«Οι απόγονοι των Αρχαίων Σπαρτιατών
Απομακρυσμένη και απομονωμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα, η χερσόνησος της Μάνης είναι η πατρίδα μιας φυλής που μαρτυρά πως έχει κληρονομιά πολεμιστών».

Με αυτά τα λόγια περιγράφεται η Μάνη στο οδοιπορικό που πραγματοποίησε στην περιοχή ο Στήβ Δημητρόπουλος, δημοσιογράφος του BBC.

O δημοσιογράφος αναζητούσε τους αληθινούς απογόνους των περίφημων πολεμιστών της Αρχαίας Ελλάδας και στο οδοιπορικό του ισχυρίζεται ότι τους βρήκε στο Νεοχώρι!

Στο δημοσίευμα του BBC περιγράφεται η Μάνη και οι Σπαρτιάτες μέσα από τη συνάντηση του Στηβ Δημμητρόπουλου με έναν Μανιάτη, τον κ. Γιώργο Οικονομέα που αφού πέρασε μια ολόκληρη ζωή σερβίροντας καφέ στους ανθρώπους, περνά τώρα τα πρωινά του στο καφενείο κουβεντιάζοντας με τους συγχωριανούς του. «Πάρε ένα λαλάγγι» είπε ο κ. Οικονομέας στον δημοσιογράφο εξηγώντας του ότι «Ο Λέλεγας, ο πρώτος βασιλιάς της Σπάρτης ήταν πιθανότατα ο πρώτος που ζήτησε να τα φτιάξουν».

«Αυτή είναι η γη των Μανιατών, μιας μικρής κοινωνίας που λέγεται ότι προέρχεται από τους Σπαρτιάτες, τους θρυλικούς μαχητές της Αρχαίας Ελλάδας» γράφει ο δημοσιογράφος Σταβ Δημητρόπουλος. «Αν θες να πάρεις μια γεύση του πώς θα ήταν η ζωή στην Αρχαία Σπάρτη, δεν χρειάζεται να ψάξεις παραπέρα. Είμαστε όσο το περισσότερο Σπαρτιάτες γίνεται» φέρεται να του είπε ο κ. Οικονομέας.

Το BBC στο οδοιπορικό του υπενθυμίζει ότι μετά την νίκη των Σπαρτιατών επί των Αθηναίων κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Σπάρτη έφτασε στο απόγειο της δύναμής της τον 5ο πΧ αιώνα. Η κυριαρχία της, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Το 371 πΧ, οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν από τους Θηβαίους -κάτι που σηματοδότησε την αρχή του τέλους. Αλλά οι Σπαρτιάτες που ζούσαν στην χερσόνησο της Μάνης, προστατευμένοι στον Ταΰγετο, «κράτησαν» και κατάφεραν να προστατεύσουν τα εδάφη τους από τους Θηβαίους και αργότερα τους Οθωμανούς και άλλους ξένους εισβολείς. Οι Μανιάτες, όπως λέει το BBC, έγιναν ο φόβος και ο τρόμος τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Τονίζει, επίσης, ότι οι Μανιάτες «ασχολήθηκαν» με την πειρατεία ενώ εργάζονταν και ως μισθοφόροι.

«Σύμφωνα με τις φήμες ήταν αδίστακτοι και έτσι οι περισσότεροι κατακτητές απλώς δεν πλησίαζαν» γράφει το BBC, και συνεχίζει: «Η περιοχή παρέμεινε αυτοδιοικούμενη μέχρι τα μέσα προς τέλη του 19ου αιώνα όταν η ελληνική κυβέρνηση μείωσε την αυτονομία της. Τη δεκαετία του ‘70, όμως, όταν κατασκευάστηκαν νέοι δρόμοι που ένωναν τη χερσόνησο με την υπόλοιπη Πελοπόννησο, άρχισαν οι Μανιάτες να «αγκαλιάζουν» τους «ξένους»».

Μετά από μια σύντομη αναφορά στην παράδοση της «βεντέτας» στη Μάνη, το BBC γράφει ότι πλέον οι Μανιάτες αφιερώνουν τις ζωές τους σε πιο... ειρηνικές ασχολίες, όπως την παραγωγή ελαιόλαδου. «Η περιοχή είναι γνωστή για το ελαιόλαδό της, το οποίο είναι φρουτένιο και πλούσιο με μια χρυσοπράσινη απόχρωση. Χρησιμοποιείται για τα πάντα, από το για να δώσει γεύση στο τυρί έως το να τηγανιστούν τα λαλάγγια».
Παρόλα αυτά, το... άγριο παρελθόν της περιοχής δεν έχει ακόμη ξεχαστεί, τονίζει ο Στηβ Δημητρόπουλος. Η φράση «ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς» ακούγεται σε καθημερινή βάση ενώ σχεδόν όλοι όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην χερσόνησο της Μάνης λένε τακτικά ότι έχουν «σπαρτιάτικο αίμα στις φλέβες τους».

«Οι Μανιάτες είναι απόγονοι των Αρχαίων Σπαρτιατών, τελεία» είπε ο Οικονομέας, που, σε ηλικία 86 ετών λέει στον δημοσιογράφο ότι θυμάται ακόμη ότι η μητέρα του τον μπούκωνε με βραστά αυγά για να γίνει δυνατός και να μπορέσει να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. «Θυμάται, επίσης, να βλέπει τις θείες του να μαζεύονται τις νύχτες πριν από μια κηδεία μέλους της οικογένειας για να τραγουδήσουν τα τραγούδια του θανάτου, μια τελετουργία που αναφέρεται και στην Οδύσσεια του Ομήρου» γράφει το BBC.

Το βρετανικό δίκτυο σπεύδει, όμως, να υπενθυμίσει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι σημερινοί Μανιάτες είναι απόγονοι των Αρχαίων Σπαρτιατών. Οποιοδήποτε δείγμα του αυθεντικού σπαρτιάτικου DNA έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια και το μόνο που απομένει από τους μαχητές είναι οι θρύλοι τους. «Ορισμένοι ιστορικοί και ανθρωπολόγοι λένε ότι κάποιες ομοιότητες μεταξύ των αρχαίων και των μοντέρνων τελετουργικών -όπως τα τραγούδια του θανάτου- είναι ισχυροί δείκτες μιας σχέσης μεταξύ των Αρχαίων Σπαρτιατών και των Μανιατών αλλά ο Βασίλης Γούναρης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαφωνεί. «Η ζωή στο ίδιο φυσικό περιβάλλον είναι λογικό να οδηγεί τους κατοίκου σε παρόμοιες επιλογές σε πολλά θέματα. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το DNA των κατοίκων»» λέει το BBC, μεταφέροντας τα λόγια του καθηγητή. Και τι έγινε όταν ο δημοσιογράφος μετέφερε τα λεγόμενα του καθηγητή στον κ. Οικονομέα; «Μου έδωσε ένα ακόμη λαλάγγι. «Πες του ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς»».

Δείτε εδώ το δημοσίευμα του BBC