ΕΛΛΑΔΑ. Η ενθάρρυνση της κριτικής ικανότητας του μαθητή, νηπιαγωγείο για τα παιδιά από τεσσάρων ετών, ενίσχυση και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και έμφαση στο επαγγελματικό προσανατολισμό για την καλλιέργεια δεξιοτήτων είναι μερικοί από τους άξονες του νέου σχολείου, που παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως αναφέρεται σε ενημέρωση από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας στόχος είναι το σχολείο των σύγχρονων δεξιοτήτων, με έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση, επίλυση προβλημάτων, συνεργασία (καθολική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο, νέα προγράμματα σπουδών με πυλώνα την καλλιέργεια κριτικής σκέψης)

«Ίσες ευκαιρίες για όλους, μέσα από την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση. Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη για όλους, ενίσχυση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ψηφιακό εξοπλισμό συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ, οριζόντιο σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, διπλασιασμός Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων.

Εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές με επαγγελματική προοπτική, μέσω της ουσιαστικής αναβάθμισης και ανάδειξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ενίσχυση σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, σύνδεση δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, ίδρυση των πρώτων 6 Πρότυπων ΕΠΑΛ, εφαρμογή του παράλληλου μηχανογραφικού).

Ενίσχυση της θέσης των εκπαιδευτικών, περισσότερη αυτονομία στα σχολεία και αξιολόγηση με ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που τίθεται αυτήν την εβδομάδα σε διαβούλευση. Πρόκειται για παρεμβάσεις που είτε έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, είτε δοκιμάστηκαν πιλοτικά και από τον Σεπτέμβριο. Θα εφαρμοστούν καθολικά, είτε για νέες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, για ένα σχολείο πιο ελεύθερο, πιο αυτόνομο, αλλά και με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις