ΕΛΛΑΔΑ. Καταργείται από αύριο, Πέμπτη 24 Ιουνίου, η υποχρεωτική χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους -αποκλειστικά και μόνο- εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, κατά την τακτική ενημέρωση για πορεία της πανδημίας.

Κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε τη διατήρηση της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, καθώς και στους εξωτερικούς χώρους όπου υφίστανται συνθήκες συγχωτισμού.

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη, στις 5.00 το πρωί.

Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε από πλευράς στις παράμετρους που συνυπολόγισε η Επιτροπή ως προς την εισήγησή της για να αποσαφηνίσει:

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι πετάμε τη μάσκα».

«Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σαφώς δυσκολεύουν τη χρήση της μάσκας. Η Επιτροπή μας εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της επικράτειας, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ συνυπολόγισε και τη κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών του ιού» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας:

«Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

4.100 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Σε 4.100 ανέρχονται πλέον τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και οι περισσότερες περιφέρειες είναι ήδη πράσινες ή και κίτρινες. Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, την Επιτροπή απασχολούν περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε αυτές ενέχει πάντα ο κίνδυνος για διασπορά μεταλλαγμένων παραλλαγών του ιού.

Οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονται σε 1.000, ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών υπολογίζεται σε 58 ασθενείς. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, ένας στους τρεις ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25 με 57 ετών.

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων μειώνεται καθημερινά. Όπως είπε, αναμένονται 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά και λιγότεροι από 10 θανάτοι την ημέρα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Όπως είπε η καθηγήτρια, δεν έχουν μειωθεί ικανοποιητικά οι απώλειες πολιτών ηλικίας 65-74 ετών.

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε ότι αίρονται τα εξής μέτρα:

  • Αναστέλλεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τις 5 το πρωί αύριο, Πέμπτη 24 Ιουνίου, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός.
  • Από τις 28 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Από τις 28 Ιουνίου εξαιρούνται από τη διενέργεια self test οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, εάν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
  • Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση
  • Οι δεξιώσεις από τις 28 Ιουνίου θα μπορούν να γίνουν με 300 άτομα
  • Για τις οργανωμένες παραλίες επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ επιφάνειας παραλίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις