ΛΑΚΩΝΙΑ. Γνωστοί δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού έδωσαν το «παρών» τους χθες το μεσημέρι στη μουσική σκηνή Passport στον Κεραμεικό, όπου η πρωτοβουλία των 450+ παρουσίασε τον νεοσύστατο Σύλλογο Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος Άσμα 450+, που δημιουργήθηκε μετά τη μαζική αποχώρηση των δημιουργών μελών του Μέτρον, όταν η πλειοψηφία του Διοικητικού του Συμβουλίου του, όπως καταγγέλθηκε, δεν εξέφραζε τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσής τους για το ζήτημα της ΑΕΠΙ.

Περί τους 500 δημιουργούς από όλα τα ρεπερτόρια έχουν ήδη αρχίσει να εγγράφονται στο νέο σωματείο με «συμβολικό μπροστάρη» τον Σταύρο Ξαρχάκο. «Δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία μας» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Φοίβος Δεληβοριάς, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Άσμα 450+, που μαζί με τον Αντώνη Πλέσσα και τον Νίκο Ζούδιαρη παρουσίασαν τα πεπραγμένα της ΑΕΠΙ από καταβολής της, το χρονικό των προσπαθειών των δημιουργών μέχρι τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και την εκ νέου νομοθέτηση ώστε να ενσωματωθεί με τον καλύτερο τρόπο η ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/26 που ρυθμίζει τη συλλογική διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.. Οι δημιουργοί διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους αυτό που συμπύκνωσε ο Αντώνης Πλέσσας στην ομιλία του. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνδιοίκηση, απαιτούμε έναν δίκαιο και λειτουργικό νόμο και θα απαιτήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να πάρουμε τα οφειλόμενα από την επι δεκαετίες κακοδιαχειριζόμενη περιουσία μας».

Οι δημιουργοί του νέου σωματείου ζητούν, κυρίως, από την Πολιτεία να διοριστεί άμεσα κρατικός επίτροπος στην ΑΕΠΙ με τη δυνατότητα να παύσει το νυν Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, αποκλείοντας τη συνδιοίκηση μαζί του, καθώς και την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα αλλά και ενισχυμένο ρόλο του Εποπτικού Συμβουλίου. Κύρια στόχευσή τους είναι η συλλογική διαχείριση της ΑΕΠΙ από τους ίδιους.

Στη διοικούσα επιτροπή του ΑΣΜΑ 450+, εκτός του Φ. Δεληβοριά και του Αντ. Πλέσσα μετέχουν επίσης οι Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Χατζιδάκις, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Μιχάλης Αβατάγγελος, οι οποίοι συμμετείχαν στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου - εκδήλωσης μαζί με τον Παρασκευά Καρασούλο, τη Φωτεινή Λαμπρίδη και τη Μυρσίνη Λοΐζου, οι οποίοι μετέχουν στο συντονιστικό του νέου σωματείου.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των μελών του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ που ελέγχονται από την εισαγγελία πρωτοδικών για κακοδιαχείριση, καθώς και μαζικών παρατάσεων πολιτικής αγωγής στην προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα.

Στην ανακοίνωση της σύστασης του νέου σωματείου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Μάνος Ελευθερίου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Αφροδίτη Μάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Λίνα Νικολακοπούλου, Νότης Μαυρουδής, Θανάσης Πολυκανδιώτης, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Τουλιάτος, Καλλιόπη Βέτα, Γιάννης Ιωάννου, Οδυσσέας Ιωάννου, Νίκος Τουλιάτος, Παύλος Παυλίδης, Πέτρος Μάλαμας, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Μωραϊτης, Νίκος Αντύπας, Απόστολος Ρίζος, Νικήτας Κλιντ κ.ά. Παρών ήταν επίσης ο Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Κοινό μέτωπο για την ΑΕΠΙ
«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου διαμορφώθηκαν σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με τους βουλευτές του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ», στο οποίο, ειδικά για την ΑΕΠΙ, δεδομένου ότι «όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ελεγχθεί, να καταδικαστούν παρανομίες του παρελθόντος και να αποκατασταθεί η ορθή και διαφανής διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, προβλέπεται Γενική Συνέλευση και Εποπτικό Συμβούλιο των δημιουργών με αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες» και «η τοποθέτηση επιτρόπου που θα αντικαταστήσει τη διοίκηση όταν προκύπτει σοβαρό διαχειριστικό πρόβλημα», ενώ έπειτα από σχετική εισήγηση του ΟΠΙ έχει αποφασιστεί ο άμεσος διορισμός επιτρόπου, επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωση του που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ.

Το νομοσχέδιο «κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, υποβλήθηκε για έλεγχο στην ΚΕΝΕ και η ενσωμάτωση των παρατηρήσεων της τελευταίας καθώς και οι απαραίτητες νομοτεχνικές διορθώσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Κατόπιν αυτού, το νομοσχέδιο θα δοθεί στη Γραμματεία της Κυβέρνησης άμεσα, προκειμένου αυτή να πράξει τα προβλεπόμενα για την υποβολή του προς ψήφιση από τη Βουλή».

Στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, «με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα η διοίκηση της ΑΕΠΙ υποκαθίσταται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της με σκοπό να εξασφαλιστεί η είσπραξη των δικαιωμάτων και η καταβολή τους στους δικαιούχους, να ασκηθούν τα ένδικα μέσα, καθώς και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να βλάψει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΑΕΠΙ. Σε κάθε περίπτωση, για τα σημαντικά θέματα την τελική απόφαση λαμβάνει ο επίτροπος».

«Σκοπός όλων, μέσω του νομοσχεδίου αυτού, είναι ο χώρος της διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων καθώς και τα δικαιώματα των δημιουργών να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τονίζει και καταλήγει ότι «με την υποστήριξη όλων των βουλευτών του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Πολιτισμού έστειλε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την ΑΕΠΙ στον εισαγγελέα και πήρε την απόφαση ο διαχειριστικός έλεγχος της ΑΕΠΙ να επεκταθεί και για τα έτη 2015 και 2016».

Πηγή: Η Αυγή