ΕΛΛΑΔΑ. Οι περισσότερες ελληνικές ελιές που εξάγονται στην Ιταλία είναι χωρίς τυποποίηση. Για να κερδίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς και ελαιοπαραγωγοί από την προστιθέμενη αξία του ελληνικού προϊόντος θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια προώθησης των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών η οποία να επικεντρωθεί στην εδραίωση της αναγνωρισιμότητας τους, µε προώθηση του λογότυπου ελιές «ελληνικής προέλευσης». Αυτό κάνουν εδώ και χρόνια με επιτυχία οι Ιταλοί (Made in Italy) και αποτελεί σημαντικό στοιχείο αξιοπιστίας τους στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), κατά την περίοδο 2019/2020, η Ιταλία, με παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς ύψους 74.100 τόνων, κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ, ακολουθώντας την Ισπανία και την Ελλάδα με 500.000 και 207.000 τόνους αντίστοιχα.

Οι ποικιλίες των επιτραπέζιων ελιών που καλλιεργούνται στην ιταλική επικράτεια και αντιστοιχούν στο 70% της συνολικής παραγωγής είναι οι ακόλουθες: «Bella di Cerignola», «Nocellara del Belice», «Ascolana tenera», «Giarraffa», «Sant' Agostino», «Santa Caterina» και «Taggiasca».

Στην ιταλική αγορά οι πιο συνηθισμένοι τύποι συσκευασιών επιτραπέζιας ελιάς είναι σακούλες κενού, πλαστικά δοχεία, φακελάκια, γυάλινα βάζα, μεταλλικά κουτιά και τελευταία σε διαφανή συσκευασία Long Life (με μέσο βάρος προϊόντος 250 γρ). Οι επεξεργασμένες ελιές, που πωλούνται συνήθως στα ψυγεία, συσκευάζονται σε πλαστικά δοχεία έτοιμα να τοποθετηθούν προς κατανάλωση στο τραπέζι. Τα μεγέθη των συσκευασιών λιανικής κυμαίνονται από 150 gr έως 1 κιλό. Οι συσκευασίες των επιτραπέζιων ελιών ιδιωτικής ετικέτας, στις οποίες οι καταναλωτές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση είναι τα μεταλλικά δοχεία των 150 γρ. που περιέχουν μαύρες απύρηνες ελιές σε άλμη.

Η χώρα μας, την περίοδο 2015-2019, είχε πολύ υψηλό μερίδιο στις εισαγωγές της Ιταλίας (73% - 82%) και καταλαμβάνει σταθερά την πρώτη θέση, ενώ ακολουθεί η Ισπανία (21,69%).

Στις ιταλικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών η κυριότερη αγορά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (37,52% του συνόλου των εξαγωγών), ενώ ακολουθούν Γαλλία (16,13%), Γερμανία (14,92%) και Ισπανία (8,35%).

Από τις ελληνικές ποικιλίες, οι ελιές Καλαμών απολαμβάνουν ιδιαίτερης αναγνώρισης από τους καταναλωτές. Επιπλέον, στα ράφια των αλυσίδων super markets τοποθετούνται συχνά οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής και ελιές θρούμπα Θάσου.

Όσον αφορά τις τιμές λιανικής στην ιταλική αγορά, σύμφωνα με έρευνα από το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μιλάνου, οι ελιές απύρηνες της ιταλικής ποικιλίας Taggiasca σε γυάλινο βάζο (270 γρ.) πωλούνται στα 4,99 ευρώ. Οι ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα σε άλμη, με ιταλική συσκευασία (Louit Frères) σε γυάλινο βάζο (295 γρ.) στα 6,78 ευρώ. Αντίστοιχα οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής με ιταλική πλαστική συσκευασία των 250 γρ. έχει τιμή λιανικής στα 2,98 ευρώ και των 500 γρ. στα 3,98 ευρώ. Σε ελληνική συσκευασία (Gaea) οι ελιές Καλαμάτας Bio σε πλαστικό σακουλάκι των 150 γρ. πωλούνται στα 2,99 ευρώ.

Πηγή: agrotypos.gr