλας, Χρήστος Ηλιόπουλος και Παναγιώτης Σκανδαλάκης.
Στο Πα.ΣοΚ., Λεωνίδας Γρηγοράκος, Μανώλης Αντωνάκος, Βαρβάρα Αλίμονου Βελδέκη, Αικατερίνη Πριφτάκη, Γιάννης Καπελέρης, Γιώργος Πουλοκέφαλος, Ηλίας Στρατηγάκος.
Δύο πρόσωπα είναι συνειδητά εκτός πεδίου εκλογών. Πρόκειται για την Τασία Κανελλοπούλου, στέλεχος του ΠαΣοΚ που δεν βλέπει να συντρέχουν ικανές συνθήκες και κατάλληλες πολιτικές προϋποθέσεις επανόδου της στην πολιτική σκηνή και για την Ντία Τζανετέα που με την κάθοδό της στο συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη διέκοψε κάθε σχέση της με το κόμμα της Ν.Δ. χωρίς να μπορεί να ενταχθεί, μέχρι στιγμής, σε άλλον κομματικό χώρο.

Ας δούμε, έναν – ένα τα πρόσωπα που ενδέχεται να δώσουν τη μάχη των εθνικών εκλογών με στόχο τη εκλογή τους στις λακωνικές έδρες, και φυσικά τη νίκη του κόμματός τους.

Γρηγόρης Αποστολάκος. Διαθέτει εμπειρία, πυρήνα και καλή ηλικία. Πρέπει να «ανοίξει» επικοινωνία προς νέους ψηφοφόρους. Προέρχεται από μία δύσκολη νίκη έναντι των συναδέλφων του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Σημαντικές οι παρεμβάσεις του σε συνεδριάσεις και επιτροπές της Βουλής. Πρέπει, όπως κάθε παλαιό στέλεχος του κόμματος να σηκώσει ψηλά τον πήχη του πολιτεύεσθαι για να δείξει τη διαφορά.

Θανάσης Δαβάκης. Πολύπειρος, παραδοσιακός με σκληρό πυρήνα και καλή ηλικία. Είναι αναγκαία η ευέλικτη κίνησή του όχι μόνο προς τα δεξιά αλλά και προς τ’ αριστερά του. Μετείχε στην πολιτική, χωρίς άμεση βέβαια ευθύνη, τις εποχές που υποθηκευόταν το μέλλον της Ελλάδας. Έντονη η κοινοβουλευτική του παρουσία με σειρά σημαντικών ερωτήσεων για τη Λακωνία.

Φεβρωνία Πατριανάκου. Πέρα από ευχάριστη και αξιοπρόσεκτη είναι και αρκετά υποσχόμενη παρουσία. Σε καλή ηλικία, πρέπει να αξιοποιήσει την καλή εικόνα και την θετική παράσταση που καταγράφει. Προσεγγίζει διεξοδικά και τεκμηριωμένα τα λακωνικά ζητήματα. Εκπροσωπεί επάξια το φύλλο της και εισάγει νέους τρόπους επικοινωνίας και συνομιλίας όχι μόνο με τον ψηφοφόρο και τον οπαδό αλλά κάθε πολίτη. Λειτουργεί προσθετικά για την Παράταξή της.

Μενέλαος Δασκαλάκης. Στον σκληρό πυρήνα του κόμματος, ελάχιστα γνωστός στους λάκωνες πολίτες. Γνώστης των πολιτικών θεμάτων, ίσως και των λακωνικών. Πολύ δύσκολα θα ρίσκαρε την κάθοδό του στη Λακωνία με αβέβαιη την εκλογή του την ώρα μάλιστα που έχει έργο κρίσιμο στην τεκμηρίωση της επιχειρηματολογίας της ΝΔ.

Παναγιώτης Φαρλέκας. Εκλογομάχος, άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, γνώστης της λακωνικής κοινωνίας. Στις εκλογές για την Περιφέρεια έδωσε σκληρή μάχη, ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, κάτι που αναγνώρισε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.

Κώστας Φούρκας. Θεωρείται πολύ δύσκολο να είναι υποψήφιος. Μπορεί.ίσως ως βουλευτής να αναδείκνυε χαρίσματα και ικανότητες που δεν φάνηκαν στην αυτοδιοίκηση. Η ηλικία του δεν τον ευνοεί. Η κάθοδός του στον Δήμο Σπάρτης τον απομάκρυνε από το ενδεχόμενο του εθνικού ψηφοδελτίου.

Γιώτα Στέρπη. Καλή παρουσία στις εκλογές της Περιφέρειας. Λέγεται ότι αρνήθηκε να είναι υποψήφια. Αν το τολμούσε θα διαπίστωνε ότι ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Λακωνία είναι ή του ύψους ή του βάθους.

Ηλίας Κανελλάκης. Νέος επιχειρηματίας με οξύνοια που δεν θα τον άφηνε να αναμειχθεί στον βάλτο της πολιτικής την ώρα που σε αυτόν τσακώνονται βουβάλια

Θεόδωρος Ματάλας. Στρατολογήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά σαν λύση ανάγκης στις προηγούμενες εκλογές. Πολύ δύσκολα θα επανέλθει.

Χρήστος Ηλιόπουλος. Οι συνθήκες δεν ευνοούν την κάθοδό του. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν έχει ως αυτοσκοπό την κάθοδό του. Αν όμως το κόμμα εκτιμούσε ότι είναι αναγκαίος δεν θα έλεγε όχι προκειμένου διευκολύνει μια συγκεκριμένη τακτική εκλογών.

Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Θεωρείται παρελθόν τόσο της παράταξης όσο και της Λακωνίας. Προέρχεται από μία δριμύτατη ήττα που εξανέμισε ακόμα και τον σκληρό πυρήνα που κάποτε διέθετε.

Λεωνίδας Γρηγοράκος. Οι διαφοροποιήσεις του με την επίσημη γραμμή Παπανδρέου ενισχύουν το προφίλ του στον κεντροδεξιό χώρο όπου ανέκαθεν είχε πρόσβαση αλλά μειώνουν την κομματική του συνέπεια. Δύσκολα θα αιτιολογήσει την παραμονή του σε ένα κόμμα με τον αρχηγό του οποίου διαφωνεί συνεχώς. Αν είναι υποψήφιος θα πρέπει να απολογηθεί για πολλά που έγιναν ή δεν έγιναν στη Λακωνία και στη χώρα ακόμα και αν μας προκύψει ένας αυτόνομος και ανατρεπτικός υποψήφιος, εξ ανάγκης.

Μανώλης Αντωνάκος. Στέλεχος του Πα.Σο.Κ. με έρεισμα στην αυτοδιοίκηση. Δουλεύει αρκετά για να εμπεδώσει την λακωνική πραγματικότητα, γενικά αποδεκτός στην κοινωνία, ήδη διευκολύνει λύσεις ζητημάτων. Πρέπει να κινηθεί και στην Λακεδαίμονα.

Βαρβάρα Αλίμονου – Βελδέκη. Λύση ανάγκης στο Πα.Σο.Κ. Όποτε την χρειάστηκε ήταν παρούσα προσφέροντας ότι μπορούσε. Ακατάλληλη η γόμωση της για μια εκλογή όπου οι πολιτικές συγκρούσεις θα είναι σφοδρές και προσωπικές.

Αικατερίνη Πριφτάκη. Αξιοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Μολάων και θα κληθεί να εξυπηρετήσει το κόμμα αν υπάρξει ανάγκη εκπροσώπησης. Δύσκολα θα πρόσθετε επιπλέον δυνάμεις στο κόμμα.

Γιάννης Καπελέρης. Δική του η επιλογή. Δύσκολα θα δοκίμαζε την κάθοδό του και πάλι στη Λακωνία. Αν πολιτευθεί, αυτό μπορεί να γίνει στον Πειραιά ή στην Αθήνα. Το πιθανότερο είναι να παραμείνει τον Κυβερνητικό μηχανισμό.

Γιώργος Πουλοκέφαλος. Έχει δύσκολο ρόλο και στόχο ως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Θα ήταν λάθος του Πα.Σο.Κ. να τον εμπλέξει και πάλι σε μια αναμέτρηση εθνικών εκλογών την στιγμή που η Περιφέρεια εξελίσσεται σε βασικό μοχλό άσκησης πολιτικής και ανάπτυξης.

Ηλίας Στρατηγάκος. Ως γραμματέας της Νομαρχιακής θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Δύσκολα όμως θα προσδώσει στο κόμμα αυτό που έχει ανάγκη την παρούσα χρονική στιγμή. Βαρύνεται για τη λειτουργία μιας Νομαρχιακής που τελούσε υπο τον βουλευτή Γρηγοράκο. Στις εκλογές για την Περιφέρεια έδωσε το παρόν.


Σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των τέως επαρχιών, πάντα υπάρχει ένα θέμα, ειδικά στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα από μεσαία στελέχη του Νομού η ΝΔ θα πρέπει να επιλέξει πέρα από τους δύο βουλευτές Δαβάκη και Αποστολάκο και την Φ. Πατριανάκου, έναν ακόμα υποψήφιο από τη Σπάρτη κι έναν από την Επίδαυρο.
Στο Πα.Σο.Κ, γεωπολιτικά και με τα ονόματα που έχουν ακουστεί δεν εκπροσωπείται η Μάνη και ο σημερινός Δήμος Ευρώτα.

Ποιοί από τους παραπάνω ανήκουν στις αιχμές, στους στρατιώτες, στα αγκάθια ή στα βαρίδια των κομμάτων θα το κρίνεται εσείς προσθέτοντας την εμπειρία και τη γνώση σας. Πιθανόν μέχρι να φφθινοπωριάσει να υπάρξουν και νέα, ολίγα, ονόματα.