ΕΛΛΑΔΑ. Για δραματικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών την επερχόμενη σεζόν κάνουν ήδη λόγο έμπειροι παραγωγοί, αλλά και γεωπόνοι από τις καλλιεργητικές ζώνες, εξαιτίας του αλλοπρόσαλλου καιρού του τελευταίου διαστήματος όπως γράφει ο Αγρότυπος.

Εναλλαγή θερμοκρασίας και αύξηση αλατότητας στον κάμπο Οινιάδων προδιαθέτουν για μείωση

Για παράδειγμα στον κάμπο των Οινιάδων, στο δήμο Μεσολογγίου, το νο1 δήμο της Ελλάδας σε παραγωγή Καλαμών, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Κουφός, γεωπόνος και ιδιοκτήτης γραφείου γεωργικών συμβουλών στο Νεοχώρι, στις πρώιμες περιοχές καλλιέργειας, όπως η Σταμνά και το Χρυσοβέργι υπάρχει μεγάλη επίπτωση στα δέντρα από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας και τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες αυτές με τον γλυκό Δεκέμβριο βρήκαν τα δέντρα στις περιοχές αυτές, στη φάση του σχηματισμού του μούρου και τα επηρέασε δυσμενώς, οπότε πάμε για μεγάλη μείωση της παραγωγής, ακόμα και στο πιο ενοϊκό σενάριο κατά τη φάση της καρποδεσίας. Παράλληλα, όπως μας ανέφερε ο ίδιος υπάρχουν περιοχές κοντά στην θάλασσα με Καλαμών που ανέβηκε επικίνδυνα η αλατότητα το τελευταίο διάστημα, ενώ εκτός αυτού, όπως έχουμε σημειώσει πολλάκις στον ΑγροΤύπο, λόγω της οικονομικής στενότητας των παραγωγών (εξαιτίας χαμηλής τιμής επί διετία), δεν είχαν όλοι οι αγρότες την ευχέρεια να περιιποιηθούν όπως θα έπρεπε τα κτήματά τους. Πάντως, όπως λέει ο ίδιος, υπάρχει ένας μήνας περιθώριο ακόμα, για εντατικοποίηση της καλλιέργειας, αν και φαίνεται πως πάμε για μέτρια έως κακή χρονιά, με ένα ποσοστό μείωσης από πέρσι της τάξης του 50% τουλάχιστον. Σημειωτέον ότι πέρσι στο Μεσολόγγι εκτιμάται ότι μαζεύτηκαν πέριξ των 40 - 50 χιλιάδες τόνους Καλαμών, εκ των οποίων πολλές κατέληξαν στο ελαιοτριβείο.

Ο παγετός έπληξε τα δέντρα στην Αμφιλοχία

Και στην ευρύτερη περιοχή της Αμφιλοχίας, όμως, που και εκεί υπάρχουν πολλά κτήματα με Καλαμών, δεν εξελλίσεται καλά η καλλιέργεια λόγω ζημιών από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό που επηρέασαν αρνητικά τα δέντρα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και γεωπόνος, κ. Παναγιώτης Στούπας.

Ισχυρή χαλαζόπτωση στη Μεσσηνία και φόβοι για επιπτώσεις στα δέντρα

Μια έκταση με καλλιέργειες και κυρίως ελιές (και Καλαμών) της τάξης των 12.000 στρεμμάτων περίπου έπληξε το χαλάζι πριν λίγες ημέρες στο νομό Μεσσηνίας. Όσον αφορά στις ελιές, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «στις 31/3 είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση στις περιοχές Γαργαλιάνων και Μαραθούπολης. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν μεγάλο. Επλήγησαν ελιές, υπαίθρια κηπευτικά, πατάτες, καρπούζια πρώιμα που είχε αφαιρεθεί η κάλυψη και εσπεριδοειδή. Στις ελιές θα παρακολουθήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα τις επιπτώσεις που προκάλεσε το φαινόμενο».

Μεγάλες ζημιές και στο νομό Λακωνίας από χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό

Σημαντικές ζημιές, ειδικά σε χαμηλά σημεία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αντωνία Νίκια, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Γεράκι Λακωνίας, έχει προκαλέσει στις ελιές Καλαμών, ο αλλοπρόσαλλος καιρός του τελευταίου διαστήματος, αλλά και ο παγετός που έπεσε στην περιοχή, πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με την κα Νίκια, τον Φεβρουάριο, υπήρξαν ημέρες που η θερμοκρασία, έπεσε και στους μείον 4 βαθμούς Κελσίου.

Πολλές οι ζημιές κυρίως στα ορεινά λιοστάσια στην Φθιώτιδα

Στην Φθιώτιδα αναφορές παραγωγών κάνουν λόγω για ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό κυρίως σε ελαιώνες με Καλαμών, πιο ορεινών περιοχών, αν και στον κάμπο αγρότες παραπονιούνται για σκίσιμο των κλαδών. Από την πλευρά του, πάντως, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δημήτρης Μαυροειδής, παραγωγός από τις Λιβανάτες, έχουν επηρεαστεί κυρίως μικρά δέντρα σε πιο ορεινά σημεία, αλλά γενικά υπάρχει πεποίθηση, ότι τα δέντρα θα επανέλθουν. Και στην Φθιώτιδα, πάντως, όπως μας είπαν άλλοι παραγωγοί, λόγω της εξευτελιστικής τιμής του προϊόντος, δεν έχουν περιποιηθεί οι περισσότεροι τα λιοστάσια τους, όπως θα έπρεπε.