Γράφει η Χριστίνα Μανδρώνη

Χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων ομιλητών, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την έναρξη του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Εξέφρασε δε, την ικανοποίησή του για τους χειρισμούς και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κι αυτό οφείλεται όπως τόνισε στο ότι «μόνο μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Κομισιόν, εστιάζοντας στο Σχέδιο Ανάκαμψης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ελληνικό σχέδιο, θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο. Για την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας σημείωσε πως η όλη κατάσταση «οδήγησε σε ιστορικές αποφάσεις αλληλεγγύης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κρίσιμες στιγμές του σήμερα αποτελούν επιβεβαίωση της ορθότητας των επιλογών του χθες. Η τραγωδία που βιώνουμε σήμερα παρά την απώλεια των συνανθρώπων μας, μας αφήνει αυτό το ελπιδοφόρο ευρωπαϊκό μάθημα: ότι όχι απλώς όλοι μαζί μπορούμε, αλλά μάλλον, μόνο μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στην τωρινή δύσκολη συγκυρία, την κρισιμότερη σε βάθος γενεών, το κοινό μας μέλλον θα κριθεί εν πολλοίς από το τί θα αποφασίσουμε και τί θα καταφέρουμε να κάνουμε μαζί σε τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά εργοτάξια. Πρώτο εργοτάξιο ανέφερε την υγεία καθώς είναι αυτή που χτυπήθηκε περισσότερο και συνεχίζει να στέκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το εν εξελίξει εμβολιαστικό πρόγραμμα, έχει καταστήσει την Ευρώπη έναν πρωταθλητή αλληλεγγύης, καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η νέα ΕΕ υγείας χτίζεται βήμα-βήμα για να θωρακιστούν οι υγειονομικές αντοχές σ’ ένα αβέβαιο μέλλον με ένα πράσινο πιστοποιητικό για την επάνοδο στην κινητικότητα και στον τουρισμό».

Ως δεύτερο εργοτάξιο, χαρακτήρισε την αποτελεσματική προστασία της οικονομίας, ενώ στάθηκε στις «ιστορικές» αποφάσεις που λήφθηκαν από την ΕΕ. Αυτές είναι η αναστολή των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας για 3 χρόνια, η δημιουργία του προγράμματος ‘Sure’ για τη στήριξη των βραχυπρόθεσμα ανέργων, η ενίσχυση των προσπαθειών ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω της αγοράς ομολόγων ύψους 1,8 τρις ευρώ, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού σε χώρες όπως η Ελλάδα, το «εμβληματικό Ταμείο Ανάκαμψης» με τα 750 δις ευρώ του κοινού δανεισμού στα οποία θα προστεθούν τα πάνω από 1 τρις ευρώ του Κοινοτικού προϋπολογισμού για τα 7 χρόνια, «τα οποία θα παντρέψουν την ανάγκη μιας συμμετρικής εξόδου από την κρίση με την επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή οικονομία στις προκλήσεις της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί μια ακόμη ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας», όπως τόνισε.

Ως τρίτο εργοτάξιο -εξίσου μεγάλης σημασίας, είναι η μετανάστευση, κατά τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Κομισιόν είναι υπό διαπραγμάτευση της πρότασης ενός νέου συμφώνου αλληλεγγύης για τη μετανάστευση, όπου προτείνει δίκαιο καταμερισμό των βαρών και των ευθυνών, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο ολιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο και «να αντικατασταθούν όλες οι ατέλειες και οι παθογένειες του τώρα με ένα νέο παράδειγμα και υπόδειγμα για την Ευρώπη».

Το τέταρτο μεγάλο εργοτάξιο, είναι η γεωπολιτική Ευρώπη κατά τον Μαργαρίτη Σχοινά. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «στο μέλλον η γεωπολιτική Ευρώπη που θέλουμε θα είναι ανοικτή, διεκδικητική, ανεκτική αλλά σίγουρα δεν θα είναι αφελής, ούτε δεδομένη για κανέναν». Συνέχισε λέγοντας πως, στην μεταπανδημική Ευρώπη, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία, περισσότερες εξηγήσεις, απλοποίηση κανόνων και διαδικασιών.

Στην αρχή του λόγου του, στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Σχοινάς σκιαγράφησε τις βλέψεις του απέναντι στο νέο Σχέδιο Ανάκαμψης. Τόνισε χαρακτηριστικά «αποτελεί μια ακόμη ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας. Σύγχρονης, εξωστρεφούς, έτοιμης να ανταποκριθεί όχι μόνο στο τώρα αλλά και σ’ αυτό που έρχεται. Που μπορεί να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της, φέρνοντας πίσω όσους Έλληνες έδιωξε η κρίση και δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές για καινοτομία σ’ αυτή τη χώρα». Ενώ ακόμα, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα για το ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο που γράφτηκε σ’ αυτή την χώρα, δεν το έγραψαν άλλοι για εμάς και το οποίο, θα είναι ένα από τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης που θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο».