ΕΛΛΑΔΑ. Τη δεύτερη κατά σειρά παραίτηση προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε διάστημα μάλιστα μόλις τριών μηνών, καυτηριάζουν σε κοινή τους δήλωση, ο Σταύρος Αραχωβίτης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, τομεάρχης και αναπληρωτής τομεάρχης αντίστοιχα, Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Οι 2 βουλευτές, αντιλαμβανόμενοι την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που βιώνει ο αγροτικός κόσμος σχετικά με την καταβολή των επιδοτήσεων, αφού, «…οι επιδοτήσεις του 2020 δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη, και κανένας δεν γνωρίζει τι οφείλεται στους παραγωγούς και πότε θα δοθούν τα χρωστούμενα», προχωρούν άμεσα σε κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης για τα τεκταινόμενα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως δε αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση, «…Για πρώτη φορά στην ιστορία των άμεσων ενισχύσεων οι παραγωγοί βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση και μάλιστα μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κάκιστη διαχείριση της πανδημίας. Το επιτελικό κράτος του κου Μητσοτάκη έχει αποτύχει ακόμη και στο αυτονόητο, στο να καταβάλει στην ώρα τους και σωστά τις επιδοτήσεις των αγροτών».

Η κοινή δήλωση έχει ως εξής:

«Εδώ και μήνες σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουμε επανειλημμένα ότι αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη, δίκαιη και αξιόπιστη καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, η υποστήριξη και ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Η διαφαινόμενη παραίτηση και του δεύτερου προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα σε τρεις μόλις μήνες, χτυπάει μία εκκωφαντική καμπάνα για την ανικανότητα διαχείρισης, της κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ανέμελη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει χάσει και εδώ κάθε έλεγχο όπως στην υγεία, την οικονομία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Και ενώ οι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ ως φαίνεται αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, οι επιδοτήσεις του 2020 δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη και κανένας δεν γνωρίζει τι οφείλεται στους παραγωγούς και πότε θα δοθούν τα χρωστούμενα. Άγνωστος ο ορίζοντας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ στον αέρα βρίσκεται και όλο το σύστημα του ΟΣΔΕ, εγκυμονώντας κινδύνους για την έγκαιρη έναρξη των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για τη νέα χρονιά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των άμεσων ενισχύσεων οι παραγωγοί βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση και μάλιστα μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κάκιστη διαχείριση της πανδημίας. Το επιτελικό κράτος του κου Μητσοτάκη έχει αποτύχει ακόμη και στο αυτονόητο, στο να καταβάλει στην ώρα τους και σωστά τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κονδύλι που φτάνει κάθε χρόνο στη χώρα μας κινδυνεύει πλέον σοβαρά στα χέρια των αρίστων. Οι αγρότες, δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Οι επιδοτήσεις στο σύνολό τους, τα εισοδήματά τους και η αγροτική παραγωγή βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Θεωρούμε ως ελάχιστη υποχρέωση του Υπουργείου να ενημερώσει τους αγρότες , πως από το “έχουμε έτοιμο σχέδιο” που υπόσχονταν, φθάσαμε στο “δεν ξέρουμε που πάμε, με ποιους θα πάμε και πως θα πάμε”. Για το λόγο αυτό, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης για τα τεκταινόμενα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει, ως οφείλει, με τον πλέον θεσμικό τρόπο τον αγροτικό κόσμο».