ΕΛΛΑΔΑ. 107 μετεωρολογικοί σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών την Παρασκευή 30/07 -Στους 43,3 C η απόλυτη μέγιστη σε Λάρισα και 43,2 στη Σπάρτη!

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν την Παρασκευή 30/07 σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 107 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43,3 βαθμοί Κελσίου.

Σπάρτη και Αρφαρά ήταν οι «φλεγόμενες περιοχές στην Πελοπόννησο.

Σε εξέλιξη είναι το ισχυρό κύμα καύσωνα που επηρεάζει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μας.

Οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας με τον υδράργυρο να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40° με 43° ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η υποχώρηση του υδραργύρου θα είναι μικρή με θερμοκρασίες κοντά στους 32° με 34° στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά κοντά στους 30° στις περισσότερες περιοχές. Ένα γενικά μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος που τοπικά θα συνδυαστεί και με αυξημένες τιμές σχετικής υγρασίας και που αυτός ο συνδυασμός συνεπάγεται αυξημένη δυσφορία.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και τον 15αύγουστο

Δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμο το πότε θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία θέλουν θερμοκρασίες κοντά στους 43° με 45° μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη. Στη συνέχεια θα οδηγηθούμε σε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας για να ακολουθήσει και πάλι ένα ισχυρό θερμό κύμα που θα μας οδηγήσει κοντά στο Πάσχα του Καλοκαιριού

Τον Καύσωνα ίσως ακολουθήσουν βίαια καιρικά φαινόμενα

Το είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη όπου τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ακολούθησαν βίαιες βροχοπτώσεις. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μια τέτοια ακολουθία καιρικών φαινομένων συμβεί και στη χώρα μας κοντά στις 15 Αυγούστου και μετά.

Οι θάλασσες αποθήκες θερμότητας

Εξαιτίας διαφορετικής θερμοχωρητικότητας οι θάλασσες λειτουργούν σαν τεράστιες αποθήκες θερμότητας - ενέργειας. Αυτό μπορεί για την ώρα να μην μας απασχολεί θα το συναντήσουμε όμως σύντομα μπροστά μας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά ή ακόμη και κυκλωνικές καταστάσεις. Το ζήσαμε πέρυσι με τον μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε τη χώρα μας αρκετά πιθανό να το δούμε και φέτος. Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα πολλά χρόνια μιας και η φύση προσπαθεί να αντισταθμίσει με αυτόν τον τρόπο έντονες διαταραχές στο θερμοκρασιακό προφίλ της για τις οποίες διαταραχές η επιστήμη προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία ή τις αιτίες και σίγουρα σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο η ανθρώπινη δραστηριότητα!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις