ΕΛΛΑΔΑ. Μία συλλογή βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων από τη Νεκταρία Καραντζή (http://www.nektariakarantzi.com), μία από τις σημαντικότερες φωνές της γυναικείας ιερής υμνωδίας διεθνώς, το ευρείας αναγνώρισης έργο της οποίας στη γυναικεία ψαλτική έχει εμπνεύσει πλήθος γυναικών, ανά τον κόσμο, για την ενασχόλησή τους με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει ύμνους πρωτοχριστιανικούς, όπως το «Φως Ιλαρόν» και το «Χριστός Ανέστη» , ύμνους αφιερωμένους στη Θεοτόκο – ρεπερτόριο στο οποίο έχει αφιερώσει τη μελέτη της η Καραντζή τα τελευταία χρόνια- ύμνοι του Τριωδίου και της Μεγάλης Εβδομάδας, μεταξύ των οποίων τα πολύ γνωστά: «Εξέδυσάν με» και «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» αλλά και απολυτίκια για δύο σημαντικούς αγίους των τελευταίων ετών, του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου, του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως και του Αγίου Πορφύριου του Καυσοκαλυβήτου, του οποίου η Καραντζή υπήρξε πνευματικό παιδί. Περιλαμβάνει επίσης το περίφημο αγιορείτικο «Κύριε ελέησον», σε ελληνικά, ρουμανικά, ρωσικά και πολωνικά, όπως συνηθίζει να το ερμηνεύει στις ευρωπαϊκές συναυλίες της η Καραντζή.

Οι ύμνοι παρουσιάζονται χωρίς τη συνοδεία βυζαντινού ισοκρατήματος, ώστε να αποδοθούν στην κατά το δυνατόν απλούστερη μορφή τους, αποκαλύπτοντας την καθηλωτική δύναμη της προσευχητικής φωνής, στην κατάνυξή της. Άλλωστε, αυτό το είδος της υψηλής δυσκολίας a cappella ερμηνείας επιλέγει στις συναυλίες της η Καραντζή, κατά τα τελευταία χρόνια, μετά και από επιθυμία του κοινού, ιδιαιτέρως στο εξωτερικό.

Στο άλμπουμ παρουσιάζονται τόσο αρχαία μέλη, ποιήματα-έργα Αγίων του 2ου έως 9ου αι., σε μουσικές συνθέσεις των μεγάλων διδασκάλων της ψαλτικής τέχνης του 18ου και 19ου αι. (όπως του Πέτρου Πελοποννησίου και του Γεωργίου Ραιδεστηνού), αλλά και μουσικές διασκευές και εξηγήσεις νεώτερων μεγάλων διδασκάλων της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής του 20ου και 21ου αι. (όπως του Αθανασίου Καραμάνη και του Χαρίλαου Ταλιαδώρου), βασισμένων στα κλασικά έργα της βυζαντινής μελοποιΐας.

Το άλμπουμ «Byzantine» εχει την καλλιτεχνική υπογραφή του διεθνώς καταξιωμένου Βασίλη Τσαμπρόπουλου και κυκλοφορείται, σε φυσική μορφή, στην Ευρώπη και την Αμερική στις 6 Αυγούστου 2021 από την MSO Records – Musica Sacra Series και την ολλανδική Challenge Records (https://bit.ly/3A4Ykuu).

Διατίθεται επίσης διαδικτυακά σε ολες τις γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες. Το άλμπουμ περιλαμβάνει booklet με πληροφορίες των έργων και στίχους στην αγγλική γλώσσα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις