Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος
«…όταν την πρώτη φορά ο Δαρείος έστειλε [στη Σπάρτη πρέσβεις] για τον ίδιο σκοπό , [να ζητήσουν «γην και ύδωρ»] (…) [οι Σπαρτιάτες] τους έριξαν (…) σε πηγάδι και τους καλούσαν να πάρουν αποκεί «γην και ύδωρ» και να τα παν στο βασιλιά τους». ΗΡΟΔΟΤΟΣ , Ἱστορίαι ( 7.133.2)
Εμείς οι Σπαρτιάτες , μπορεί να έχουμε «κουσούρια» , μπορεί να «σκοτωνόμαστε» μεταξύ μας κάποιες φορές , αλλά όταν κάποιος μας «πατήσει τον κάλο» γινόμαστε μια γροθιά και μία γνώμη .
Έτσι συνέβη και τώρα , που ένα άρθρο , ανώνυμο , απαράδεκτο και προσβλητικό για τη Σπάρτη , τους Σπαρτιάτες και τον Δήμαρχό τους , εμφανίστηκε από το «πουθενά».
Με δήθεν αφορμή την υπόθεση των αδέσποτων , που κάποιοι (δυστυχώς) έχουν μετατρέψει (σκόπιμα ;) σε διαρκή απειλή για τη Σπάρτη , εξαπολύθηκε μια άνευ προηγουμένου ανοίκεια , απαξιωτική , αναξιοπρεπής , ευτελής , προσβλητική και συκοφαντική επίθεση κατά του Δημάρχου Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη , η οποία με το περιεχόμενο και το ύφος του συντάκτη της (κι αυτών που ενδεχομένως κρύβονται πίσω του) προσβάλλει ολόκληρη την πόλη , το σύνολο των Σπαρτιατών αλλά και το θεσμό του Δημάρχου , ως δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας .
Τέτοιου είδους αήθεις επιθέσεις αποκαλύπτουν τους εκφραστές και τους εμπνευστές τους αλλά και τα σχέδιά τους για τον έλεγχο της Σπάρτης και την ποδηγέτηση της τοπικής κοινωνίας . Νομοτελειακά , όμως , οι ύβρεις και οι συκοφαντίες επιστρέφουν πάντα σε εκείνους που τις διατυπώνουν . Είναι άλλο πράγμα η κριτική με υπογραφή , διαφάνεια , κοσμιότητα κι επιχειρήματα κι άλλο πράγμα η ύβρις , η απειλή , το ψέμα και η συκοφαντία .

Ο συντάκτης του πρωτοφανούς αυτού απαράδεκτου και προσβλητικού για τη Σπάρτη, , κειμένου , αν έχει το θάρρος , ας βγει από την ανωνυμία και το σκοτάδι , ας «βγάλει την κουκούλα» , κι ας αντιμετωπίσει δημοσίως την ευθύνη των όσων γράφει, έτσι όπως απαιτεί , ο πολιτισμένος , ελεύθερος και δημοκρατικός διάλογος .