Όλοι στο άγαλμά του Κολοκοτρώνη την Παρασκευή 24 Ιουλίου ώρα 19:00

ΕΛΛΑΔΑ. Η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στη Μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί καλεί τους πολίτες σε κινητοποίηση στην Αθήνα, στο άγαλμά του Κολοκοτρώνη την Παρασκευή 24 Ιουλίου ώρα 19:00.

Όπως αναφέρει στο προσκλητήριο «η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στις 24 Ιουλίου, – ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης και της εισβολής στην Κύπρο –, αποτελεί πρόκληση για τον ελληνισμό, την Ορθοδοξία, τον χριστιανικό κόσμο και την παγκόσμια κοινότητα».

Κατά την Επιτροπή η ενέργεια της Τουρκίας «εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική των επιθετικών κινήσεων ενάντια στην Ελλάδα διότι οι Τούρκοι επεκτατιστές γνωρίζουν πολύ καλά τη συμβολική αξία που έχει η Αγία Σοφία για όλους τους Έλληνες: Παρθενώνας και Αγία Σοφιά είναι τα δύο σύμβολα του πολιτισμού μας.

Αυτή η δεύτερη «Άλωση της Πόλης, όπως την αποκάλεσε η Αρβελέρ, έρχεται, μετά την«εισβολή» στον Έβρο και τις ευθείες απειλές στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αποτελεί μάλιστα μια επιθετική απάντηση στους εορτασμούς των διακοσίων χρόνων από το 1821. Ο Ερντογάν θέλει να μας δείξει ότι η επιθετική νεοθωμανική Τουρκία επανέρχεται και οι Έλληνες θα πρέπει να «ξεχάσουν» τα διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας τους.

Παράλληλα,επειδή η Αγιά Σοφιά αποτελεί οικουμενικό σύμβολο του χριστιανισμού συνολικά, μία τέτοια ιταμή κίνηση εντάσσεται ταυτόχρονα στα πλαίσια της μεταβολής της μουσουλμανικής θρησκείας σε όπλο του επιθετικού ισλαμισμού και την ανάδειξη του Ερντογάν σε νέο Σουλτάνο επικεφαλής μιας νέας τζιχάντ.

Τέλος, επειδή αποτελεί ένα μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα,ο Ερντογάν ποδοπατά και όλα τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Αν το ισλαμικό κράτος,καθοδηγούμενο από την Τουρκία, κατέστρεψε την Παλμύρα στη Συρία, και οι Ταλιμπάν τα ελληνιστικά και βουδιστικά μνημεία του Αφγανιστάν, ο Ερντογάν θέλει με τη σειρά του να βεβηλώσει ένα μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, αγνοώντας την παγκόσμια κοινότητα.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε λάβει το μήνυμα: εάν θέλουμε να παραμείνουμε ελεύθερο έθνος θα πρέπει να απαντήσουμε στην τουρκική επιθετικότητα και η εθνική μας ανεξαρτησία να καταστεί αντικείμενο μιας καινούργιας πολιτικής συναίνεσης μεταξύ της κοινωνίας, των κομμάτων και του κράτους.

Και προφανώς, επειδή αυτά πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε τις σειρήνες του ενδοτισμού που μας καλούν σε οπισθοχώρηση, ούτε σε νεκραναστάσεις της εγκληματικής Χρυσής Αυγής που θέλει να καπηλευτεί και την Αγία Σοφία, όπως στο παρελθόν είχε χαντακώσει κάθε πατριωτική κινητοποίηση.

Μόνο ένας παλλαϊκός δημοκρατικός πατριωτισμός μπορεί να απαντήσει σήμερα στις υπαρξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους δημοκράτες πατριώτες, πέρα και πάνω από κόμματα, να απαντήσουμε με κάθε τρόπο στην ιταμή πρόκληση του Ερντογάν.

Παράλληλα με όλες τις άλλες κινητοποιήσεις, την προετοιμαζόμενη διαμαρτυρία της Εκκλησίας, τις διαμαρτυρίες της Ομογένειας στις ΗΠΑ, όλοι όσοι βρισκόμαστε στην Αθήνα θα πρέπει να συμμετάσχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και οργής που θα γίνει στις 7 η ώρα της Παρασκευής στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, στην οδό Σταδίου. Και ας μη ξεχνάμε πως το χέρι του Κολοκοτρώνη δείχνει την Αγιά Σοφιά, καλώντας μας σε εγρήγορση».

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης, πολιτικός αναλυτής,
  • Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας
  • Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου
  • Αφροδίτη Μάνου, καλλιτέχνιδα,
  • Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων
  • Τραγούδια της Άλωσης θα ερμηνεύσει ο Χρήστος Τσιαμούλης.