ΕΛΛΑΔΑ. Η μεγάλη ζημιά από τον καύσωνα του Πάσχα είναι πλέον δεδομένη σε περιοχές της Κρήτης, που αναμένουν σημαντικά μειωμένη την ερχόμενη παραγωγή, ενώ επισημαίνονται και μεγάλοι πληθυσμοί δάκου. Στη Μεσσηνία, από την άλλη, τα μηνύματα για τη νέα σεζόν είναι καλά, προσώρας, χωρίς όμως να εκλείπει ο προβληματισμός για τον πασχαλινό καύσωνα, την ανομβρία και τον ήπιο χειμώνα που μας πέρασε.

Σημαντικά μειωμένη η παραγωγή στη Σητεία Στη Σητεία, Δήμος, Ένωση, αλλά και Αγροτικός Σύλλογος έχουν ήδη απευθυνθεί με έγγραφό τους στον ΕΛΓΑ, στην περιφέρεια και στο ΥΠΑΑΤ για να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών, ζητώντας να ενημερώσουν διά ζώσης τον υπουργό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Σητείας, Μανώλη Μαυροματάκη, η περιοχή περιμένει πλέον το 1/3 της αρχικά προβλεπόμενης παραγωγής, η οποία αναμενόταν ίσως και λίγο καλύτερη από τη φετινή. «Αν εξαιρέσεις 2-3 περιοχές που έχουν ζημιά στο 30%-40% και θα κάνουν το περισσότερο λάδι, σε όλες τις άλλες η ζημιά είναι από 70% έως και 95%», υπογράμμισε, αναφέροντας κάψιμο ανθών και σχινοκαρπία από τον καύσωνα του περασμένου Μαΐου, αλλά και παραγωγούς που με δυσκολία θα κάνουν το λάδι για το σπίτι τους. «Ο ψεκασμός που έγινε, συν τον καύσωνα, πιστεύουμε να τον μειώσει», ανέφερε ως προς τον δάκο και τις υψηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών. Κατά τον ίδιο, στην περιοχή γίνονται κάποιες πράξεις με τις τιμές να παραμένουν στα 3,40-3,50 ευρώ, ενώ έχουν απομείνει ελάχιστες ποσότητες, οι οποίες δεν αποκλείεται να φύγουν και μέσα στον Ιούλιο.

Άμυνα στην αποκλιμάκωση τιμών και σημαντικές ζημιές αναφέρουν τα Χανιά

Μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές, της τάξεως των 10 λεπτών, εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο αναφέρει ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων. «Αυτό αντικατοπτρίζει μία γενικότερη εικόνα απραξίας, ενώ γίνονται ελάχιστες πράξεις με χαμηλές τιμές στο βυτίο» σχολίασε, επισημαίνοντας ότι ευτυχώς οι παραγωγοί αντιστέκονται. Ο ίδιος επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι το λάδι έχει προοπτικές ανόδου, ίσως όχι σε ακραία επίπεδα, κάτι που μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε και μετά τις 15 Ιουλίου.

Στον βόρειο άξονα των Χανίων, οι ζημιές του πασχαλινού καύσωνα είναι πλέον εμφανείς. «Βλέπουμε μία παραγωγή της τάξεως του 20%-30% της περσινής» ανέφερε, εξηγώντας ότι στα ορεινά για την ώρα δεν έχουν προκύψει τόσο μεγάλα ζητήματα στην Κορωνέικη, αντίθετα υπάρχουν θέματα στην Τσουνάτη. Έντονο φαινόμενο σχινοκαρπίας και μεγάλη δακοπροσβολή παρατηρείται σε κλαδιά που φέρνουν παραγωγοί, μετέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αν έλειπαν οι καύσωνες του Πάσχα, η παραγωγή θα ήταν στο 60%-70% της περσινής.

Σταθερές οι τιμές, μικρά τα αποθέματα στη Μεσσηνία

Ήπιος χειμώνας, ανομβρία, πασχαλινή ζέστη αλλά και κάποια κατά τόπους φαινόμενα, θα δείξουν αν και κατά πόσο επέδρασαν στην επόμενη παραγωγή της Μεσσηνίας, η οποία μέχρι στιγμής προσβλέπει σε μια καλή χρονιά.

Οι τιμές παραμένουν στο επίπεδο των 3,30-3,40 ευρώ εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, αναφέρει ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, εξηγώντας ότι γίνονται κάποιες πράξεις, με τις ποσότητες που έχουν μείνει πίσω να εκτιμώνται ελάχιστες. «Ίσως και κατά τα τέλη Ιουλίου να κινηθεί και λίγο πιο υψηλά η τιμή» εκτίμησε, αναλόγως βέβαια και των εξελίξεων στην αγορά. Μετέφερε, ωστόσο, έναν προβληματισμό για το ενδεχόμενο πτώσης των τιμών από Σεπτέμβρη, εάν ξεκινήσει να λειτουργεί για τα καλά η αγορά και ιδίως οι κλάδοι του HORECA, που δεν φημίζονται για την αξιοποίηση του ελαιολάδου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις