ΕΛΛΑΔΑ. Οι μεταβολές του καιρού μειώνουν τη παραγωγή λεμονιού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Κιάτου κ. Χρήστο Γεώργα, η παραγωγή λεμονιών στην περιοχή Κιάτου Κορινθίας φαίνεται ότι θα είναι αρκετά ελλιπής. Το Κιάτο είναι κατεξοχήν περιοχή που καλλιεργούνται λεμόνια και στο συνεταιρισμό οι κύριες παραγόμενες ποικιλίες είναι η Ιντερντονάτο και η Μαγληνή. Εδώ και ένα μήνα έχει δημιουργηθεί το καρπίδιο και από τον Οκτώβριο ξεκινάνε οι συγκομιδές, όπως μας εξηγεί. Όσον αφορά την εμπορική περίοδο του 2020 ο κ. Γεώργας αναφέρει ότι «δεν ήταν ικανοποιητική από άποψη τιμών και ζήτησης, οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν μόλις στα 35 λεπτά».

Ο κ. Κοζής Αριστείδης, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών φαρμάκων στην περιοχή του Ηρακλείου αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα στρέμματα με λεμόνια. «Πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν ξεριζώσει τα αμπέλια και τα αντικατέστησαν με πρώιμες ποικιλίες όπως είναι η Αδαμοπούλου, η Βακάλου, η Λαπίθου και η Ιντερντονάντο για να καλύψουν την έλλειψη του ντόπιου λεμονιού που δημιουργείται στην τοπική αγορά». Στην περιοχή του Ηρακλείου καλλιεργούνται περίπου 1000-1200 στρέμματα και οι συγκομιδές ξεκινάνε από μέσα Αυγούστου. «Φέτος λόγω καιρού ωστόσο, η παραγωγή δεν θα είναι ικανοποιητική. Το ιδανικό κλίμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας είναι το δροσερό και εμείς είχαμε πολύ ζεστό και ξηρό με νότιους ανέμους γεγονός που δημιούργησε αισθητή μείωση παραγωγής». Τέλος, όσον αφορά την περσινή εμπορική περίοδο ο κ. Κοζής μας εξηγεί «αν και ήταν μία πολύ περίεργη χρονιά λόγω των κλειστών καταστημάτων εστίασης ωστόσο οι τιμές παραγωγού στην τοπική αγορά κινήθηκαν σε καλά επίπεδα».

Ακόμα, ο κ. Κούτας Κωνσταντίνος, παραγωγός εσπεριδοειδών στην περιοχή της Άρτας μας αναφέρει ότι το μικροκλίμα της περιοχής βοήθησε στο να είναι ικανοποιητική η φετινή παραγωγή καθώς οι θερμοκρασίες ήταν πιο σταθερές. Η Άρτα είναι η εξαίρεση καθώς δεν επηρεάστηκε από απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχει μείωση της παραγωγής εξαιτίας των παγετών στις 2 Απριλίου και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών (32°C) που ακολούθησαν. Ο κ. Κούτας για τις ποικιλίες μας αναφέρει ότι η Ιντερντονάτο στην περιοχή συγκομίζεται από τέλη Οκτωβρίου, πιο όψιμα σε σχέση με άλλες περιοχές όπου συγκομίζεται από τον Σεπτέμβριο καθώς τότε επιτυγχάνεται καλή ποιότητα χυμού. Η εμπορική περίοδος για το 2021 δεν έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά και οι τιμές μέχρι στιγμής είναι στα 40 λεπτά. Ο κ. Κούτας παράγει και καλοκαιρινά πράσινα και πρασινοκίτρινα λεμόνια των ποικιλιών Αδαμοπούλου και Ζαμπετάκη, οι συγκομιδές των οποίων έχουν ξεκινήσει. Συγκεκριμένα συγκομίζονται 350kg την εβδομάδα ενώ δίνει την παραγωγή του σε έμπορο που προμηθεύει λεμόνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΑΣ Αιγιαλείας οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Αιγιαλεία είναι η Μαγληνή και το Iντερντονάτο και αυτήν την περίοδο έχει ήδη ολοκληρωθεί η καρπόδεση η οποία όμως είναι μειωμένη. Παράλληλα, φαίνεται ότι πλέον στην περιοχή η παραγωγή λεμονιών εξασθενεί καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν στραφεί στην παραγωγή σταφίδας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις