ΣΠΑΡΤΗ. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ενημερώνει για τις επιστημονικές δράσεις που υλοποιήθηκαν τον Μάρτιο καθώς και αυτές που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν τον μήνα Απρίλιο.

Παρέμβαση σε γονείς:

Κρίνοντας αναγκαία την συμβουλευτική υποστήριξή μας προς τους γονείς και κατόπιν συνεργασίας με την πρόεδρο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Νηπιαγωγείου Νεαπόλεως κα Τανάκα Αναστασία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 και ώρα 5:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Νηπιαγωγείου Νεαπόλεως, ενημερωτική ομιλία προς του γονείς των παιδιών με θέμα: «Ανάπτυξη Αυτοεκτίμησης & Αυτοπεποίθησης στο παιδί», με ομιλήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα.


Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

1. Τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00 το πρωί, οι κες Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα, θα πραγματοποιήσουν σε συνεργασία με τον Δ/ντή του 1ου Δημοτικού σχολείου Σκάλας κο Κουτσοβασίλη Αντώνιο, δύο παράλληλες δίωρες ψυχοεκπαιδεύσεις στα δύο τμήματα της Ε΄ τάξης του σχολείου στη θεματική: «Έκφραση & Διαχείριση Συναισθημάτων», στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας που υλοποιείται στην τάξη, με τίτλο: «Το Σπιτάκι των Συναισθημάτων»
2. Την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00 το πρωί, η κα Παπαδοπούλου Ιωάννα, σε συνεργασία με την Νηπιαγωγό του 9ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης κα Πάντου Χαρίκλεια , θα πραγματοποιήσει μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση στα νήπια του Νηπιαγωγείου, στη θεματική: «Διαχείριση Συναισθημάτων: Ανησυχία».

Ημερίδα:

Την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» σε συνεργασία με τον Δ/ντή του 1ου Δημοτικού σχολείου Σκάλας κ. Κουτσοβασίλη Αντώνιο, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα : «Διαδίκτυο: Ασφαλής πλοήγηση – Κίνδυνοι - Εθισμός». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας στις 5:00 το απόγευμα, με ομιλητές τους: κα Γκουντούνα Ασπασία, Κοινωνική Λειτουργό & Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π. «Δίαυλος», κα Μπορέτου Σταυρούλα, Εκπαιδευτικό & Υπεύθυνη του ΣΣΝ Δ/βάθμιας εκπαίδευσης & κ. Μπουλούγαρη Γεώργιο, Υπεύθυνο του Κέντρου ΠΛΗΝΕΤ Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης.


Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

1. Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο , Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνικούς Λειτουργούς, θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στους μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης. Συγκεκριμένα, θα δουλέψουμε βιωματικά στη θεματική των Εξαρτήσεων- βασισμένες στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης Δ/βάθμιας εκπαίδευσης «Ξέρω τι Ζητάω». Αναλυτικά:
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018: Γ1, Γ2, Γ3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Να είναι κανείς μέλος της ομάδας ή να μην είναι;»
Τρίτη 06 Μαρτίου 2018: Γ1, Γ2, Γ3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Επιλογές – Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία» & «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;»
Τετάρτη 07 Μαρτίου 2018: Γ1, Γ2, Γ3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Μάθε για το Κάπνισμα»
Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018: Γ1, Γ2, Γ3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Αυτοέκφραση & Δυναμισμός»
Παρασκευή 09 Μαρτίου 2018: Γ1, Γ2, Γ3 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Τα Δύσκολα»

2. Επίσης στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», με το επιστημονικό του στέλεχος την κα Γκουντούνα Ασπασία, θα πραγματοποιήσει μία 3ωρη παρέμβαση στις Α΄, Β΄& Γ΄ τάξεις του Γυμνασίου Καστορείου, την Δευτέρα 30 Απριλίου στη θεματική: «Εξαρτήσεις» βασισμένη στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης «Ξέρω τι Ζητάω».

Βιωματικές ομάδες Γονέων:

1. Συνεχίζεται και μετά το Πάσχα η βιωματική ομάδα γονέων της Β΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου της Μαγούλας με συντονίστρια την κα Παπαδοπούλου Ιωάννα – ψυχολόγο. Οι συναντήσεις της Ομάδας πραγματοποιούνται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος», κάθε Δευτέρα και ώρα: 5:00 – 7:00 το απόγευμα.

2. Η βιωματική ομάδα θετών γονέων με τίτλο: «Υιοθεσία: Αλήθεια & Θάρρος… Μεγαλώνοντας τα παιδιά της καρδιάς μας», η οποία υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2017 με Ιανουάριο 2018, καθώς και με ένα follow up τριών (3) συναντήσεων τον Μάρτιο, θα συναντηθεί για μια ακόμη φορά την Παρασκευή 20 Απριλίου στις 4:00 το απόγευμα, για μια 4άωρη βιωματική εκπαίδευση με κεντρικό εκπαιδευτή τον κ. Γκότση Ηλία, Κοινωνιολόγο & Ψυχοθεραπευτή – Υπεύθυνο του ΚΕΕ του ΟΚΑΝΑ, και συνσυντονίστριες τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα- Ψυχολόγο και Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργό.