ΕΛΛΑΔΑ . Χαιρετισμό προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν ζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα, απηύθυνε το ΚΚΕ, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, στις «20 του Ιούνη».

Όπως τονίζουν από το ΚΚΕ, «…Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενοι μπορούμε να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια στον κοινό εχθρό: Τον καπιταλισμό.

Που όσο υπάρχει θα υπάρχουν πόλεμοι, άνεργοι, άστεγοι, πρόσφυγες και μετανάστες, φτωχοί και πλούσιοι».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ, ως έχει:

«Πρόσφυγες και μετανάστες όλων των χωρών που βρίσκεστε στην Ελλάδα

Το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σας απευθύνεται ως ίσο προς ίσο, γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Μπορούν να ζουν ειρηνικά, να αναπτύξουν τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Οι λόγοι που σας έκαναν να φύγετε από την πατρίδα σας, όσα έχετε ζήσει μέχρι να φτάσετε εδώ αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, όσα ζείτε στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό στις φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους καταυλισμούς με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, η απαγόρευση να φτάσετε στις χώρες πραγματικού προορισμού σας, φανερώνουν το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος της εκμετάλλευσης, του καπιταλισμού.

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που ζήσατε από πρώτο χέρι, η φτώχεια και η ανεργία, όλα αυτά που σας ανάγκασαν να εγκαταλείψετε τις πατρίδες σας, δεν είναι τυχαία φαινόμενα, ούτε οφείλονται απλά σε κάποια “φιλοπόλεμα κράτη” και κυβερνήσεις.

Είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, για να ελεγχθούν οι πηγές και οι δρόμοι μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς πρωταγωνιστούν ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανταγωνισμό με την Κίνα, τη Ρωσία, άλλες περιφερειακές δυνάμεις, που δε διστάζουν να μετατρέπουν ολόκληρους λαούς σε τροφή για τα κανόνια τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που ζείτε. Πρωταγωνιστεί στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις στις χώρες σας. Εφαρμόζει αντιδραστικές συμφωνίες και κανονισμούς, που διατηρούν τον εγκλωβισμό στις χώρες πρώτης υποδοχής, αυξάνουν την καταστολή και τις απελάσεις, καταστρατηγούν κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου που έχει απομείνει, έπειτα από την αρνητική αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού και τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για τους λαούς συμμετέχουν και οι καπιταλιστές της Ελλάδας, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράφουν νέες συμφωνίες για την εγκατάσταση πολεμικών βάσεων των ΗΠΑ, για τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε πολεμικές αποστολές εκτός συνόρων, για την αναβάθμιση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ που βομβαρδίζει παιδιά στην Παλαιστίνη.

Ο ελληνικός λαός έχει πικρή πείρα, ξέρει καλά τι σημαίνει ξενιτιά, μετανάστευση και προσφυγιά. Από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τις δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και τις μέρες μας, που η καπιταλιστική οικονομική κρίση αναγκάζει χιλιάδες νέους να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες.

Αυτή την εκμετάλλευση ζούμε και με τους χαμηλούς μισθούς, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, την ανεργία, με την υγεία μας να είναι εκτεθειμένη στην πανδημία covid-19 γιατί τα μέτρα προστασίας αποτελούν “κόστος” και τα εμβόλια δίνονται με το σταγονόμετρο λόγω των ανταγωνισμών ανάμεσα στις πολυεθνικές των φαρμάκων.

Παρά αυτές τις δυσκολίες η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στέκεται στο πλάι σας, με γνήσια αλληλεγγύη. Μέσα από τα εργατικά σωματεία και το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι της χώρας μας απομονώνουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμμορίες, βοήθησαν να μπουν οι εγκληματίες ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Μαζί με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και αθλητισμό, αναδεικνύουν ότι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο φασισμός είναι γέννημα του σάπιου και βάρβαρου καπιταλισμού.

Δεν είναι μονόδρομος ο εγκλωβισμός, η ζωή στους καταυλισμούς, η ανασφάλεια.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλάι σας.

Υπερασπίζεται το δικαίωμά σας να φτάσετε στις χώρες προορισμού σας, να ενωθείτε με τις οικογένειες σας και εκεί να αιτηθείτε άσυλο, ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σας εγκλωβίζει στη χώρα μας.

Απαιτεί να κλείσουν τα hot spot, να μη δημιουργηθεί καμία νέα φυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για όσο διάστημα βρίσκεστε στη χώρα μας να διασφαλιστεί η ασφαλής διαβίωσή σας, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Διεκδικεί οι διαδικασίες ασύλου να είναι γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης, με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, ενάντια στο αντιδραστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και δίνει προτεραιότητα στην καταστολή και τις απελάσεις, κάνει πιο αυστηρές τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Αναγνωρίζει το δικαίωμα σας ως πρόσφυγες να ενταχθείτε στο καθεστώς διεθνούς προστασίας και, εφόσον το επιθυμείτε, να παραμείνετε στη χώρα μας, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς καμία διάκριση εναντίον σας και στήριξη με ευθύνη του κράτους για την ομαλή διαβίωσή σας στην Ελλάδα, την εξασφάλιση κατοικίας, εργασίας, προστασίας της υγείας, παροχή εκπαίδευσης για τα παιδιά σας.

Αυτά τα δικαιώματα μπορούμε μαζί Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργαζόμενοι να τα διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά με την οργάνωσή μας στα εργατικά σωματεία.

Για την εξουσία των εργατών, τον σοσιαλισμό!

Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενοι μπορούμε να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια στον κοινό εχθρό: Τον καπιταλισμό που όσο υπάρχει θα υπάρχουν πόλεμοι, άνεργοι, άστεγοι, πρόσφυγες και μετανάστες, φτωχοί και πλούσιοι.

Αυτά μπορούν να εξαλειφθούν μόνο όταν πάρουμε από τα χέρια των καπιταλιστών τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τα καράβια, τον ορυκτό πλούτο και τα βάλουμε να δουλέψουν για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών. Έτσι οι εργαζόμενοι όλων των χωρών μπορούμε να ζήσουμε αδελφωμένα. Για αυτόν τον κόσμο παλεύει το ΚΚΕ.

Ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ισχυρός, δεν είναι όμως ανίκητος. Οι εργαζόμενοι λαοί παράγουμε τα πλούτη, χωρίς εμάς τίποτα δεν κινείται. Αν το αποφασίσουμε, έχουμε τη δύναμη να τον ανατρέψουμε!».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις