Ερώτημα προς το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, απηύθυνε ο βουλευτής

ΣΠΑΡΤΗ. Είναι γνωστό το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αναμόρφωση των υπηρεσιών τοτ ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα με την μεταφορά τριών (3) υπαλλήλων από το τμήμα Μη Μισθωτών (Πρώην ΟΑΕΕ) της Σπάρτης, στο αντίστοιχο τμημα Μισθωτών (πρώην ΙΚΑ).

Ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, προκειμένου να διευκρινιστεί το ζήτημα, προχώρησε σε ερωτημα προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε, αιτία και εναλλακτικές:

«Η μετακίνηση των τριών υπαλλήλων είναι προσωρινή και ήρθε ως απόρροια των πολύ αυξημένων αναγκών του ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών (πρώην ΙΚΑ) να εξυπηρετήσει τον μεγάλο όγκο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αγρότες της Λακωνίας.

Μία εναλλακτική, για την ενίσχυση των υπηρεσίων της Σπάρτης με υπαλλήλους, πέραν της προσωρινής μετακίνησης και με δεδομένο ότι νέες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, θα ήταν η κατάργηση των γραφείων σε άλλες πόλεις της Λακωνίας, γεγονός μη αποδεκτό από όλους».

Ο κ.Κρητικός, επιπλέον ενημερώθηκε, από κύκλους του υπουργείου ότι η προσωρινότητα της μετακίνησης έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου θα συνενωθούν τα καταστήματα (Μισθωτών και Μη Μισθωτών) σε ένα κοινό κτίριο, δημιουργώντας Τοπικό Κατάστημα Νομού ΕΦΚΑ με δική του Τοπική Επιτροπή.

Μετά την συνένωση σε Τοπικό Κατάστημα, θα μεταφερθεί και μέρος των συντάξεων οι οποίες έχουν ήδη μεταφερθεί στην Τρίπολη και εξαιτίας αυτού έχει μετακινηθεί ακόμη μία υπάλληλος από τον ΕΦΚΑ Μισθωτών Σπάρτης στην Τρίπολη.

Μπορούμε λοιπόν, να πούμε:

• Η μετακίνηση των τριών υπαλλήλων ήταν αναγκαία για την εξυπηρέτηση των μεγάλων αναγκών των αγροτών.

• Νέες προσλήψεις θα γίνουν το καλοκαίρι, άρα η εναλλακτική για την ενίσχυση των καταστημάτων ΕΦΚΑ της Σπάρτης θα ήταν η κατάργηση γραφείων της Λακωνίας.

• Η μετακίνηση είναι προσωρινή μέχρι τη συνένωση του ΕΦΚΑ Μισθωτών και Μη Μισθωτών σε ένα ενιαίο Τοπικό Κατάστημα με δική του Τοπική Επιτροπή.

• Μετά τη συνένωση σε ενιαίο Τοπικό Κατάστημα ΕΦΚΑ θα γίνει κατανομή του προσωπικού με τον αποδοτικότερο τρόπο λειτουργίας.

• Θα μεταφερθεί μέρος των συντάξεων από την Τρίπολη, με την παράλληλη επιστροφή υπαλλήλου από εκεί.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής, «...ο τρόπος αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ οδηγεί σε αναβάθμιση της λειτουργίας του, εξορθολογισμό των διαδικασιών και διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών».

Εν κατακλείδι, ο κ.Κρητικός δήλωσε επί του θέματος:

«Όλες αυτές οι ενέργειες συντείνουν στην αποτελεσματικότερη απονομή συντάξεων, όπου εκεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες πολλών χρόνων και ότι η συνολική αναβάθμιση της σχέσης Κράτους – πολίτη περνά μέσα και από την εξέλιξη του ΕΦΚΑ και αυτό είναι μια δυναμική διαδικασία την οποία προωθούμε».