ΕΛΛΑΔΑ. Η στρατηγική για τους εμβολιασμούς παραμένει σταθερή: Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη Ελλάδα στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και στην 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Αυτά αναφέρει η Νέα Δημοκρατίας σε μια σημερινή προσέγγιση του θέματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από 1.126.000 εμβολιασμοί - πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση - και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19.

Όπως αναφέρει η Ν.Δ. ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι με διάταξη νόμου προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, να ζητήσει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού.

Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα υιοθετηθεί, στις 17 Μαρτίου, σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, καθώς διευκολύνει - σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας - τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα.

Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και προβληματισμός για την ασφάλεια των εμβολίων και αυτό γίνεται κρίσιμο όταν αφορά σε υγειονομικούς που όπως ισχυρίζονται έχουν λόγους που αρνούνται τον εμβολιασμό.

Στα θέματα ενημέρωσης των πολιτών μέσω του τύπου και των ΜΜΕ η Κυβέρνηση για μια ακόμα καθυστερεί δραματικά την διάχυση της προβολής από τα περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ που είναι αυτά που κατεξοχήν εμπιστεύονται οι πολίτες.